Κατήχηση: Ο Άγιος Ευστάθιος - Θεός Πατέρας Παντοκράτορας [2016]

agios efstathios 01

 

Α’. Μικρή Εισαγωγή

Ο Θεός παιδιά προστατεύει πάντοτε τα παιδιά του, εμάς τους ανθρώπους! Ακόμα κι αν μερικές φορές κάποιες δυσκολίες μας φαίνονται τεράστιες, αν Του το ζητήσουμε με πίστη, ο Θεός θα μας βοηθήσει! Γιατί ο Θεός είναι Πατέρας και Παντοκράτορας: Κρατάει τα πάντα στα χέρια Του, θα μπορούσαμε να πούμε. Όλη τη ζωή μας! Και μόνο το καλύτερο για εμάς θέλει. Αυτό θα δούμε σήμερα με την ιστορία που θα πούμε.

Β’. Αγιογραφική Διήγηση

-Τίνος είναι η φωνή που ακούω; Ποιος είσαι εσύ που μου μιλάς; φώναξε δυνατά

-Πιστεύω, Κύριε, ότι Εσύ είσαι ο μόνος αληθινός Θεός και κανείς άλλος.

-Εάν πιστεύεις, ακούστηκε πάλι ο Χριστός, πήγαινε στον αρχιερέα του τόπου σου, για να σε βαπτίσει, όπως βαπτίζονται όλοι οι χριστιανοί, κι ύστερα έλα ξανά εδώ.

-Δόξα στο Θεό. Είμαστε αδέρφια. Βεβαιώθηκα από όσα μου είπες, γιατί κι εμένα αυτοί που με ανέθρεψαν μου έλεγαν ότι μ’ έσωσαν απ’ το στόμα ενός λύκου.

Τα δυο αδέρφια αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον με μεγάλη χαρά.

-Σε παρακαλώ κύριέ μου, πες μου ποια ήταν η προηγούμενη ζωή σου. Γιατί έχω την εντύπωση ότι εσύ είσαι ο στρατηγός Πλακίδας, που πίστεψε στον Θεό όταν του αποκαλύφθηκε με ένα θαυμαστό ελάφι. Και του θύμισε όσα τους είχαν συμβεί.

-Ας δοξάσουμε για μια ακόμη φορά τον Θεό γιατί τα παιδιά μας ζουν και βρίσκονται εδώ μαζί σου. Αν δεν το πιστεύεις, διάταξε να έρθουν εδώ οι δύο νέοι που σε υπηρετούν στην τράπεζα και ρώτα τους για την καταγωγή τους.

Γ´. Επεξεργασία

Σας έκανε εντύπωση ο βίος του Αγίου Ευσταθίου παιδιά; Πώς ήταν τόσο δυνατός; πώς άντεξε τις τόσες θλίψεις; να χάνει την οικογένεια του, τα πλούτη, τη δόξα του και να μένει πιστός, δυνατός; και μπροστά στο μαρτύριο δυνατός; (...)

Πολύ ωραίες οι απαντήσεις σας παιδιά! Με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού έμενε δυνατός και σταθερός. Ήξερε ότι είχε Θεό Πατέρα που φροντίζει για αυτόν και την οικογένειά του. Άλλωστε θυμόταν και τι του είχε πει ο Θεός: «Η χάρη μου ποτέ δε θα σε εγκαταλείψει. Θα συνοδεύει εσένα και τους δικούς σου ως το τέλος. Ανδρίζου Ευστάθιε και αγωνίζου». Και δεν το είπε ο Θεός μόνο στον άγιο. Το λέει και σε μας.

Γι' αυτό κι εμείς να μην ξεχνάμε ότι έχουμε τον Θεό Πατέρα μας και να πιστεύουμε σε Αυτόν! Αυτό λέμε και κάθε Κυριακή στο "Πιστεύω": Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα!

Σύνθημα:

Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα.

Παιχνίδι: Τυφλόμυγα ήχου

Παραλλαγή της γνωστής τυφλόμυγας. Τα παιδιά τρέχουν γύρω στον χώρο. Ο «κυνηγός» με κλεισμένα τα μάτια προσπαθεί να πιάσει το παιδί που κρατάει στα χέρια του ένα καμπανάκι ή μια μπάλα με κουδουνάκι.

 

(Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι ο Θεός είναι Πατέρας Παντοκράτορας.)

Πηγή: (Βοηθήματα: Ο Άγιος Ευστάθιος, Εκδ. Ακρίτας - Διασκευή Ελ.Τζιάσιου, Ι.Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, Βοήθημα για τον Κατηχητή.)

 

imml neothtas 01

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ
(t): + 30 210 66 32 687 (εσωτερικό 138)
(f): + 30 210 60 25 101
(e
): neotita@imml.gr
Θουκυδίδου 6 & Βυζαντίου
Τ.Θ. 1,
Τ.Κ. 19004, Σπάτα Αττικής
Αθήνα‚ Ελλάδα