|
Nα διατηρηθεί μέχρι ........ |
|
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ.Ε. ΤΜΗΜΑ Γ΄ |
Βαθμός Ασφαλείας .......... Μαρούσι, 17/01/2008 Αριθ. Πρωτ.: 6748/Γ2 Βαθ. Προτερ. |
|
Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι Πληροφορίες: Π. Ξένου |
||
Τηλέφωνο: 210-344.33.17 ΠΡΟΣ: |
|
|
Fax: 210-344.22.34
ΚΟΙΝ.: Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος Νίκης 39, 105 57 Αθήνα
ΘΕΜΑ: «Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος» |
Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί η 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με το Νόμο 3218/04 (Φ.Ε.Κ. 12, τ. Α΄/27-01-2004). Στο πλαίσιο αυτό και επειδή η 27η Ιανουαρίου είναι ημέρα Κυριακή, παρακαλούμε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008 κατά την πρωινή προσευχή να διαβαστεί στους μαθητές το κείμενο που επισυνάπτεται.
Στο ίδιο πλαίσιο το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας και βίντεο της Franka Hοrnschemeyer με θέμα Peenemunde. Την έκθεση μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν σε σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου, την εβδομάδα από 27 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου 2008, καθημερινά, ώρες 10:00 – 14:00. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μέσα από τα ιστορικά στοιχεία, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες, να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν για τη ζωή μας σήμερα.
Επίσης, η καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια Νίνα Αλκαλάη σε συνεργασία με την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εβραϊκού Mουσείου Οριέττα Τρέβεζα προτείνουν μια βιωματική διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μέσω της Τέχνης (μουσική, χορός, ζωγραφική και κολλάζ). Η βιωματική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μπορεί να «μιλήσει» πιο άμεσα στα παιδιά από οποιαδήποτε ιστορική – επιστημονική παρουσίαση, βοηθώντας τα έτσι να προσεγγίσουν τις εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, καθώς και τη μετουσίωση αυτών των εμπειριών μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση.
Ειδικότερα οι δραστηριότητες και τα προγράμματα για την εβδομάδα των παραπάνω εκδηλώσεων είναι τα εξής:
Γνωριμία με την περιοδική έκθεση φωτογραφίας Peeneunde.
Γνωριμία με τη νέα διαδραστική ψηφιακή εφαρμογή του Ε.Μ.Ε με τίτλο «Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-44».
Βιωματική διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μέσω της Τέχνης - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Νίνα Αλκαλάη, καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια.
Καλλιτεχνικό εργαστήρι - κατασκευή κολλάζ / Σπίτι - Μάσκα.
Προβολή DVD με μαρτυρίες από «κρυμμένα παιδιά» της Κατοχής και επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα και ντοκιμαντέρ για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συνάντηση στο χώρο του Ε.Μ.Ε. με επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα και κρυμμένα παιδιά και συζήτηση για τις εμπειρίες τους.
Θεατρικό Δρώμενο Αυτοσχεδιασμού: «Η Ιστορία του Αλμπέρτου».
Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή: «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής».
Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-1944».
Φωτογραφική έκθεση: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-44».
Τα προγράμματα αυτά προσφέρονται χωρίς καμία χρέωση. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210-32.25.582 και στο e-mail: otreveza@jewishmuseum.gr (Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ε.Μ.Ε. κ. Οριέττα Τρέβεζα).
Συνημμένα: 2 φ.
Εσωτερική Διανομή: Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1. Γραφείο Ειδικού Γραμματέα
2. Δ/νση Σπουδών Δ.Ε.
Τμήμα Γ΄
ΠΑΥΛΟΣ ΓΡ. ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΣ
Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος
Ο ελληνικός λαός, θύμα γενοκτονιών και εθνικών καθάρσεων, έχει καθιερώσει με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων την 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος», που έπεσαν, μαζί με έξι εκατομμύρια άλλους ομοθρήσκους τους, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η φρίκη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων βρίσκεται
στον τεράστιο αριθμό των θυμάτων,
στη συστηματική, μεθοδική, ψυχρή, επιστημονική εκτέλεση του εγκλήματος της γενοκτονίας
στην καταρράκωση των αξιών του σύγχρονου πολιτισμού, που γεννήθηκε από το στοχασμό και από την αρετή των αρχαίων Ελλήνων και μεταλαμπαδεύτηκε στον Δυτικό Κόσμο κατά τους νεότερους χρόνους.
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στηρίχθηκε πρωτίστως στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μας κληροδότησε, ως κορύφωση αυτού του σεβασμού, τους δημοκρατικούς θεσμούς, που αναγνωρίζονται από όλο το σύγχρονο κόσμο ως ο ακρογωνιαίος λίθος του πολιτισμού.
