Ηχηρό όχι ακούστηκε από την αίθουσα εκδηλώσεων της μητρόπολης Θεσσαλονίκης την Πέμπτη σχετικά με την ίδρυση τμήματος ισλαμικών σπουδών στη θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασφυκτικά γεμάτη με το κοινό να φτάνει μέχρι έξω ήταν η αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιτίθενται στην ίδρυση και λειτουργία τμήματος ισλαμικών σπουδών στη θεολογική σχολή του Α.Π.Θ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, κληρικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, φοιτητές και πιστοί. Την ημερίδα άνοιξαν οι φοιτητές. «Είναι χρέος μας να δηλώσουμε πως ως φοιτητές διαφόρων σχολών του Α.Π.Θ. και κυρίως της θεολογικής δε θέλουμε να γίνει αυτό το τμήμα». Μερικοί από τους λόγους που πρόβαλαν είναι το ότι δεν προχωρά νόμιμα, διότι η πλειοψηφία των καθηγητών των τμημάτων θεολογικού και ποιμαντικού της θεολογικής σχολής τέθηκαν κατά σε σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη. Συνέχισαν λέγοντας: «Πώς μπορούμε να δεχτούμε τους αρνητές της θεότητας του Χριστού; Πόσοι καθηγητές μας, ενώ αρνούνται τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, θέλοντας να το μετατρέψουν σε θρησκειολογικό, δέχονται να διδάσκεται μέσα στη θεολογική σχολή το κατεξοχήν ομολογιακό κείμενο: το κοράνι; Πώς θα ανοίξουμε εμείς τμήμα ισλαμικών σπουδών όταν η θεολογική σχολή της Χάλκης παραμένει τόσα χρόνια κλειστή;». «Οι πάντες-οι καθηγητές, ο πρύτανης και η σύγκλητος- αγνόησαν τις αντιδράσεις μας, αν και εμείς είμαστε αυτοί που καθημερινώς θα συναναστρεφόμαστε τους μουσουλμάνους», κατέληξαν.
Άνθιμος: Εγκληματική η προσπάθεια ίδρυσης του τμήματος
Με αναφορά του σε παλαιότερες νύξεις προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Λοβέρδο, ο κ. Άνθιμος δήλωσε: «Η προσπάθεια αυτή κατά την άποψή μου και την αίσθηση του λαού της Θεσσαλονίκης είναι εγκληματική. Ενώ το πρόβλημα της Θράκης είναι τόσο σοβαρό, οι δικοί μας θέλουν να επεκτείνουν την παρουσία των ισλαμιστών στη Θεσσαλονίκη». Πέραν αυτού αναρωτήθηκε αν είναι δυνατό να συνυπάρξει το ισλάμ με την ορθόδοξη χριστιανική θεολογία. Αν τελικά γίνει αυτό, ισχυρίστηκε πως μέσα σε δύο χρόνια οι Τούρκοι θα υπερηφανεύονται ότι επεκτείνονται από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Με δεύτερο κείμενό του ζήτησε από τον πρύτανη να απορρίψει το αίτημα. «Η σκληρή δουλεία των 400 χρόνων και οι συμφορές της Μ. Ασίας, του διωγμού και των βασάνων 250 χιλιάδων ελληνορθόξων από την Κωνσταντινούπολη και η συνεχιζόμενη, αιματηρή και βάρβαρη κατοχή της Κύπρου μας. Οι απειλές για την κυριαρχία στη Θράκη μας, οι παραβάσεις των Τούρκων στα σύνορα της Ελλάδας, στην ξηρά και στη θάλασσα και επιπλέον η ευρωπαϊκή ανησυχία και ο φόβος των Ευρωπαίων έστω και αργά για την παρουσία του ισλάμ σε ολόκληρη την Ευρώπη», είναι οι λόγοι της αντίθεσής του. «Δεν είναι δυνατό να υπάρξει ποτέ έστω και ελάχιστο σημείο σχέσεως μεταξύ της ορθόδοξης χριστιανικής πίστεως που υπηρετεί η θεολογική σχολή και του ισλάμ, το οποίο σήμερα τρομάζει και ταράσσει την οικουμένη», κατέληξε.
ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΣΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ
Στη συνέχεια κατηγόρησε τους μητροπολίτες της Θράκης: Διδυμοτείχου, Αλεξανδρουπόλεως, Μαρωνείας και Κομοτηνής και Ξάνθης, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης ενός τέτοιου τμήματος. «Οι τέσσερις μητροπολίτες Θράκης, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν την ίδρυση τμήματος ισλαμικών σπουδών, χρησιμοποίησαν επισφαλή επιχειρήματα. Υπέπεσαν στο αδίκημα να επεμβαίνουν ομοφώνως και ενυπογράφως συλλήβδην για την ίδρυση αυτού του εκτρώματος εντός άλλης εκκλησιαστικής επαρχίας, όπως είναι η μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αγνόησαν τον οικείο μητροπολίτη και υπέγραψαν αντικανονικώς. Και το σημαντικότερο είναι ότι η ενέργειά τους είναι αστήριχτη, επισφαλής και αδικαίωτη», τόνισε ο κ. Άνθιμος.
