Εγκρίνουν δάνεια, πιέζουν για τα Σκόπια
Σοβαρή υποχώρηση στα εθνικά θέματα
Σοφία Βούλτεψη
Οι πρώτες πιέσεις στα εθνικά μας θέματα ήλθαν χθες σχεδόν παράλληλα με την επίσημη έγκριση του νέου πακέτου δανεισμού προς την Ελλάδα.
Σε μια πρωτοφανή στροφή, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, ενώ φθάνει στο σημείο να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι από το 2009 έχει αφαιρεθεί από τις εκθέσεις προόδου ο όρος «μακεδονικός».
Επιπλέον, επαινούν τα Σκόπια για τις… προόδους τους στον οικονομικό τομέα.
Το γεγονός αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει εντελώς εγκαταλείψει τα εθνικά θέματα, ασχολούμενη μόνο με τα μνημόνια, ενώ αποδεικνύεται επίσης ότι κακώς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος με τον Νίκολα Γκρούεφσκι στις αρχές του μήνα.
Αποδεικνύει επίσης πως η δυσφήμηση της Ελλάδας επέδρασε αρνητικά σε όλα τα ζητήματα, καθώς φαίνεται ότι η χώρα έχει χάσει τη φωνή της στην ΕΕ και βρίσκεται μονίμως στη γωνία.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίστηκαν και χθες οι πανηγυρισμοί για την εκ μέρους του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επίσημη έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, με «απελευθέρωση» των πρώτων 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί για την Ελλάδα μία μοναδική ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση για την αυστηρή εφαρμογή του, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σήμερα, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφασίσει για τη συνεισφορά του στο νέο πακέτο στήριξης, με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως θα προτείνει το ποσό των 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.
«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια)», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Πηγή: "Ελεύθερη ζώνη"