- Η υπόσχεση του Γέρου του Μοριά και η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης
- Πώς η Δικτατορία μάζεψε χρήματα για το «Τάμα» που… εξαφανίστηκαν!
- Η νέα πρωτοβουλία του ζεύγους Ιωάννη και Αικατερίνης Αναγνωστόπουλου και το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο!
- Η δραστηριότητα του σωματείου «Οι φίλοι του Τάματος του Έθνους»
Ο επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, προσφέρει όλη την περιουσία του, που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, για την εκπλήρωση του «Τάματος του Έθνους». Το μουσουλμανικό τέμενος χτίζεται με χρήματα του Δημοσίου!
Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος παρευρέθηκε στο «Σπόρτινγκ» κατά την εκδήλωση που έγινε για το «Τάμα του Έθνους». Ο κ. Νικόλαος είναι ανάμεσα στους μητροπολίτες που υποστηρίζουν ενθέρμως την ανέγερση του ναού του Σωτήρος Χριστού.
Ενώ η Κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, στο Βοτανικό, σε οικόπεδο του Ναυτικού και με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, την ίδια στιγμή κωλυσιεργεί και ουσιαστικά δυσκολεύει την ανέγερση χριστιανικού ναού, το λεγόμενο «Τάμα του Έθνους» σε ομάδα χριστιανών που θα τον χτίσουν με δικά τους χρήματα και δωρεές των πιστών!!! Η τραγική αυτή αντινομία, που κινείται στα όρια του τραγελαφικού, συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά και του Ιερώνυμου! Μάλιστα!
Πιστεύω, ότι λίγο πολύ, όλοι θα έχετε ακούσει για το «Τάμα του Έθνους». Ήταν μια υπόσχεση του Γέρου του Μοριά, του ήρωα Θόδωρου Κολοκοτρώνη και όλων των αγωνιστών του 1821, που έγινε καθολικό πιστεύω και όραμα όλων των Ελλήνων εκείνης της εποχής.
Έτσι στις 31.7.1829 στο Άργος η Δ’ των Ελλήνων Εθνική Συνέλευση ομοφώνως εξέδωσε το Η’ Ψήφισμά της, το οποίο τελικώς υπέγραψε και ο ανεπανάληπτος Εθνάρχης – Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, και όπου μεταξύ των άλλων διακηρύσσεται:
«…(Άρθρον) Α. Όταν η τοπική περιφέρεια της Ελλάδος και η καθέδρα της Κυβερνήσεώς της κατασταθώσι οριστικώς και οι οικονομικοί πόροι του κράτους επιτρέψωσι, θέλει ανεγερθή κατά διαταγήν της Κυβερνήσεως εις την καθέδραν αυτής Ναός επ’ ονόματι του Σωτήρος τιμώμενος…».
Το Η’ Ψήφισμα, αυτή η ιερά παρακαταθήκη των Εθνομαρτύρων προγόνων μας, κατέστη επίσημη υποχρέωση των μεταγενεστέρων γενεών και δια των Βασιλικών Διαταγμάτων 1834 και 1838.
Όταν ήρθε η δικτατορία (1967 – 74) έγινε μια προσπάθεια, ώστε να υλοποιηθεί η εθνική αυτή υπόσχεση και έτσι αποφασίστηκε, η ανέγερση του ναού. Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκαν κοινές διυπουργικές αποφάσεις Δ3477/4115 από 4.5.1970 ΦΕΚΔ105/19.5.70, Δ227/1972 & Δ5085/5817/31.8.72 (έτσι η όλη έκταση έχει καταχωρισθή στη Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου με το ΒΚ1685 ωσάν δημόσιο κτήμα) σύμφωνα με τις οποίες έγιναν απαλλοτριώσεις και οι όλες εκτάσεις του Αττικού Άλσους καθίστανται δημόσιες κρατικές εκτάσεις για κοινή χρήση και απαγορεύεται η χρήση για κατοικίες.
