Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά» (https://mumdadkids.wordpress.com/) στοχεύει στην προστασία του γάμου και της οικογένειας. Η ΑΣΠΕ λειτουργεί συμμετέχει ενεργά από την Ελλάδα, ως εθνικός συντονιστής για τις ενέργειες του δικτύου αυτού, που γίνονται και θα γίνουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Αντικείμενο της πρωτοβουλίας είναι ένας οριζόντια εφαρμοζόμενος κανονισμός που ορίζει τη σημασία των λέξεων «γάμος» και «οικογένεια» στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο: το γάμο, ως ένωση άνδρα και γυναίκας, και την οικογένεια ως βασισμένη σε γάμο ή/και στα προστατευόμενα μέλη (κατιόντες) αυτής.
Αιτιολόγηση:
Η αυξανόμενα διαφοροποιημένη χρήση των εννοιών «οικογένειας» και «γάμου» θέτει ένα σοβαρό νομικό αλλά και καθημερινό πρόβλημα στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφέρεται και στους δύο όρους, αλλά η σημασία τους καθίσταται όλο και περισσότερο ασαφής (σκοπίμως), με αποτέλεσμα μια πληθώρα από αποκλίνοντες ορισμούς σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτή η πρωτοβουλία προτείνει τη θεραπεία αυτής της καταστάσεως, με την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού ορισμού των όρων αυτών, συμβατή με τη νομοθεσία των Κρατών Μελών, σε πλήρη ταύτιση προς το άρθρο 9 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπου αναγνωρίζεται πλήρως η δικαιοδοσία κάθε Κράτους Μέλους να νομοθετούν επί θεμάτων οικογενείας και γάμου.
Μία δυναμική ομάδα επιστημόνων από διάφορα κράτη, ορισμένοι των οποίων ανήκουν και οικογενειακές οργανώσεις, καθώς και νομικοί/δικηγόροι ειδικευμένοι στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, κατήρτισαν το κάτωθι σχέδιο ευρωπαϊκού νομοθετήματος:
Άρθρο 1 – Εύρος
Αφήνοντας άθικτη την αρμοδιότητα των Κρατών – Μελών της ΕΕ να νομοθετούν επί θεμάτων γάμου και οικογενείας εντός της δικαιοδοσίας τους, αυτός ο Κανονισμός εφαρμόζεται επί όλων των νομικών πράξεων που υιοθετούνται από την ΕΕ επί τη βάσει των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ, και επί όλων των μέτρων που εφαρμόζονται από τα Κράτη Μέλη κατά την ενσωμάτωση ή την υλοποίηση τέτοιων νομικών πράξεων της ΕΕ στις εθνικές νομοθεσίες.
Άρθρο 2 – Ορισμός γάμου, οικογένειας και οικογενειακής ζωής
Για τον καθορισμό της σημασίας κάθε νομικής πράξεως που προσήκει στον Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ή άλλο κανονισμό ή ερμηνεία που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή όργανο της ΕΕ:
(α) η λέξη «γάμος» εννοεί τη νομική ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας ως συζύγων και η λέξη «σύντροφος» αναφέρεται μόνο σε ένα άτομο αντίθετου φύλλου που φέρει την ιδιότητα του συζύγου,
(β) η λέξη «οικογένεια» συνίσταται
-
στους συντρόφους
-
τους κατιόντες ενός ατόμου ή και του/της συντρόφου του/της
-
τις άμεσες σχέσεις σε ανιούσα γραμμή ενός ατόμου ή και του/της συντρόφου του/της
(γ) η λέξη «οικογενειακή ζωή» και «οικογενειακή σχέση» συνίσταται στη σχέση
μεταξύ
-
συντρόφων
-
ενός ατόμου και καθενός από τα άτομα που αναφέρονται ανωτέρω.
