Αποκαλυπτική έκθεση του Τμήματος Θρησκευτικών Ελευθεριών του υπουργείου Παιδείας
Τριακόσια εβδομήντα περιστατικά εις βάρος χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που στατιστικά ερμηνεύεται στο εξωφρενικό ποσοστό 97,89% των συνολικών περιστατικών, έλαβαν χώρα το 2021, σύμφωνα με την ετήσια «Εκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα».
Την έκθεση έδωσε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη 3 Ιανουαρίου το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα, συνολικά, για το έτος 2021 καταγράφηκαν 378 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα. Ο χριστιανισμός υπέστη 373 περιστατικά πάσης φύσεως, όπως για παράδειγμα βανδαλισμούς, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμούς και λοιπές βεβηλώσεις. Από αυτά την Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν τα 370 περιστατικά, δηλαδή το 97,89% επί του συνόλου, ενώ τρία περιστατικά αφορούν τους γνήσιους ορθόδοξους χριστιανούς, δηλαδή το 0,79% επί του συνόλου.
Παράλληλα, τρία περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα καταγράφηκαν στον ιουδαϊσμό και μόλις δύο στον μουσουλμανισμό, ενώ δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων. Αξιοσημείωτο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι μόλις οκτώ περιστατικά συνέβησαν σε χώρους λατρείας άλλων δογμάτων ή θρησκειών.
Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στο εισαγωγικό της σημείωμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «στον τομέα των θρησκευμάτων, και παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση της πανδημίας, προβήκαμε σε νομοθετική επικαιροποίηση οργανικών θέσεων για 3.520 ιερείς που ήδη μισθοδοτούνταν από το ελληνικό κράτος – μετά από 77 χρόνια. Επίσης, επιλύσαμε το νομικό καθεστώς των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου – μετά από 75 χρόνια. Παράλληλα, καθιερώσαμε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο για τις Μουφτείες – μετά από 31 χρόνια, θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση – μετά από 16 χρόνια, εργαστήκαμε με επιμονή και σθένος για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, επιμορφώσεων και συναντήσεων θρησκευτικών ηγετών».
Και καταλήγει: «Ολες μας οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στην προάσπιση μίας βασικής αρχής: τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και της θρησκευτικής ταυτότητας του Ελληνισμού, καθώς και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας. Θεμελιώδη δικαιώματα που εξασφαλίζει για όλους τους πολίτες της η Ελλάδα, ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής παραθέτει έναν πίνακα με τον αριθμό των περιστατικών για όλη την περίοδο κατά την οποία τηρούνται στοιχεία, δηλαδή από το 2015 έως το 2021. Στον πίνακα αυτό γίνεται σαφές ότι τα επτά αυτά χρόνια τα περιστατικά εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύνολό τους αγγίζουν τα 2.681, ήτοι ποσοστό 95,31%. Στους παλαιοημερολογίτες (ΓΟΧ) τα περιστατικά ήταν μόλις 11 και στους Καθολικούς -όπου το 2021 δεν καταγράφηκε κανένα- το σύνολο των περιστατικών είναι 15. Στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα, στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία τέσσερα, στους χριστιανούς μάρτυρες του Ιεχωβά 11, στον ιουδαϊσμό 58 περιστατικά και στο ισλάμ 32.
Για τους σκοπούς της έκθεσης, στους χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Ορθόδοξης Εκκλησίας συγκαταλέγονται οι κάθε είδους ιεροί ναοί, οι ιερές μονές, τα μνημεία θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ο Ιερός Βράχος του Αρείου Πάγου, απ’ όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στους Αθηναίους, τα παρόδια εικονοστάσια, τα εκκλησιαστικά σχολεία και τα κοιμητήρια.
Πηγή: newsbreak.gr