ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ
Η «προφυλάκιση» ή «προσωρινή κράτηση», ενός κατηγορουμένου πριν τη δίκη, προβλέπεται, δυνητικά, στο Ελληνικό δικαιικό σύστημα, από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περισσότερο από μισό αιώνα (άρθρο 282 Ν.1493/1950).
Θεωρείται, ένα δυσμενές, δυσβάσταχτο, απάνθρωπο και έσχατο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού, το οποίο εφαρμόζεται, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Η διασφάλιση των ειδικών περιπτώσεων, απορρέει από το Ελληνικό Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ρώμης, και εναρμονίζεται με το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, κατοχυρωμένο τόσο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Ρώμης .
Με τις ρυθμίσεις του Ν.1128/1981 «Περί προσωρινής κρατήσεως και άλλων τινών διατάξεων», οπότε και ο όρος «προφυλάκιση» αντικαταστάθηκε από τον αντίστοιχο όρο «προσωρινή κράτηση», αναμορφώθηκε σημαντικά ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
Στη συνέχεια, με τις διατάξεις των Νόμων 2207/1994,. 2408/1996 και 3811/2009, το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε έτσι ώστε, σήμερα, για να εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης, πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του κατηγορουμένου τα εξής :
1. Να διώκεται για κακούργημα.
2. Να μην έχει γνωστή διαμονή .
3. Να έχει κάνει ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του.
4. Να υπήρξε στο παρελθόν φυγόποινος ή φυγόδικος.
5. Να έχει κριθεί ένοχος για απόδραση κρατουμένου.
6. Να κρίνεται αιτιολογημένα ότι δεν επαρκεί η επιβολή περιοριστικών ορών
για την αποτροπή και άλλων εγκληματικών πράξεων.
7. Να κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό,
να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.
Με την έκδοση εντάλματος σύλληψης – προσωρινής κράτησης - του Ηγουμένου Εφραίμ, για τον οποίο καταγεγραμμένη είναι μόνο η απαγγελία δίωξής του για κακουργηματικές πράξεις(;), χωρίς ωστόσο να συντρέχει κανένα από τα άλλα στοιχεία, το γνωστό σε όλους, νομικούς και μη, τεκμήριο αθωότητας «ουδείς ένοχος, μέχρις αποδείξεως του εναντίου», μετατρέπεται σε τεκμήριο ενοχής ,«κάθε κατηγορούμενος, ένοχος μέχρις αποδείξεως της αθωότητάς του»-.
Σημειώνεται ότι, πριν ένα μήνα, ο μοναχός Αρσένιος κατηγορούμενος για τις ίδιες κακουργηματικές πράξεις (ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη και νομιμοποίηση εξόδων από παράνομες δραστηριότητες), ύστερα από απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (καταβολή 200.000 ευρώ και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα).
Τα δυο περιστατικά, που αφορούν την ίδια υπόθεση, φέρνουν στο προσκήνιο τον παραλογισμό προδικαστικών ενεργειών που καθιστούν τον κάθε εμπλεκόμενο με τη Δικαιοσύνη, έρμαιο των πιο αντιφατικών κρίσεων.
Αλεξανδρούπολη 27 Δεκεμβρίου 2011
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)