Άρθρο 3 – Εξουσίες των Κρατών Μελών
Κανένα Κράτος – Μέλος δεν θα ζητηθεί να θέσει εν ισχύ
- καμμία δημόσια πράξη, εγγραφή ή δικονομική διαδικασία άλλου Κράτους Μέλους, σχετικά με τη σχέση ανάμεσα σε άτομα την οποία διαχειρίζεται ως γάμο ή οικογένεια υπό τους νόμους ενός τέτοιου Κράτους Μέλους,
- δικαίωμα ή ισχυρισμό από μια τέτοια σχέση, εάν η σχέση αυτή δεν αντιστοιχεί προς τους ορισμούς του άρθρου 2.
Ο ορισμός του γάμου δεν μπορεί να υπόκειται σε αυθαίρετες ερμηνείες. Ο γάμος είναι η προϋπόθεση του σχηματισμού οικογένειας, και επομένως δεν μπορεί παρά να αναφέρεται σε ζεύγος άνδρα και γυναίκας. Δεν μπορεί ο γάμος να ισοπεδωθεί σε μια απλή σχέση δύο ανθρώπων με θετικά αισθήματα μεταξύ τους, διότι έτσι θα χαθεί η διάσταση της προθέσεως για απόκτηση γονεϊκής ιδιότητας. Αν έτσι οριζόταν, τότε μια ‘οικογενειακή’ σχέση θα οριζόταν μέσω κοινωνικών ρόλων αντί μέσω αυθεντικών βιολογικών δεσμών. Μια τέτοια προσέγγιση θα στερούσε τελικά τα παιδιά από το δικαίωμα να έχουν γονείς και το αντίστροφο, κάτι που μοιραία θα οδηγούσε στην εμπορευματοποίηση των παιδιών.
Η προτεινόμενη νομοθεσία βασίζεται στο απλό, αδιαμφισβήτητο και παγκόσμιο γεγονός ότι κάθε παιδί έχει ένα βιολογικό πατέρα και μια βιολογική μητέρα. Αυτός ο πολύ ισχυρός δεσμός αποκαλύπτει και συνυπάρχει με την αγάπη, τους ψυχολογικούς, κοινωνικούς, πολιτισμούς, πνευματικούς και άλλους δεσμούς. Για παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, προσπαθούμε να απαλύνουμε το δράμα. Όμως, σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το αναπαράγουμε. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζήσει σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον που μόνο η αλληλοσυμπλήρωση πατέρα και μητέρας μπορεί να προσφέρει.
Η πρωτοβουλία θέλει να επαναφέρει τον όρο της οικογένειας στη σαφήνεια του πραγματικού του ρόλου. Ο θεσμός της οικογένειας δεν είναι μια νομική ερμηνεία που δίδεται ως επιβράβευση της αγάπης δύο ατόμων. Αυτό δεν αποτελεί διάκριση έναντι κανενός. Διάκριση είναι να μεταχειρίζεται όμοια αντικείμενα με διαφορετικό τρόπο. Μέσω της πρωτοβουλίας οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκφραστούν σε ένα θέμα που είναι πολύ κοντά στις καρδιές τους. Το νομοθέτημα απλώς θα επιβεβαιώσει μια παγκόσμια ανθρώπινη πραγματικότητα. Ότι ο γάμος και η οικογένεια δημιουργούν το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στο οποίο μπορούν υγιώς να ανατραφούν παιδιά από πατέρα και μητέρα. Αυτή είναι η καλύτερη προσφορά για τα παιδιά, την οποία έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και βάσει της Διεθνούς Συμβάσεως για τα δικαιώματα του παιδιού.
Η συμμετοχή της ΑΣΠΕ στην σχετική πρωτοβουλία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ΑΣΠΕ παραμένει στρατευμένη στους βασικούς της στόχους, ανάμεσα στους οποίους είναι η προάσπιση του θεσμού της οικογένειας (www.aspe.gr/→ Παρουσίαση→ Τί είναι η Α.Σ.Π.Ε. → Γιατί αγωνίζεται η Α.Σ.Π.Ε.) και ενεργεί συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο σε εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το επόμενο βήμα είναι η συλλογή υπογραφών πανευρωπαϊκά, ώστε να προωθεί το θέμα στο επόμενο επίπεδο λήψεως αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.-