Έντιμε κύριε Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου,
Με τη δήλωσή σας για τον ντόρο που δημιουργήθηκε εξαιτίας της επιλογής του τραγουδιού, που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον προσεχή διαγωνισμό της Eurovision, και κυρίως με την απάντησή σας στην Ιερά Σύνοδο, απογοητεύσατε τον κυπριακό λαό και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη. Κατανοούμε την ανάγκη της Κυβέρνησης και του κρατικού καναλιού να ρίξουν στα μαλακά το θέμα. Όμως, οι ογκόλιθοι προχειρότητας και προκλητικής περιφρόνησης του ήθους και της αξιοπρέπειας ενός βασανισμένου και περήφανου λαού δεν πέφτουν στα μαλακά. Πέφτουν με μεγάλο ντόρο και δημιουργούν κρατήρες και ρήγματα στην κοινωνική συνοχή, που αργά ή γρήγορα θα ρουφήξουν και θα παρασύρουν στην αφάνεια αυτούς που τα προκάλεσαν και όσους τους καλύπτουν.
Ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από το «τραγούδι» είναι πράγματι αχρείαστος. Αχρείαστος, όμως, με την έννοια ότι δεν έπρεπε να υπάρξει η γενεσιουργός αιτία που τον δημιούργησε, δηλαδή η επιλογή του συγκεκριμένου «τραγουδιού». Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τον τίτλο, που σημειώστε δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, όπως επιχειρείτε να το παρουσιάσετε. Ούτε το περιεχόμενο θα σχολιάσω, γιατί το έπραξα σε απάντησή μου στην ανακοίνωση του Ρ.Ι.Κ. Το έκαμαν επίσης πολλοί άλλοι, όπως και η Ιερά Σύνοδος. Περιορίζομαι να απαντήσω στο σόφισμα ότι «η Κυβέρνηση σέβεται απολύτως την πνευματική και καλλιτεχνική ελευθερία της δημιουργίας». Το σόφισμα αυτό κατάντησε τελευταίως το καταφύγιο κάθε ανερυθρίαστης χυδαιότητας και πρόκλησης του δημοσίου αισθήματος. Σεβόμαστε απολύτως την καλλιτεχνική ελευθερία. Δε δεχόμαστε όμως να μας εκπροσωπεί οτιδήποτε ασελγεί με αυθάδεια στα ιερότερα αισθήματα των πολιτών. Ας υμνούν, λοιπόν, τον διάβολο όσοι θέλουν επικαλούμενοι την πνευματική τους ελευθερία. Είναι δικαίωμά τους. Ας το πράττουν, όμως, ιδιωτικά, ας το πράττουν και σε άλλους χώρους, στους οποίους θα καλούν όσους έχουν τις ίδιες αντιλήψεις μαζί τους. Δεν τους επιτρέπεται, όμως, να εκπροσωπούν τους πολίτες της Κύπρου μας. Τελεία και παύλα!
Και κάτι ακόμη. Οι πολίτες με ευαισθησίες στα θέματα της ταυτότητας και της παράδοσής μας είναι εκατοντάδες χιλιάδες και δεν ξεχνούν, όταν προκαλούνται. Θεωρούν τα θέματα αυτά πιο σοβαρά και από τα οικονομικά. Ίσως πιο σοβαρά και από το κυπριακό. Γιατί, ποια αξία θα έχει μια καλή λύση του κυπριακού, όταν σ’ αυτό το νησί δε θα έχουν μείνει πια Έλληνες αλλά ασπόνδυλα υβρίδια;
4 Μαρτίου 2021