Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας που περνάει άμεσα από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
Οι εξετάσεις
• Διπλές εξετάσεις, ανά περιφέρεια ή νομό, για το νέο απολυτήριο, αλλά και πανελλαδικούς διαγωνισμούς στο σύστημα των δεσμών για τα μεσαία και υψηλής ζήτησης τμήματα. Εδώ διατυπώθηκαν σοβαρές εντάσεις για το αν προφυλάσσεται ο αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, καθώς την επιλογή των θεμάτων για τις εξετάσεις του απολυτηρίου θα κάνει ομάδα εκπαιδευτικών ανά περιοχή, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο μεροληπτικών συμπεριφορών. Συγκεκριμένα, για τις απολυτήριες αυτές εξετάσεις, τα σχολεία θα χωριστούν ανά νομό ή περιφέρεια. Οι εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα (τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται όσοι επιλέξουν τις πανελλαδικές εξετάσεις) και τα θέματά τους θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα. Το τελικό διαγώνισμα, δε, θα προκύπτει ύστερα από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας και η εξέταση θα είναι δίωρη. Επιτηρητές θα είναι οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων, αλλά διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από δημόσισσχολείο και ένας από ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.
Το μηχανογραφικό
• Δεν αλλάζει το «αίτημα» του υπουργείου Παιδείας προς τους μαθητές της εφετινής Β' Λυκείου να δηλώσουν το καλοκαίρι τις 10 «πρώτες» προτιμήσεις τους, ώστε οι υπηρεσίες του να έχουν από νωρίς μια καταγραφή της ζήτησης ανά Ίδρυμα και να έχουν διαμορφώσει τις σχολές τύπου «Α» (που θα είναι οι υψηλού ενδιαφέροντος) και τύπου «Β» (μειωμένου ενδιαφέροντος). Στις σχολές μειωμένης ζήτησης οι υποψήφιοι θα μπαίνουν μόνο με το απολυτήριό τους. Οι υποψήφιοι όμως θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και δεύτερο μηχανογραφικό τον επόμενο χρόνο, που θα είναι οριστικό. Εδώ φυσικά είναι πιθανό αυτό το σύστημα να οδηγήσει σε δημοσκοπικά προβλήματα, καθώς δεν έχει ακόμη υπολογιστεί ο αριθμός των τμημάτων στα οποία θα μπαίνει κανείς χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Επιπλέον όμως προκύπτουν και προβληματισμοί περί πιθανής ανισότητας, καθώς σε κάποια τμήματα εισακτέοι θα μπαίνουν με το απολυτήριό τους χωρίς εξετάσεις (και ενδεχομένως χαμηλές βαθμολογίες), ενώ στα ίδια τμήματα όσοι έδωσαν πανελλαδικές θα μπαίνουν με αναγκαστικά υψηλότερες βάσεις, εάν δεν πετύχουν τις σχολές της «πρώτης προτίμησης» τους. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, με τα σχέδιά του για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημιουργεί δεκάδες νέα τμήματα ανά τη χώρα, ώστε να «τροφοδοτηθεί» το σχέδιό του για πολλά τμήματα (πιθανόν αμφίβολης επιστημονικής αξίας), στα οποία οι υποψήφιοι θα μπαίνουν μόνο με το απολυτήριό τους.
Οι ομάδες προσανατολισμού
• Στις πανελλαδικές εξετάσεις οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών, Υγείας και Οικονομίας και Πληροφορικής), οι συντιλεστές βαρύτητας καταργούνται και όλα τα μαθήματα έχουν την ίδια βαρύτητα. Οπως είναι γνωστό, καταργούνται τα Λατινικά από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της συγκεκριμένης επιστημονικής περιοχής και αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη έτοιμο σχολικό βιβλίο. Η Νεοελληνική Γλώσσα και η Νεοελληνική Λογοτεχνία ενοποιούνται στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, κοινό για όλους. Προβλέπονται 6 ώρες διδασκαλίας για τη Νεοελληνική Γλώσσα, 1 ώρα διδασκαλία για τα Θρησκευτικά, 2 ώρες Φυσική Αγωγή. Παράλληλα 2 ώρες ειδικά μαθήματα επιλογής: Ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά), Ελεύθερο σχέδιο. Γραμμικό σχέδιο. Και 6 ώρες διδασκαλία ανά ομάδα στα μαθήματα Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία (για την Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά (για τη Θετικών Σπουδών), Φυσική, Χημεία, Βιολογία (για τη Σπουδών Υγείας), Μαθηματικά, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον και Οικονομία (για τη Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Πηγή: (ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, 03.02.2019), Θρησκευτικά