Αυτήν ακριβώς την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας προσπάθησε να καταρρακώσει ο ναζιστικός διωγμός κατά των Εβραίων, των Ρομά, και όσων ήσαν αντίθετοι στο ολοκληρωτικό καθεστώς και στην κατάκτηση της χώρας τους από τα χιτλερικά στρατεύματα. Επρόκειτο για μια ασύλληπτη σε φρίκη θηριωδία, που στράφηκε κατά και των Ελλήνων Εβραίων, παιδιών αυτού του τόπου εδώ και πάρα πολλούς αιώνες.
Στις αρχές του 20ου αι. ο αριθμός των Ελλήνων Εβραίων έφθανε τις 70.000 περίπου. Οι άνθρωποι αυτοί, διατηρώντας τη θρησκευτική και πολιτιστική τους ταυτότητα, συνέβαλαν ουσιαστικά στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της χώρας. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο χιλιάδες Ελληνές Εβραίοι πολέμησαν στις τάξεις του Ελληνικού στρατού, κατά των Ιταλών και Γερμανών. Ανάμεσά τους ο συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής από τη Χαλκίδα, από τους πρώτους αξιωματικούς που σκοτώθηκαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Αρκετοί επίσης ήταν οι Έλληνες Εβραίοι που πήραν μέρος στην Αντίσταση κατά την κατοχή, ενταγμένοι στις Ελληνικές αντιστασιακές ομάδες.
Οι Ναζιστές, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εξαπέλυσαν απηνή διωγμό κατά των Εβραίων σε όλη την Ελλάδα, τοποθετώντας στο μάτι του Κυκλώνα την ανθούσα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Πενήντα χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν, κυρίως, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Συνολικά από τους 77.377 Έλληνες Εβραίους επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετά την ήττα της Γερμανίας, μόνο 10.226. Χάθηκε δηλαδή το 86% του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας.
Η μοίρα των Εβραίων δεν άφησε ασυγκίνητους τους υπόλοιπους Έλληνες, που βίωναν και οι ίδιοι τις οδυνηρές συνέπειες της Κατοχής. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα ξεσηκώθηκε και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, αψηφώντας το θανάσιμο κίνδυνο που τους απειλούσε, προστάτευσαν Εβραίους συμπολίτες τους, παρά το γεγονός ότι η πράξη τους αυτή εθεωρείτο από τις ναζιστικές αρχές έγκλημα, που επέσυρε την ποινή του θανάτου. Στον αγώνα για την προστασία των καταδιωκόμενων Εβραίων ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η συμβολή του ορθόδοξου κλήρου. Είναι πολύ χαρακτηριστική η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού στο ναζί στρατηγό Στρόπ, όταν αυτός τον απείλησε με τουφεκισμό εξαιτίας της έγγραφης διαμαρτυρίας του για τους διωγμούς των Ισραηλιτών της Ελλάδας: «Οι ιεράρχες της Ελλάδος, στρατηγέ Στροπ, δεν τουφεκίζονται, απαγχονίζονται. Σας παρακαλώ να σεβασθήτε αυτήν την παράδοσιν». Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός υπήρξε ο μοναδικός ηγέτης Ευρωπαϊκής Εκκλησίας που αξίωσε επίσημα από τις Γερμανικές Αρχές Κατοχής να σταματήσουν το διωγμό των Εβραίων.
Στο έργο τους, οι εκπρόσωποι του κλήρου είχαν την αμέριστη συνδρομή γενναίων Ελλήνων αξιωματικών, όπως του Διευθυντή της Αστυνομίας Αθηνών Άγγελου Έβερτ, που έδωσε διαταγή στα Αστυνομικά Τμήματα να χορηγούν ψεύτικες ταυτότητες στους Εβραίους και του Διευθυντή του Μητρώου Δήμου Αθηναίων Χαλδέζου, που φρόντισε να ανοιχτεί ειδικό αρχείο, όπου καταχωρίσθηκαν όσοι Εβραίοι βαφτίζονταν Χριστιανοί για να γλιτώσουν.
Μοναδικό σε ευρωπαϊκή κλίμακα παράδειγμα υπήρξε και το νησί της Ζακύνθου, όπου ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Δημητρίου και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ αρνούμενοι, με κίνδυνο της ζωής τους, να παραδώσουν στις γερμανικές αρχές κατάλογο με τα ονόματα των μελών της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, την έσωσαν στο σύνολό της.
Η σημερινή ημέρα μνήμης στρέφει την προσοχή μας στα θύματα όλων των γενοκτονιών και των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας. Ο ελληνικός λαός εκτός από το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων έχει ορίσει επίσης ημέρες εθνικής μνήμης των γενοκτονιών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων από το τουρκικό κράτος. Η ημέρα αυτή μάς καλεί να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα για αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, για ελευθερία και φιλία ανάμεσα στα έθνη και τις θρησκείες και να συμβάλουμε όλοι, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, στο να μη ξαναζήσει ποτέ πια η ανθρωπότητα τη ντροπή και τη φρίκη ενός νέου Ολοκαυτώματος.