O Ιεραποστολικός Σύνδεσμός μας εν όψει της εορτής του προστάτου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού είχε την χαρά να φιλοξενήσει τον Ιεροδιάκονο της Κούβας π. Αθανάσιο Γιάνες Iντι. Είχαμε μαζί του μία πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία, για την Ορθοδοξία στην Κούβα, την οποία και παραθέτουμε.
– Πάτερ Αθανάσιε, θα θέλαμε να μας πείτε τι σας έκανε να αφήσετε τον καθολικισμό και να ασπαστείτε την Ορθοδοξία;
Παρ’ όλο πού μεγάλωσα σε μία οικογένεια με κομμουνιστικές αρχές και βιώματα, από τα φοιτητικά μου χρόνια (1993) είχα πολλές πνευματικές ανησυχίες για την ζωή, την ψυχή και τον προορισμό του ανθρώπου και θεώρησα σωστό να ψάξω τις απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα μέσα στην Εκκλησία. Πριν πολλά χρόνια αισθανόμουν την κλήση του Κυρίου προς την Ιεροσύνη και, καθώς δεν υπήρχε στην Κούβα Ορθόδοξη Εκκλησία, πλησίασα τους ρωμαιοκαθολικούς και άρχισα να προετοιμάζομαι για την Ιεροσύνη. Πάρα πολύ νωρίς όμως ήρθα σε σοβαρή σύγκρουση με την ρωμαιοκαθολική παράδοση, παρά τίς ομοιότητες πού παρουσίαζε με την Ορθόδοξη.
Πρώτα θα αναφερθώ σε μία Ιδιωτική υπόθεση. Ενδιαφερόμουν να χειροτονηθώ, αλλά ταυτόχρονα και να παντρευτώ. Ήθελα, λοιπόν, να έχω μία σύζυγο και μία οικογένεια. Αυτό όμως ό ρωμαιοκαθολικισμός το αποκλείει• ένα λάθος σοβαρό πού έφερνε στον νου μου σύγχυση. Σκεφτόμουν, λοιπόν, πώς μπορεί να υπάρχει τόση αντίφαση μεταξύ δυο Ιερών Μυστηρίων; Πρέπει να έχει γίνει κάποιο θεολογικό λάθος. Έτσι άρχισα να ψάχνω κάτι διαφορετικό, ίσως πιο γνήσιο θεολογικά.
Κάποια φορά συναντήθηκα με έναν φίλο μου σε ένα θέατρο, o oποιος μου ανέφερε ότι εδώ στην Κούβα υπάρχει μία παρουσία, ένας Ιερέας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Εγώ δεν είχα ιδέα περί αυτού. Την επόμενη μέρα το πρωί τηλεφώνησα στην Πρεσβεία της Ελλάδος, χωρίς πολλές ελπίδες ότι θα μπορούσαν να με βοηθήσουν ουσιαστικά. Μιλώντας, λοιπόν, με την γραμματέα της Πρεσβείας πληροφορήθηκα ότι o κουβανικής καταγωγής Ιεραπόστολος της Κούβας π. Ισίδωρος δεν περνούσε συχνά από την Πρεσβεία. H υπάλληλος μου υποσχέθηκε πώς, αν τύχαινε και τον συναντούσε, θα τον ενημέρωνε για το ενδιαφέρον μου.
Το θαύμα δεν άργησε να γίνει. Χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο o π. Ισίδωρος την επόμενη ημέρα πέρασε από την Πρεσβεία και, αφού έμαθε για μένα, αμέσως μου τηλεφώνησε. Θα μπορούσε να είχε αδιαφορήσει και να προσπεράσει το γεγονός ότι ένας άγνωστος εκδήλωσε ίσως ένα παροδικό ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία. Αυτό ήταν μία αποκάλυψη για μένα. Το φως της Ορθοδόξου Παραδόσεως και της Χριστιανοσύνης έλαμψε τόσο δυνατά, ώστε να μην μπορώ να αρνηθώ την κλήση αυτή του Αγίου Πνεύματος, πού ήταν μπροστά στα μάτια μου. Το φως αυτό δεν ήταν μία απλή άρνηση έναντι μιας άλλης ομολογίας, αλλά η αποκάλυψη του θελήματος του Θεού για την ζωή μου. Ήταν το φως της Ορθόδοξου Παραδόσεως και της Πατερικής διδασκαλίας, μέσα στα όποια εγώ έβρισκα τίς απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα πού με βασάνιζαν. Έτσι αντιλήφθηκα ότι μέσα στην Ορθοδοξία θα πραγματοποιούνταν το θέλημα του Κυρίου και θα λάμβανα το αξίωμα του Κληρικού.