Οι διατάξεις του άρθρου 35 του υπ’ αριθ. 320/18.10.1969 Νομοθετικού Διατάγματος έγιναν: «Περί ιδρύσεως Ειδικού Ταμείου Ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος». Η εν λόγω έκταση ορίζεται σε 594.504 τ.μ. και κηρύχθηκε απαλλοτριωτέα «υπέρ του Ειδικού Ταμείου της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού του Σωτήρος και δαπάναις τούτου». Δια του ΦΕΚ Δ 227/9.9.1972 απαλλοτριώθηκαν εισέτι 114.402,84 τ.μ. «υπέρ του Ειδικού Ταμείου της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού του Σωτήρος και δαπάναις τούτου».
Ταυτόχρονα προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και ανοίχτηκε ειδικός λογαριασμός για δωρεές και προσφορές των χριστιανών! Όμως, όπως γίνεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις ο λαός και οι απλοί χριστιανοί δωρητές εξαπατήθηκαν. Τα τεράστια χρηματικά ποσά που συγκεντρώθηκαν τότε φαγωθήκανε από διάφορους «αετονύχηδες» και λαμόγια χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση πού πήγαν τόσα χρήματα! Τότε, αορίστως και ανεπισήμως διέρρευσε η πληροφορία, ότι διατέθηκαν για να αγοραστούν πολεμικές φρεγάτες! Επισήμως, όμως, καμία εξήγηση! Η περίπτωση αυτή μας θυμίζει ένα άλλο ταμείο, που έγινε πριν από λίγα χρόνια για τους φτωχούς, λόγω των πυρκαγιών, με πρόεδρο τον Πέτρο Μολυβιάτη, το οποίο συγκέντρωσε μεν δωρεές, αλλά κανείς ποτέ δεν έμαθε πού πήγαν τα λεφτά. Όπως δεν έμαθε κανείς πού πήγε το 1.000.000 που κατέθεσε (αν το κατέθεσε) ο Γιώργος Καρατζαφέρης!
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έδωσε πολλά σχέδια για την ανέγερση του «Τάματος», βραβεύθηκαν δύο – τρεις μελέτες και παραμένει άγνωστο πού βρίσκονται οι μελέτες που κατατέθηκαν. Εκείνο που έκανε τότε εντύπωση στους ιθύνοντες της Πολιτείας και της Εκκλησίας ήταν η αρχιτεκτονική μελέτη της αρχιτέκτονος Λυδίας Παπαδοπούλου η οποία εκτός από την πληρότητα της μελέτης, διέφερε εντελώς από τις άλλες, σε δύο σημεία: α) Δημιουργούσε νέο ρυθμό ναού (στους άλλους ως τώρα υπάρχοντες: Βασιλικής, σταυροειδούς μετά τρούλου κλπ.). και όλα τα αρχιτεκτονικά και οικοδομικά στοιχεία συμβόλιζαν ιστορικά γεγονότα και δογματικές αλήθειες!
Τα χρόνια πέρασαν και το θέμα ξεχάστηκε, ώσπου ήρθε το σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» που ίδρυσε το αξιοθαύμαστο χριστιανικό ζεύγος Ιωάννη και Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου, μαζί με άλλους διακεκριμένους και πιστούς συμπολίτες μας, για να υλοποιήσουν την υπόσχεση, χωρίς να ζητήσουν από το Κράτος ή την Εκκλησία χρήματα, γιατί τα βάζουν από την τσέπη τους!
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά που είναι έργα φωτός και χάρης του Θεού, τόσο το Κράτος του Σαμαρά όσο και η Εκκλησία του Ιερώνυμου σφυρίζουν αδιάφορα, τρέχοντας να χτίσουν το μουσουλμανικό τέμενος και να περιθάλψουν τους αλλοδαπούς, την στιγμή που αφήνουν να πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες Έλληνες πολίτες! Τέτοιος ρατσισμός!
Αναφέρουμε και την παράμετρο αυτή γιατί πολλοί διαδίδουν ειρωνικά ότι σε στιγμές κρίσης είναι σπατάλη μια τέτοια δαπάνη! Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι ο ναός του Σωτήρος στη Μόσχα χτίστηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος σε μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δική μας και ότι το ζεύγος Αναγνωστοπούλου και προσωπικώς και δια των σωματείων, που ίδρυσε, πραγματοποιεί ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, που τηρουμένων των αναλογιών, ξεπερνά την Αρχιεπισκοπή και τον Δήμο!!!
Να σκεφθεί κανείς ότι πλην των άλλων φιλανθρωπιών μοίρασε και πάνω από 70.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια σ’ όλη την Ελλάδα! (Φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα κλπ.).
