Σε ηλικία 48 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή ο Λεμεσιανός μουσικοσυνθέτης Στέλιος Πισής, ο οποίος αποτέλεσε παράδειγμα δύναμης και θέλησης, καθώς έπασχε από μυϊκή δυστροφία, κάτι που ωστόσο δεν τον εμπόδισε να συγγράψει μουσική και τραγούδια και να συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες.
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο Στέλιος Πισής ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος να παίζει πιάνο στα πέντε του χρόνια, περίοδο κατά την οποίαν οι γιατροί διέγνωσαν τη μυϊκή δυστροφία, που τελικά τον καθήλωσε στο κρεβάτι.
Παρά τα κινητικά προβλήματα, παρακολούθησε εντατικά μαθήματα μουσικής, στράφηκε στα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα και το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Έκτοτε, κυκλοφόρησε ψηφιακούς δίσκους, συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες και βραβεύθηκε για το έργο του.
Στις 25 Ιουνίου 2024, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τέλεσε την ονοματοδοσία του πάρκου «Στέλιος Πισής», που οργάνωσε ο τότε Δήμος Γερμασόγειας, στην οδό Χαλκηδόνος, λίγα μέτρα μακριά από την οικία του Λεμεσιανού μουσικοσυνθέτη.
Όπως αναφέρει το Philenews.com, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και η ασθένεια τον κρατούσε μόνιμα στο κρεβάτι, με αναπνευστήρα. Ωστόσο, ο Στέλιος Πισής συνέχιζε να δημιουργεί και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους εκτιμούν τη στάση ζωής και τη μουσική του, μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Συνέχιζε με ενθουσιασμό και μεράκι, χωρίς να τα βάζει κάτω, να δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία νότα με το ποντίκι.
Ποιος ήταν ο Στέλιος Πισής
Ο Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική. Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από μυϊκή δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν, άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.
Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Μπορεί να στερήθηκε τη δυνατότητα να συνεχίσει τη σπουδή του σε ένα πανεπιστήμιο στη Μουσική ή στο πιάνο, αλλά στράφηκε στα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, άρχισε εντατικά μαθήματα με καθηγητή μουσικής στο σπίτι και από το 1990, παρά τη σταδιακή, αναπόδραστη, επιδείνωση της υγείας του, με μια μοναδική δύναμη ψυχής ξεκίνησε να γράφει τη δική του μουσική και τα δικά του τραγούδια.
Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του «Είναι στολίδι τ’ ουρανού», το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος. Το 1996 άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και synthesizers και απέκτησε τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενορχηστρώνει ο ίδιος τα κομμάτια του.
Η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή κυκλοφόρησε το 1997 με τον τίτλο «Ψηφίδες». Περιλαμβάνει μία σειρά τραγουδιών για την Κύπρο, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος. Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Πάβελ Οβιάνικοφ στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Υπέρβαση», ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική.
Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος με τίτλο «Κασταλίας και Σειρήνων» που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή -που έφυγε πρόσφατα από ζωή- αγαπημένων φίλων αλλά και δικούς του. Τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός του δίσκος, ο οποίος περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου». Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο cd-single του Στέλιου Πισή που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.
Τον Φεβρουάριο του 2007 το ντοκιμαντέρ «Στέλιος – Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος.
Όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της ενασχόλησης του με τη μουσική και το τραγούδι μέχρι σήμερα έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια. Έλαβε πολλά βραβεία για το έργο του από τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς.
Διατηρούσε προσωπική φιλία με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς που τον επισκέπτονταν συχνά, όπως ο Κώστας Κακογιάννης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Δημήτρης Φανής κ.π.ά. Τον Οκτώβριο του 2023 τον είχε επισκεφθεί στο σπίτι του και ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Κρις ντε Μπεργκ.