Εξέφρασα στον π. Ισίδωρο την επιθυμία μου να γνωρίσω την Ορθόδοξη Εκκλησία, για να μπορέσω συνειδητά να αποφασίσω ποια πορεία θα ακολουθούσα μέσα στους κόλπους της Χριστιανοσύνης. Επιθυμούσα να εμπλουτίσω τίς λιγοστές μου γνώσεις για την Ορθοδοξία. Ως σπουδαστής της Ιστορίας της Τέχνης διδάχθηκα και Βυζαντινή Τέχνη• αλλά επρόκειτο για κάτι τελείως διαφορετικό.
Τώρα αισθανόμουν την ανάγκη να γνωρίσω βαθύτερα την Εκκλησία μας.
Έτσι αρχίσαμε να συζητούμε με τον π. Ισίδωρο για διάφορα θέματα. Αυτό με βοήθησε να λάβω την απόφαση να πορευθώ στον δρόμο της Ορθοδοξίας, πραγματοποιώντας την κλήση μου να γίνω έγγαμος Ιερέας.
Ο προβληματισμός μου ήταν ποια κοπέλα θα μπορούσα να νυμφευθώ πού να έχει την ίδια αγάπη για την Ορθοδοξία, την στιγμή πού στην Κούβα δεν υπήρχε Ορθόδοξη παράδοση. Δεν ήταν τόσο εύκολο να βρεθεί μία κοπέλα πού να θέλει να ακολουθήσει έναν τόσο καινούργιο τρόπο ζωής. Τελικά ό Θεός μερίμνησε και για αυτό, στέλνοντας μου την πρεσβυτέρα, σήμερα, Σοφία, πού χωρίς αντίρρηση δέχθηκε την απόφαση μου να γίνω Κληρικός
Πώς δέχτηκε ή οικογένεια σας την Ιεροσύνη;
Από την οικογένεια μου δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ή δυσκολία ή κάποια άλλη παρεμπόδιση. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν πάρα πολύ να γνωρίσουν την Ορθοδοξία και να εμβαθύνουν στο πνεύμα της. Εκκλησιάζονται κανονικά κάθε Κυριακή, αλλά ακόμη δεν έχουν βαπτισθεί. Έξαλλου κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύ αγώνα και προετοιμασία. Επίσης είναι δύσκολο να εγκαταλείψουν την κομμουνιστική ιδεολογία.
Τώρα στην Κούβα επικρατεί πλήρης ελευθερία και δεν παρεμποδίζεται κανείς στα «πιστεύω» του. Μακάρι οι συμπατριώτες μου να δεχτούν την Ορθοδοξία στην ψυχή τους και να κατανοήσουν πλήρως την χριστιανική αλήθεια. Γίνεται πάντως αισθητό στην Κούβα ότι ή Ορθοδοξία είναι κάτι γνήσιο, ή αληθινή σωτηρία για την ψυχή.
– Ποιος ήταν ό λόγος πού σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την ελληνική γλώσσα και γενικότερα με την ελληνική ιστορία;
Ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αβάνας, όπου σπούδασα Ιστορία της Τέχνης, είχα μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική κουλτούρα και παράδοση. Όχι μόνο μέσα στα πλαίσια της Χριστιανοσύνης αλλά και για την αρχαιότητα. Γι’ αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων. Μελετώντας την ελληνική γλώσσα για έναν χρόνο, συγχρόνως εμβάθυνα στην κουλτούρα της πνευματικής μου πατρίδας, της Ελλάδος.
