Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 113

Διαμάχη για το βιβλίο Ιστορίας και στην Κύπρο

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

πηγή:Το ΒΗΜΑ, 09/09/2008

 

 Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Διαμάχη για το βιβλίο Ιστορίας και στην Κύπρο

Αρχιεπισκοπικές αιτιάσεις και σκληρή απάντηση Χριστόφια
 

 

Και ξαφνικά, εν αναμονή του δεύτερου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια και στον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ξέσπασε διαμάχη με πρωταγωνιστές τον κ. Χριστόφια και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. Ο καβγάς έλαβε γρήγορα πολιτικές διαστάσεις και έφθασε ως την Αγκυρα, με τις τουρκικές εφημερίδες να αναφέρονται εκτενώς στο θέμα.

Αφορμή στάθηκαν τα νέα... σχολικά βιβλία και συγκεκριμένα οι σχεδιασμοί της κυπριακής κυβέρνησης για το νέο βιβλίο της Ιστορίας που θα διδάσκεται στα σχολεία της Κύπρου. Οι σχεδιασμοί αυτοί πυροδότησαν ένταση, όπως συνέβη προ καιρού στην Ελλάδα με την αλλαγή που επιχειρήθηκε με το βιβλίο της Ιστορίας. Ολα άρχισαν όταν το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου εξέδωσε εγκύκλιο για την ανάγκη αλλαγής των σχολικών βιβλίων Ιστορίας σε μια προσπάθεια καλλιέργειας πνεύματος ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκυπρίους. Ο Αρχιεπίσκοπος αντέδρασε λέγοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της Ιστορίας «προσβάλλει και τους καθηγητές που δίδασκαν για εκατοντάδες χρόνια και όλους εμάς που τη διδαχθήκαμε» αλλά δεν στάθηκε μόνο σε αυτό. Με δήλωσή του ανέφερε ότι «σε λίγο καιρό οι σημερινοί σωτήρες που ήρθαν για να σώσουν την Παιδεία μας θα μας παρουσιάσουν και τον αγώνα της ΕΟΚΑ ως ταξικό και όχι απελευθερωτικό». Στη διαμάχη εισήλθε και η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία με τίτλο «Οι κύπριοι μαθητές θα μάθουν και την καταπίεσητην οποία υπέστησαν οι Τούρκοι» επιδοκίμασε την επιχειρούμενη αλλαγή, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος επέμεινε λέγοντας ότι «η ελληνοχριστιανική παιδεία του τόπου και τα ιδεώδη μας είναι δοκιμασμένα δύο χιλιάδες χρόνια». Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής των βιβλίων της Ιστορίας. Οι δηλώσεις αυτές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου δεν έμειναν αναπάντητες από τον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος από το Λονδίνο όπου βρισκόταν χθες (καθ΄ οδόν προς την Αθήνα) χαρακτήρισε «εξωπραγματικά και αποκύημα φαντασίας τα όσα λέγονται περί αφελληνισμού και διαστρέβλωσης της Ιστορίας» που είχαν διατυπωθεί από την Εκκλησία.

Οι σχέσεις του προέδρου Χριστόφια με τον Αρχιεπίσκοπο έχουν περάσει σε διάφορες φάσεις από την εποχή του προεκλογικού αγώνα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του κ. Γιαννάκη Κασουλίδη και όχι την υποψηφιότητα ενός κομμουνιστή προέδρου. Επιπλέον, όπως παρατηρούν στη Λευκωσία, ουδέποτε ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εγκατέλειψε τη φιλοδοξία να παρουσιάζεται και ως εθνάρχης παρεμβαίνοντας στο εθνικό θέμα.

Ετσι με αφορμή το νέο βιβλίο Ιστορίας ο Αρχιεπίσκοπος διατύπωσε διαφωνίες και με τους χειρισμούς του κυπρίου προέδρου σε σχέση με την παραμονή 50.000 εποίκων και την εκ περιτροπής προεδρία λέγοντας ότι ήταν κακή διαπραγματευτική τακτική. Ο κ. Χριστόφιας απήντησε λέγοντας ότι όλα αυτά έγιναν αποδεκτά από τους προηγούμενους προέδρους και ότι ο ίδιος απλώς έχει το θάρρος να τα πει δημοσίως και προσέθεσε: «Δεν πρόκειται να προβώ σε οποιεσδήποτε απαράδεκτες υποχωρήσεις.Αν τελικά λυθεί το Κυπριακό με την παραμονή 50.000 εποίκων,τότε ο Αρχιεπίσκοπος θα με ευγνωμονεί». Οσον αφορά το νέο βιβλίο Ιστορίας ο πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στους σχεδιασμούς της και διαβεβαίωσε ότι «ο πολιτισμός μας θα εξακολουθήσει να υπάρχει,μέρος του οποίου είναι και η ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους».
 

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...