ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ
Απρίλιος 1912 - Απρίλιος 2012
«Απωσάμενοι περί τήν πίστιν εναυάγησαν» (Α Τιμ. 1, 19).
Επί ένα αιώνα, η μνήμη της Ευρώπης και ολόκληρης της Δύσης, έχει σφραγιστεί από το τραγικό ναυάγιο του Τιτανικού.
Μετά από αυτό, οι λέξεις τιτανικός και ναυάγιο κατέστησαν πλέον συνώνυμες .
Ο Τιτανικός (R.M.S Royal Mail Steamer ή S.S Steamer Ship TITANIC) ήταν ένα βρετανικό υπερωκεάνιο που παραγγέλθηκε από την εταιρία "White Star Line", χωρίς να τεθεί κανένα όριο κόστους, στα ναυπηγεία Harland και Wolff του Μπέλφαστ. Εκεί καθελκύστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και διθυραμβικά σχόλια, την 31 Μαΐου 1911. Ναυπηγικά είχε δυο αδελφά σκάφη, τον "Βρετανικό" και τον "Ολυμπιακό" αλλά υπερτερούσε σε εξοπλισμό και εσωτερική πολυτέλεια.
Ο "Βρετανικός", στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο επιτάχτηκε από το Βρετανικό Ναυτικό για πλωτό νοσοκομείο και στις 21 Νοεμβρίου 1917 βυθίστηκε στο Αιγαίο (στο στενό της Κέας). μετά από πρόσκρουση σε νάρκη.
Ο "Ολυμπιακός", στις 11 Οκτωβρίου 1935, παραδόθηκε στα διαλυτήρια της Thomas Ward Company στην Σκωτία, και μεταβλήθηκε σε παλιοσίδερα. Όλα τα αντικείμενά του, είδη πολυτελείας, διακοσμητικά, έπιπλα και σκεύη, βγήκαν σε δημόσιο πλειστηριασμό.
Με τον Τιτανικό ,η White Star Line φιλοδοξούσε να ξεπεράσει την ανταγωνίστρια εταιρεία Cunard που διέθετε τα δυο καλύτερα πλοία της εποχής, το "Λουζιτανία" και το "Μαυριτανία".
***
Ο "Τιτανικός", την εποχή του, ήταν ένα πρωτοποριακό πλοίο, χαρακτηριζόμενο ως το αβύθιστο θαύμα της ναυπηγικής. Πράγματι ενσωμάτωνε πολλές καινοτομίες όπως :
Ουσιαστικά ήταν δύο πλοία, το ένα μέσα στο άλλο, όπου το ενδιάμεσο κενό αποτελούσαν τα πρωτοποριακά διπύθμενα και τις πλευρικές στεγανές δεξαμενές.
Είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε ακόμα και αν πλημμύριζαν 4 από τα 5 στεγανά του να μπορεί να επιπλεύσει. Το παγόβουνο έσκισε το κύτος του πλοίου, ξεκινώντας από την πλώρη, όπου κατέστρεψε και τα 5 στεγανά μέρη του πλοίου επιτρέποντας την εισροή υδάτων στο σκάφος.
Είχε 3 έλικες στους οποίους έδιναν ώθηση δυο τετρακύλινδροι παλινδρομικοί κινητήρες και μια τουρμπίνα συνολικής ισχύος 31.000 ίππων, μήκος 270 μέτρα και ύψος 25 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας .
Ήταν από τα πρώτα πλοία που διέθεταν το σήμα κινδύνου SOS.
***
2 Απριλίου 1912, εκτέλεσε το πρώτο του δοκιμαστικό ταξίδι.
10 Απριλίου 1912, απέπλευσε από το Σαουθάμπτον για Νέα Υόρκη στο παρθενικό του ταξίδι.
14 Απριλίου 1912, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να αποφύγει την σύγκρουση,(πίσω ολοταχώς, στροφή αριστερά) το μοιραίο δεν άργησε να γίνει καθώς το πλοίο είχε αναπτύξει την μέγιστη ταχύτητα γιατί ήθελαν να φτάσουν στο λιμάνι της Ν. Υόρκης πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Δυο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, το πολυδιαφημισμένο ως αβύθιστο υπερπολυτελές υπερωκεάνιο, βυθίστηκε κομμένο στα δύο, μαζί με 1523 από τους 2228 επιβαίνοντές του.
18 Απριλίου 1912, το πλοίο "Καρπάθια" , το πρώτο που έφτασε στον τόπο του ναυαγίου, αποβίβασε τους διασωθέντες του ναυαγίου, στην πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, στο λιμάνι της Ν. Υόρκης.
***
Φοβερά ναυάγια συμβαίνουν κατά καιρούς στη θάλασσα.
Η θλιβερή επέτειος του "Τιτανικός" και στις μέρες μας, το τραγικό τέλος των υπερσύγχρονων κρουαζιερόπλοιων - πλωτών ξενοδοχείων Sea Diamond και Costa Concordia, μας το επιβεβαιώνουν.
Η θάλασσα… Ο κόσμος του αισθητού κάλλους αλλά και των συμβολισμών.
Ναυάγια - ίσως τα πιο φοβερά - συμβαίνουν και στην καθημερινή μας ζωή.
Τα περισσότερα ναυάγια, πραγματικά και συμβολικά, οφείλονται στην έλλειψη πίστης στο Θεό.
Δυστυχώς, στις πολυποίκιλες πτυχές της ζωής μας, εμπιστευόμαστε είτε την επιστήμη (ναυπηγική τέχνη, οικονομικές θεωρίες κλπ) είτε τον άνθρωπο (πολιτικό άρχοντα, πλοίαρχο κλπ) και όχι το Θεό.
Όταν ο άνθρωπος εμπιστεύεται τη ζωή του στο Θεό, τότε και στις πιο δύσκολες στιγμές του, η πίστη του γίνεται σωσίβιο σωτηρίας και άγκυρα ελπίδας.
Αλεξανδρούπολη Απρίλιος 2012
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)