Όμως, όπως γίνεται κάθε φορά στην Ελλάδα, παρόμοιες προσπάθειες, που δεν συνδέονται με ιδιοτέλειες και συμφέροντα, μένουν στο περιθώριο και ενίοτε δέχονται ειρωνικές και συκοφαντικές επιθέσεις, προκειμένου να κάμψουν το φρόνημα και τη διάθεση προσφοράς προς τον πλησίον και το Έθνος!
Το ζεύγος Αναγνωστοπούλου, όμως, δοκιμασμένο για πολλά – πολλά χρόνια από τις δοκιμασίες της ζωής δεν πτοείται και προχωρά δυναμικά στην επίτευξη των στόχων του, έτσι, ώστε, το 2021 να είναι έτοιμος ο ναός του Σωτήρος και να εκπληρωθεί το «Τάμα» που έδωσε το Έθνος για την ελευθερία του!
Κοντά του βρίσκονται χιλιάδες λαού, εθελοντές, δωρητές φίλοι και δημόσιοι παράγοντες, που αναγνωρίζουν το έργο και την προσφορά του κ. Αναγνωστόπουλου, όπως και πολλοί Επίσκοποι, μοναχοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.
Ας ελπίσουμε, τόσο η Αρχιεπισκοπή όσο και η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών της, να άρουν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προχωρήσει η ανέγερση του ναού του Σωτήρος, τουλάχιστον πριν υψωθεί ο μιναρές του τεμένους στο Βοτανικό! Τουλάχιστον για λόγους ισοπολιτείας…
Ο ναός του Σωτήρος, για το «Τάμα του Έθνους», σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη της αρχιτέκτονος Λυδίας Παπαδοπούλου και των συνεργατών της, αποτελούσε, τότε που υποβλήθηκε, την σύγχρονη πρόταση για νέο ρυθμό στους ήδη υπάρχοντες, στηριγμένη στην Ορθόδοξη Θεολογία και στην χριστιανική πολιτιστική παράδοση. Το κυρίως μέρος του ναού στηρίζεται σε ένα υπερυψωμένο τρίγωνο που συμβολίζει τον Τριαδικό Θεό. Ο κυρίως ναός είναι κυκλικός χωρίς να έχει κανένα εμπόδιο εσωτερικά (κολώνες, γωνίες, κόχες, κλπ.) και συμβολίζει την οικουμενικότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ο τρούλος καλύπτει όλον τον ναό και δίνει εσωτερικά την αίσθηση ότι περικλείει το σύμπαν! Στη κορυφή του και στη θέση του Παντοκράτορα ξεκινάει ένας υψηλός πυργίσκος ο οποίος καταλήγει σ’ έναν σταυρό που φαίνεται απ’ όλα τα σημεία της Αττικής, ως σύμβολο Σταύρωσης Ανάστασης και Νίκης. Στο κέντρο του ναού υπάρχει στο δάπεδο ένα στρογγυλό άνοιγμα με γυαλί, για να φαίνονται οι κατακόμβες του ναού με τα ιερά σκηνώματα και τα οστά των αγίων. Στην περιφέρεια του κυκλικού ναού υπάρχει περιστύλιο με διπλές κολώνες στηριζόμενες σε τριγωνικές βάσεις ενώ στα αετώματα του ναού βρίσκονται περιφερειακά 150 μικροί τρούλοι που θυμίζουν τα χρόνια από την επανάσταση του 1821. Αν υιοθετηθεί αυτή η μελέτη σήμερα, οι τρούλοι μπορεί να γίνουν 200 αφού το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση. Τελείως διαφορετική είναι η πρόταση του σωματείου για το «Τάμα» που επέλεξε έναν κλασικό ναό χωρίς τίποτε το ιδιαίτερο και ο οποίος κατά την γνώμη μας δεν θα «δέσει» αισθητικά με το αττικό τοπίο λόγω του όγκου και του σχήματός του, αλλά και δεν θα συμβολίζει τίποτε από τον σκοπό για τον οποίον ανεγείρεται. Είναι απλώς, ένας ακόμη ναός!
Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» 29 Σεπτεμβρίου 2014, Φωτεινή Γραμμή , Ακτίνες