Σχόλιο Tideon: H ημέρα 22 Δεκεμβρίου 2015 θα περάσει στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους σαν ημέρα πένθους. Ο ηθικός ξεπεσμός της χώρας ξεπέρασε σε κάθε προηγούμενο. Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας φωτίσει να επιστρέψουμε κοντά του το ταχύτερο δυνατόν πριν να είναι αργά.
Με 194 ψήφους υπέρ και 55 ψήφους κατά, αλλά και 51 απόντες, το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ουσιαστικά από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ενώ η ΝΔ όπως και οι ΑΝΕΛ διχάστηκαν. Κάθετα αρνητική ήταν η Χρυσή Αυγή όπως και το ΚΚΕ.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Από την ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Υπέρ ψήφισαν μόλις 19 βουλευτές, 29 επέλεξαν «όχι» και 27 ήταν απόντες. Από τους ΑΝΕΛ υπήρξαν 3 «ναι», 5 «όχι» και 1 απών.
Ηχηρές ήταν οι απουσίες βουλευτών, μεταξύ άλλων: Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Μάριος Σαλμάς, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κατσαφάδος, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραγκούνης, Ελενα Ράπτη
«Οχι» ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αννα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Καρασμάνης, Ιω. Κεφαλογιάννης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Στάθης Παναγούλης, ενώ από τους ΑΝΕΛ «όχι» ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.
«Ναι» πάντως ψήφισαν μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.α.
Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, από το Ποτάμι «όχι» ψήφισε ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Κατσίκης, απούσα ήταν η Κατερίνα Μάρκου. Από την Ενωση Κεντρώων απών ήταν ο Αριστείδης Φωκάς, όπως απούσα ήταν και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο Θανάσης Παφίλης, ενώ «όχι» ψήφισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Τσίπρας: Συγνώμη που καθυστερήσαμε
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να πάει στην Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή της κυβέρνησής του.
Οπως είπε «κλείνει ένας κύκλος αρνήσεων και περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος συνανθρώπων μας που εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους δεν είχαν δικαίωμα να συμβιώσουν με τον σύντροφό τους απολαμβάνοντας στοιχειώδες δικαιώματα στα πλαίσια έννομης τάξης».
Μάλιστα έσπευσε να επισημάνει ότι «ο κύκλος αυτός κλείνει έστω και καθυστερημένα. Αντί να πανηγυρίζουμε, πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη σε χιλιάδες ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν παρόμοια νομικά καθεστώτα, στην Ελλάδα στερούνταν δικαιώματα».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή με τους ελάχιστους κήρυκες του φόβου και της μισαλλοδοξίας, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με τις αρχές της ιδότητας και του σεβασμού, απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και δεν παρασύρεται, δεν είναι τόσο φοβική και μίζερη όπως κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάσουν». Τόνισε δε ότι «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως Βουλή και ως κυβέρνηση, γιατί με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και θα δικαιώσουμε τους αγώνες τους», ενώ σημείωσε ότι θα λυθούν πολλά πρακτικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν ομόφυλα αλλά και ετερόφυλα ζευγάρια που αποφάσιζαν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, καθώς υπήρχαν νομικά κενά.
Πηγή:Ακτίνες