Έτσι άρχισα ,σιγά, σιγά να ενδιαφέρομαι και για τα θέματα της Ορθόδοξου Παραδόσεως μας. Άρχισα να διαβάζω πρώτα για τους έλληνες φιλοσόφους με την βοήθεια πάντα του λεξικού και την καθοδήγηση μίας καθηγήτριας μου, διότι η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι πολύ δύσκολη. Άρχισε, λοιπόν, για μένα η πορεία μου μέσα στην Ορθοδοξία, η οποία και δεν θα τελειώσει ποτέ. Και βεβαίως σχετικά με την ζωή μου, αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να γνωρίσω τον θησαυρό της Ορθόδοξου Πίστεως μας.
Αυτό πού με παρακίνησε να ασχοληθώ με την ελληνική γλώσσα ήταν το ενδιαφέρον μου για την αρχαία Ελλάδα, τους φιλοσόφους, το ελληνικό φως πού έχει φωτίσει όλη την οικουμένη. Στην Κούβα συγκεκριμένα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος, τα όποια διδασκόμαστε στα σχολεία μας.
Για μας ή Ορθοδοξία ήταν άγνωστη. Στα σχολεία μας, όταν αναφερόμασταν στον ελληνικό πολιτισμό, ερχόταν στο μυαλό μας μόνον ή αρχαία Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνουμε ύπ’ όψιν μας την Ορθόδοξη Παράδοση, πού είναι τόσο σημαντική και χωρίς την οποία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι είναι ελληνικός πολιτισμός.
Έτσι προσέγγισα τα ελληνικά γράμματα και διδάχθηκα για έναν χρόνο τα αρχαία ελληνικά και βάσει αυτών προχώρησα και στα νέα ελληνικά. Στην Κούβα μάλιστα έχω γνωρίσει και άλλους που γνωρίζουν τα αρχαία ελληνικά, αλλά όχι τα νεοελληνικά. Πιστεύω ότι με την Χάρη και την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να επιτύχουμε την διάδοση της ελληνικής γλώσσας προς όφελος της Εκκλησίας και της Ιεραποστολής.
To άρθρο αυτό μας στάλθηκε από τον διαχειριστή του Ορθόδοξου φόρουμ Άνθος Ορθοδοξίας
(http://www.anthosorthodoxias.net) και αποτελεί είδηση από τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης.
Όποιος αδελφός επιθυμεί να βοηθήσει τη νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία στη Κούβα , στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία, ας στείλει την αγάπη του :
(http://www.iersyn.gr/support.html) (http://www.iersyn.gr/magazine_subscribers.html)
Κούβα – Η χώρα που αγαπά την Ορθοδοξία
Κάθε φορά που επισκέπτεται την Κούβα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας διαπιστώνει ολοένα και περισσότερο ότι η Κούβα θα αποτελέσει κέντρο σημαντικό για την προβολή και διάδοση της Ορθοδοξίας σε όλο τον ευρύτερο χώρο της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής.
Η τελευταία επίσκεψη προ μηνός απετέλεσε σταθμό για το μέλλον και την παρουσία της Εκκλησίας μας. Κατά την επίσκεψη αυτή, τελέστηκαν τρεις νέες χειροτονίες, δύο διακόνων σε πρεσβυτέρους και ενός νέου σε διάκονο.
Σημαντική ήταν η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Αθανασίου ίντες Φερνάντεζ. Αυτόν τον κληρικό προορίζει ο Σεβασμιώτατος να αναλάβει την θέση κοσμήτορα της υπό ίδρυση Θεολογικής Σχολής στην Αβάνα. Ο π. Αθανάσιος, έγγαμος και πατέρας νεογέννητης θυγατέρας, ήταν καθηγητής των Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Δεν «αναπαυόταν» όμως ως Ρωμαιοκαθολικός. Μέσω της μελέτης πατερικών κειμένων άρχισε να αναζητά την Ορθοδοξία. Σε μια προ ετών επίσκεψη στην χώρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, o τότε καθηγητής τον αναζήτησε και συζήτησε μ’ αυτόν το ενδιαφέρον του για την Ορθοδοξία.
