«Καλωσήρθες στην Ελλάδα Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί» γράφει η ζωγραφιά (φωτ.: Facebook / Yannis Vasilis Yaylalı)
Η ιστορία του θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας: «Ελληνικής καταγωγής Τούρκος πολίτης από την Παύρα του Πόντου αναζητά τους συγγενείς του» έγραφε τον Ιούνιο του 2016 το pontos-news.gr για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, τον ακτιβιστή που ανακάλυψε ότι είναι Έλληνας πολεμώντας υπέρ της πατρίδας και του τουρκισμού.
Πριν από λίγες μέρες ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί πέρασε τα ελληνικά σύνορα και ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Αθήνα.
Οι περιπέτειες του με την τουρκική Δικαιοσύνη μεγάλες – ανάμεσα στις κατηγορίες για τις οποίες κρατήθηκε ήταν και η προσβολή του Κεμάλ σε ανάρτηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Συνολικά παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια, ενώ και η σύντροφός του, Μεράλ Γκεϊλάνι, είχε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Τον Ιούλιο του 2018 ο ποντιακής καταγωγής ακτιβιστής αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της νέας υπόθεσης που τον αφορούσε, στις 3 Δεκεμβρίου πήρε αναβολή από το δικαστήριο για τον Φεβρουάριο, αλλά προκειμένου να μην οδηγηθεί ξανά στη φυλακή έλαβε την απόφαση να διαφύγει στην Ελλάδα.
Μιλώντας στον Νίκο Ασλανίδη για τη Μακεδονία της Κυριακής τόνισε ότι για όλες τις δραστηριότητές του στην Τουρκία δεχόταν απειλές, ακόμα και για τη ζωή του, τόσο από την τουρκική αστυνομία και στρατονομία, όσο και από αγνώστους. «Πλέον ή θα με σκότωναν, ή στην καλύτερη περίπτωση για μένα θα καταδικαζόμουν σε ισόβια», ανέφερε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξήγησε γιατί επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα, την πατρίδα του, έστω και ως πρόσφυγας.
«Όπως γνωρίζετε, είμαι απόγονος εκείνων που πριν 2.800 χρόνια ήρθαν και ίδρυσαν όλες τις πόλεις στον Πόντο. Και ως απόγονος αυτών (τι ειρωνεία), 2.800 χρόνια μετά έρχομαι στον τόπο μου, στην πατρίδα μου, στην Ελλάδα ως φυγάς ως πρόσφυγας. Λόγω του αγώνα που έκανα στην Τουρκία για τον ποντιακό λαό, το λαό μας», είπε.
Μαζί του στην Υπηρεσία Ασύλου της Θεσσαλονίκης έχει και έναν φάκελο που περιλαμβάνει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι αν μείνει στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή του, δηλώνει ότι το τουρκικό κράτος γνωρίζει πού βρίσκεται και ευχαριστεί τους Έλληνες για την αγάπη που του δείχνουν. Επόμενο βήμα, υπογραμμίζει, είναι να βρει τους συγγενείς του στην Ελλάδα. «Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσω τον αγώνα μου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», κατέληξε.
Πηγή: pontos-news.gr