«Παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί» Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Εις την Προς Εβραίους Ομιλία ΚΘ).
Η προτροπή για μάθημα θρησκειολογίας, που έχει γίνει από τον Μητροπολίτη Μόρφου, στη συνέντευξη που είχε δώσει, με θέμα την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων δασκάλων να διδάσκουν το κοράνι, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας, ούτε και στους μεγάλους, όπως προτείνεται στη συνέντευξη από τον Σεβασμιώτατο.
Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου στη συνέντευξη για το κοράνι από τη δημοσιογράφο «Γιατί μάθημα Θρησκευτικών και όχι Θρησκειολογίας στα σχολεία; » ο Μητροπολίτης Μόρφου απάντησε: « Ε, πιέστε να μπει. Εγώ είμαι εξ’ αυτών που λέω ‘‘ναι’’ στο μάθημα της Θρησκειολογίας. Εμένα δυνάμωσε η πίστη μου μελετώντας το Ισλάμ, τον Καθολικισμό, τον Ραββινισμό των Ιουδαίων, μελετώντας τον Βουδισμό της Άπω Ανατολής. Ή συγκρίνοντας την αρχαία ελληνική θρησκεία με τη χριστιανική, όπως εκφράζεται στην Ορθοδοξία. Αλλά καιρός παντί πράγματι. Δεν μπορεί να διδαχθεί ένα μικρό παιδάκι Θρησκειολογία. Η Θρησκειολογία χρειάζεται κριτική σκέψη. Άρα προηγουμένως το παιδί θα αποκτήσει την ταυτότητα που θέλει η οικογένειά του και όταν μεγαλώσει, θα πρέπει απαραίτητα να του δώσουμε και θρησκειολογικές γνώσεις. Οπωσδήποτε! Τι ωραία θα ήταν οι Ε/κ να ήξεραν και το Κοράνι. Τι λέει ο Μωάμεθ για τον Ιησού Χριστό, για την Παναγία. Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά, αλλά δεν τα ξέρουν... »
Το μάθημα των Θρησκευτικών, πιστεύομε ότι δεν είναι σωστό να γίνει θρησκειολογικό. Μέσα από το πρίσμα της Ορθόδοξης κριτικής, όπως γινόταν μέχρι τώρα, γνωρίζουν οι Ορθόδοξοι μαθητές τις πλάνες που ταλαιπωρούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας.
Ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου με το μάθημα θρησκειολογίας, καθότι επιπρόσθετα με τα άλλα μειονεκτήματα δίδεται η αφορμή σε αυτούς που καραδοκούν να το μετατρέψουν σε συγκρητιστικό θρησκειολογικό μάθημα, να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους. Μαρξιστές στην Κύπρο ομολογούν ότι επιθυμούν ένα ξεκάθαρα συγκρητιστικό μάθημα. Είναι λάθος να τους δοθεί αφορμή να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.
Ήδη στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, γίνεται αναφορά στις διάφορες θρησκειακές πλάνες, υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης κριτικής. Για τα διάφορα θρησκεύματα συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου. Γιατί η επιμονή για ‘’μετατροπή’’ του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό μάθημα;
Αυτό περιμένουν τόσο καιρό οι έχοντες το μαρξιστικό αντιεκκλησιαστικό φρόνημα. Θα τους δώσουμε εμείς την αφορμή; Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι κατ’ εξοχή αγωνιωδώς προτείνοντες τούτο και έτσι η προτροπή του Σεβασμιωτάτου δεν μας βρίσκει σύμφωνους, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι.
Εξάλλου σύμφωνα και με την ορθή παιδαγωγική παρατήρηση του R. Goldman, για διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης της θρησκευτικής σκέψης στους μαθητές, το εγχείρημα καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνο.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει δια την αγωγήν των νέων ότι «της τέχνης ταύτης ουκ έστιν άλλη μείζων. Τι γαρ ίσον το ρυθμίσαι ψυχήν και διαπλάσαι νέου διάνοιαν;» (Ομιλία ΝΘ).
Η παιδεία πρέπει σε μαθησιακό επίπεδο να μεταφέρει στους μαθητές το περιεχόμενο της ευχής της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου «ψηλάφησον τας διανοίας», σύμφωνα με της Αληθείας την Πίστη.
Πιστεύομε ότι η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών, σε μάθημα Θρησκειολογίας, είναι λανθασμένη.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να αποσυρθεί η συνέντευξη για το κοράνι, με τόσα ατοπήματα και αστοχίες, που είναι αναρτημένη στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου. Παρακαλούμε για ακόμα μια φορά τους αναρτήσαντες να αποσύρουν τη συνέντευξη για το κοράνι, που τόσους Χριστιανούς λυπεί.
Πηγή: Ακτίνες