Το ενδιαφέρον του για την Εκκλησία μας αποκορυφώθηκε όταν προ τριών ετών επισκέφθηκε την Κούβα η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για να τελέσει τα εγκαίνια του Ι. Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου. Τότε αποφάσισε να γίνει Ορθόδοξος. Αλλά την ίδια περίοδο, το Πανεπιστήμιο όπου δίδασκε ο π. Αθανάσιος, ο οποίος μεταξύ άλλων γλωσσών έμαθε μόνος του απταίστως την Αρχαία και την Νέα Ελληνική γλώσσα, πρότεινε σ’ αυτόν να μεταβεί με έξοδα της χώρας στην Ιαπωνία, για να σπουδάσει για μια τριετία την Ισπανική γλώσσα και ιστορία, προκειμένου να επιστρέψει και να αναλάβει νέο πανεπιστημιακό Τμήμα Ιαπωνικών Σπουδών. Παρά όμως την τιμή αυτή και το μέλλον που του ανοιγόταν στον ακαδημαϊκό χώρο, απέρριψε την πρόταση του πανεπιστημίου, λέγοντας στους υπεύθυνους ότι αποφάσισε να παραιτηθεί της θέσης του καθηγητή για να ιερωθεί και να υπηρετήσει την Ορθοδοξία στη χώρα του.
Σήμερα ο π. Αθανάσιος σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να λάβει μετά από ένα ή δύο έτη το πτυχίο του Διδάκτορα της Θεολογίας. Ήδη στο Μεξικό, όπου ο π. Αθανάσιος υπηρετεί στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μέχρι να ιδρυθεί η Θεολογική Σχολή, διδάσκει κατόπιν προσκλήσεως τα Αρχαία Ελληνικά τόσο στο κεντρικό Πανεπιστήμιο της πόλεως του Μεξικού όσο και στο Ινστιτούτο Κλασσικών Σπουδών της χώρας. Στο δε τηλεοπτικό κανάλι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι τακτικός ομιλητής, παρουσιάζοντας την θέση της Ορθοδοξίας για θέματα ηθικής και κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας.
Ο π. Αθανάσιος είναι ένας μόνον μεταξύ των πολλών νέων της Κούβας, οι οποίοι έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία. Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται άλλοι τέσσερις Κουβανοί, όλοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Κούβας, ο ένας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο άλλος στη Σχολή Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, οι δε άλλοι δύο ετοιμάζονται σε μοναστήρια της χώρας για τον μοναχικό βίο.
Συγκινητική είναι η μορφή ενός άλλου Κουβανού, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και με ένα σπάνιο τάλαντο μουσικής τυγχάνει ο ιεροψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Αβάνας. Όταν προ μηνός ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Κούβα για να τελέσει τις ως άνω χειροτονίες, ο νέος αυτός ιεροψάλτης, λόγω σοβαρού προβλήματος συγκοινωνίας της χώρας, αναχώρησε τέσσερις ώρες νωρίτερα (5.30 πρωινή) περπατώντας πάνω από μια και πλέον ώρα για να φτάσει όπου θα μπορούσε να πάρει τη συγκοινωνία για να φτάσει έγκαιρα για να ψάλει τον Όρθρο.
Πράγματι μέσα σε μερικά ακόμη χρόνια και εφόσον τελεστούν τα εγκαίνια της υπό Θεολογικής Σχολής, η Κούβα θα αποτελέσει τον Φάρο που θα φωτίζει τον δρόμο για την Ορθοδοξία σε όλο τον ευρύτερο χώρο.
Να προσευχόμαστε, αδέλφια μου, να μην αργήσει αυτή η ώρα της έναρξης λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Αβάνας. Να προσεύχομαστε να ιδρυθούν Ορθόδοξες Θεολογικές σχολές, ακαδημίες και σεμινάρια σε όλα τα κράτη του κόσμου, απ’όπου να φυτρώσουν οι νέοι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι, ιερείς και κατηχητές των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αμήν.
Πηγή: Ορθόδοξη Ιεραποστολή