Ναϊρόμπι
Οι μοναδικοί βαλτότοποι του νοτιοανατολικού Ιράκ, όπου θεωρείται ότι βρισκόταν ο βιβλικός Κήπος της Εδεμ, έχουν αποκατασταθεί κατά 50% και η ιρακινή κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα για ένταξή τους στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή από την υπουργό Περιβάλλοντος του Ιράκ, ερμίν Οτμάν, και δημοσιοποιήθηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ UNEP) στο Ναϊρόμπι της Κένυας. βαλτότοποι της Μεσοποταμίας, μια περιοχή μείζονος πολιτιστικής και οικολογικής σημασίας, τροφοδοτείται με νερό από τον Τίγρη και τον Ευφράτη. Φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο σπάνια είδη πουλιών και προσφέρει προσωρινό καταφύγιο για ξεκούραση σε χιλιάδες υδρόβια πτηνά που μεταναστεύουν μεταξύ Αφρικής και Σιβηρίας.
Τη δεκαετία του 1990, ο Σαντάμ Χουσέιν είχε δώσει εντολή για την κατασκευή φραγμάτων έτσι ώστε να τιμωρηθούν οι κάτοικοι της περιοχής, γνωστοί ως Άραβες των Βάλτων, τους οποίους κατηγορούσε για προδοσία κατά την περίοδο του πολέμου με το Ιράν από το 1980 έως το 1988. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμβαδόν της περιοχής, το οποίο ήταν 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, να μειωθεί σε περίπου 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2002. Οι ειδικοί προέβλεπαν ότι χωρίς τη λήψη μέτρων οι βαλτότοποι θα εξαφανίζονταν σε πέντε χρόνια. «Εξαιτίας όσων έκανε ο Σαντάμ, οι Βάλτοι αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να εξαφανισθούν τελείως και τον ίδιο κίνδυνο αντιμετώπιζε και ο προαιώνιος πολιτισμός των Αράβων των Βάλτων» ανέφερε στη δήλωση της η Οτμάν, χαρακτηρίζοντας το θέμα «οικολογική αλλά και ανθρώπινη τραγωδία».
Έπειτα από την πτώση του Σαντάμ, οι κάτοικοι της περιοχής κατέστρεψαν πολλά από τα φράγματα, και ένα πρόγραμμα του UNEP, ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων, έδωσε στα πουλιά και τα ψάρια τη δυνατότητα να επιστρέψουν. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν και η δημιουργία υποδομών για την παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους, το φύτεμα καλαμιών για να φιλτράρεται το νερό και η εισαγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η ηλιακή. Σύμφωνα με την UNEP, το Ιράκ θα μπορούσε να καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς το νωρίτερο το 2010.
Πηγή: http://www.in.gr
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
Εδώ θα βρείτε το κείμενο από το in.gr