Σχόλιο Τ.Ι.: Ας έχουμε έτοιμο ένα σακούλι με τα απαραίτητα πίσω από την πόρτα, για την ώρα του σεισμού ή όποιας άλλης θεομηνίας ακολουθήσει.
Αφού θα αναστηλώσουμε το τζαμί για τουριστικούς λόγους, θα είναι καλό και χρήσιμο να υπάρχει ένθετη στο κτίσμα και μια βιογραφία του Βαγιαζήτ του Α΄, ο οποίος και μας άφησε το κληροδότημα.
Να φαίνεται πως αυτό δεν είναι μνημείο ούτε ειρηνικής συνύπαρξης, ούτε θρησκευτικού γαληνέματος , ούτε βέβαια κάποιο σπάνιο αρχιτεκτόνημα.
Είναι ένα μνημείο των κατακτητών της πατρίδας μας, το οποίο πρέπει να μας θυμίζει τον τεράστιο φόρο αίματος που έχουμε δώσει στον τούρκικο Οθωμανισμό και επιτέλους να λειτουργεί για τους νεότερους όπως ακριβώς τα εκατοντάδες μνημεία εναντίων του Γερμανικού ναζισμού.
Μιά επιγραφή λοιπον, έξω απο το τζαμί του Βαγιαζήτ που θα γράφει τη δέουσα ιστορική αλήθεια και κάτι σαν “Ποτέ Ξανα Παιδομάζωμα” θα είναι ένας καλός λόγος να μην κλαίμε τα 4 εκατομμύρια που πάνε στην ανάδειξη του“οθωμανικού τεμένους” ενώ περιμένουν τα δεκάδες ιστορικά μνημεία των προγόνων μας θαμμένα στη γή της Θράκης.
Το παιδομάζωμα επί Βαγιαζήτ Α΄
Την περίοδο που στην ηγεσία του Οθωμανικού κράτους βρισκόταν ο Βαγιαζήτ Α΄ έχουμε την πρώτη πηγή που αναφέρεται στο παιδομάζωμα. Η πηγή αυτή είναι ο λόγος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ισιδώρου (1380-1396) του έτους 1395: “Ομιλία περί της αρπαγής των παιδιών[…] και περί της μελλούσης κρίσεως”.
Την χρονιά εκείνη ο Βαγιαζήτ Α΄ διέταξε να γίνει ένα –άγνωστης ακόμη έκτασης παιδομάζωμα σε βάρος των χριστιανών υπηκόων του. Ο παρηγορητικός αυτός λόγος αναφέρεται στη μεγάλη δυστυχία των κατοίκων και κυρίως των γονέων που τους άρπαξαν τα παιδιά. Επιπλέον, ο Ισίδωρος αναφέρεται στις κακουχίες που περιμένουν τα παιδιά, καθώς πρόκειται να αλλάξουν τη θρησκεία τους, τη γλώσσα τους την ενδυμασία τους, τα ήθη και έθιμα τους
(Πηγή: inevros.gr)
Ακούσατε! Ακούσατε! Ξεκινά η αποκατάσταση στο τζαμί! Είναι αλήθεια!
Ξεκινά η αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο με 3,4 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ
Το τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερωθεί από την προϊσταμένη βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Λίλα Σαμπανοπούλου για τις εργασίες αποκατάστασης που σχεδιάζονται να ξεκινήσουν στο μνημείο.
Αφορμή για την επίσκεψη, στην οποία παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ελένη Δημούδη, ήταν η απόφαση του κ. Περιφερειάρχη να ενταχθεί το έργο αποκατάστασης του ιστορικού τεμένους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 3.428.876 ευρώ.
Το έργο θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και, όπως εξήγησε η υπεύθυνη του έργου κ. Σαμπανοπούλου, προβλέπει την αποκατάσταση της τοιχοποιίας, των κουφωμάτων και της επίπλωσης του τεμένους, παρεμβάσεις στο μιναρέ και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του.
Το τέμενος Βαγιαζήτ είναι ένα οθωμανικό μνημείο εξαιρετικής σπουδαιότητας για ολόκληρη της περιοχή. Με την ένταξη αυτή, γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την ολική αποκατάσταση και ανάδειξή του μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του τον Μάρτιο του 2017.
(Πηγή: tourkikanea.gr)
Πηγή: Ακτίνες