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Στο βήμα κλήθηκε και ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Ορφανός, ο οποίος διευκρίνισε πως πρόκειται για διπλό θέμα: θεολογικό και εθνικό. Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει χώρος για το τμήμα στη θεολογική σχολή. «Η απόφαση η οποία ελήφθη από την πλευρά των καθηγητών και προωθείται για να εφαρμοστεί, είναι κάτι το οποίο με βρίσκει ριζικά αντίθετο», τόνισε. «Είναι φανερό ότι δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον ούτε της ορθόδοξης Ελλάδας ούτε και του ελληνικού λαού. Αφού λοιπόν δεν πετυχαίνει τίποτε από αυτά, δεν είναι κάτι το οποίο θα αποδεχθούμε», συνέχισε. Ωστόσο, δεν απέκλεισε γενικά το θέμα των ισλαμικών σπουδών, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να γίνει με διεκδικήσεις και διαπραγματεύσεις, που θα επιφέρουν ισορροπίες. Τέλος, διευκρίνισε πως το θέμα δεν έχει πάρει κοινοβουλευτική διάσταση.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ
Λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση ο Κώστας Καραΐσκος, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κομοτηνής, μαθηματικός και αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης. Το υπόμνημά του διαβάστηκε από εκπρόσωπο: «Θεωρούμε ότι η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος στην Ελλάδα είναι μια αδήριτη ανάγκη. Εφόσον υπάρχει μια αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας, που δεν θέλουμε να την αφήσουμε στα χέρια ξένης προπαγάνδας και εξάρτησης, έχουμε πρώτα υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και ύστερα απέναντι στον μειονοτικό πληθυσμό, να φροντίζουμε για την παραγωγή των ιεροκηρύκων της. Οι πρακτικές του παρελθόντος απεδείχθησαν ανεπαρκείς και το τεράστιο θεσμικό κενό που επί δεκαετίες προδίδει την ανεπάρκεια του κρατικού μας μηχανισμού πρέπει να καλυφθεί έστω και τώρα». Στο υπόμνημά του, ακόμη, έκανε λόγο για την καταλληλότητα της Θεσσαλονίκης ως πόλη για την ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος. Το κύριο σημείο τριβής είναι η ίδρυση του τμήματος μέσα στη θεολογική σχολή. Τα επιχειρήματα υπέρ αυτής της επιλογής είναι πρακτικής φύσεως και επικαλούνται πρακτικά ζητήματα. «Πρέπει να πούμε ότι παρά την εκτίμησή μας για το έργο που γίνεται στη Θράκη από τους αρμόδιους του υπουργείου την τελευταία τριετία δεν πειστήκαμε. Άραγε αυτή η συνύπαρξη που περιγράφεται πειστικά ως πρόκληση από πολλούς χριστιανούς δεν θα αντιμετωπιστεί αργότερα αναλόγως και από μουσουλμάνους της Θράκης;». Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ προτείνει: «να υποβληθεί έστω και τώρα μία συγκεκριμένη υλοποιήσιμη αντιπρόταση για άλλη θέση του τμήματος στο Α.Π.Θ. ή αλλού στο όνομα της ενότητας των Ελλήνων που αγωνιούν και παλεύουν για το καλό της πατρίδας μας». «Να κληθεί κάθε αρμόδιος να συμβάλει ό,τι του αναλογεί και να μην οχυρώνεται πίσω από μια αρχική θέση που την κάνει μπαϊράκι. Αρκετά μπαϊράκια έχουμε ήδη στον τόπο μας. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε για τον περιορισμό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο τέως κοσμήτορας της θεολογικής σχολής κ. Οικονόμου χαρακτήρισε την ενέργεια ως μια μορφή ξεπουλήματος της θεολογικής σχολής και αλλοίωση των θεολογικών της σπουδών. Επεσήμανε πως την ημέρα της ψήφισης της ίδρυσης του σχετικού τμήματος από τους 54 συγκλητικούς ήταν παρόντες 25 και από αυτούς ψήφισαν 19 υπέρ με ερωτηματικό και 6 κατά. Παράλληλα, συμβούλευσε τους μητροπολίτες της Θράκης να τηρούν τους ιερούς κανόνες, να αποφεύγουν τις εισπηδήσεις σε ξένες μητροπολιτικές περιοχές και να μη γίνονται δεκανίκια για να τους χρησιμοποιούν άνθρωποι με αδεξιότητες και ανεπάρκειες.
Για γεωπολιτικούς λόγους, θεωρεί ο κ. Παπαθεμελής, τέως υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πως θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα τμήμα ισλαμικών σπουδών σε αυτή τη χώρα σε αυτό το πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με τη θεολογική σχολή. Στην ημερίδα έγινε σαφές ότι οι συμμετέχοντες δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση η θεολογική σχολή να μετατραπεί σε θρησκειολογική και να περιορίσουν όσο γίνεται την επαφή με το ισλάμ. Οι μητροπολίτες της Θράκης και όσοι τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης του τμήματος καταδικάστηκαν και δέχθηκαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ίσως ξεχνούν ότι μέσα από ένα τέτοιο τμήμα θα καλλιεργούνται μουσουλμάνοι της Θράκης, για να διδάσκουν στα σχολεία. Δεν θα έχουμε ιεροκήρυκες εκπαιδευμένους από το εξωτερικό, αλλά μέσα από τη χώρα μας. Αν φυσικά υπάρχει νομικό ζήτημα, θα πρέπει να διερευνηθεί. Να θυμίσουμε ότι ο χριστιανισμός συνυπάρχει με το ισλάμ και ζωντανό παράδειγμα αυτού είμαστε εμείς στη Θράκη, στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή.
Πηγή: Χρόνος