«Ο παραευξείνιος ελληνισμός κατά τον 19ο και 20ό αιώνα» είναι ο τίτλος του κεφαλαίου στην Ιστορία Γ΄ Λυκείου που άναψε… φωτιές. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο, έκτασης συνολικά 9 σελίδων, εδώ και χρόνια αποτελεί μέρος της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών και μάλιστα φέτος θεωρούνταν «θέμα-SOS».
Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τη διδακτέα ύλη της σχολικής χρονιάς 2015-2016 απουσιάζει το εν λόγω κεφάλαιο το οποίο έχει αντικατασταθεί από την «Ελληνική οικονομία μετά την Επανάσταση» και την «Οικονομία κατά τον 19ο αιώνα».
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος δρ Αντώνης Παυλίδης και η γενική γραμματέας δρ Γεωργία Χαριτίδου, επισημαίνει ότι αφαιρέθηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο «που αναφέρεται σε μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού» παρόλο που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είχε διαφορετική άποψη.
Το νέο κεφάλαιο που προστέθηκε, και που έχει να κάνει με την οικονομία, έχει μεγαλύτερη έκταση (31 σελίδες) και συνεπώς «η δικαιολογία του περιορισμού της ύλης καταρρέει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση σύγκρισης της σημαντικότητας των παραπάνω κεφαλαίων. Ίσως όμως –θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί– “ενοχλεί” ο όρος “γενοκτονία”, που περιλαμβάνεται στην ενότητα που παραλείφτηκε, προφανώς επειδή ενοχλεί εκείνους που πραγματοποίησαν αυτό το έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η αντίληψη δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και δεν υπηρετεί την επιστημονική αλήθεια», υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμενοι καλούμε το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη στάση του και να επαναφέρει το κεφάλαιο που αφαιρέθηκε».
Πηγή: Pontos News