Σκαλτσής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγ. ΑΠΘ
Πλούτος για την παιδεία και τον πολιτισμό μας το μάθημα των θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΡΡΩΝ “H ΠΡΟΟΔΟΣ” 6.8.2008
Θόρυβος ξέσπασε και πάλι για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, εξ αφορμής σχετικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μελλοντική θέση των θρησκευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά είναι προφανές ότι με την εν λόγω Εγκύκλιο, η οποία επιτρέπει την μη παρακολούθηση του σχετικού μαθήματος από ένα μαθητή μετά από σχετική δήλωση του κηδεμόνα του ή και του ιδίου αν είναι ενήλικας, υποβαθμίζεται ο ρόλος του κατ' εξοχήν ανθρωπιστικού μαθήματος για τη σύγχρονη μαθητιώσα νεολαία, η διδασκαλία του τίθεται σε προαιρετική βάση λόγω των πιέσεων που ασκούν διάφορες μειοψηφικές ομάδες - αντιρρησίες συνειδήσεως και σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται νέα δεδομένα και άλλοθι για την πλήρη κατάργηση ή μετατροπή των θρησκευτικών σε καθαρά θρησκειολογικό μάθημα.
Έχουμε τη γνώμη ότι η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι άκαιρη, άδικη, βεβιασμένη και αντιπαιδαγωγική. Στα μέσα του Καλοκαιριού, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που σέβεται κάθε θρησκευτική και πολιτισμική έκφραση, αλλά πρωτίστως τιμά τη δική του πίστη και παράδοση, τίθεται σε αμφισβήτηση ένα γνωστικό αντικείμενο που κύριο παιδευτικό στόχο έχει να αναδείξει την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και να διαμορφώσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με αρετή και γνώση.
Το μάθημα των θρησκευτικών σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως όχημα ιδεοληπτικών θέσεων και παρωχημένων αντιλήψεων, αλλά ως ο ζείδωρος λόγος που διδάσκει την τέχνη της ζωής, καλλιεργεί τον πολιτισμό της ψυχής, που δυστυχώς λείπει από τον τεχνοκρατούμενο και πνευματικά ανερμάτιστο κόσμο μας, και θέτει το νέο άνθρωπο με υπευθυνότητα απέναντι στα ποικίλα υπαρξιακά του ερωτήματα.
Όσοι ενοχλούνται και δεν θέλουν να υπάρχει το μάθημα των θρησκευτικών στο σύγχρονο εκπαιδευτικό μας σύστημα φαίνεται ότι αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα και ακυρώνουν τον πλούτο και την προσφορά της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. Γι' αυτό και τα επιχειρήματά των είναι έωλα και παραπλανητικά. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη θολή εικόνα που κυριαρχεί στη σημερινή κοινωνία, την αποθέωση της εκκοσμίκευσης και της διαφθοράς, αλλάκαι τον αμοραλισμό των Μέσων Ενημέρωσης (τηλεοπτικών κυρίως), διαμορφώνεται ο τύπος του θρησκευτικά αδιάφορου, συνειδησιακά μουδιασμένο υ και πνευματικά αναλφάβητου ανθρώπου.
Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα ηχεί επίκαιρα ο πατερικός λόγος ότι "ο γαρ άνευ Πνεύματος βουλόμενος λέγειν τα του Πνεύματος, φωτός άνευ βλέπειν προαιρείται και σκότον έχει ποδηγόν της οράσεως" (άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός). Αν δηλαδή δεν βλέπουμε με πνευματικά κριτήρια τα πράγματα που καθορίζουν την πορεία μας τότε βαδίζουμε χωρίςφως μέσα στο σκοτάδι Και το μάθημα των θρησκευτικών γι' αυτό το φως κι' αυτές τις προτεραιότητες υπάρχει και πρέπει να υπάρχει
α) Μία από τις αιτιάσεις εναντίον του θρησκευτικού μαθήματος είναι ότι η κοινωνία μας έγινε πολυπολιτισμική και ως εκ τούτου στο σχολείο που υπάρχουν παιδιά άλλων θρησκειών - ομολογιών δεν μπορεί να διδάσκεται μόνο η ορθόδοξη πίστη, Στο όνομα βεβαίως αυτής της πραγματικότητας, όπου υπάρχει και στο βαθμό που υφίσταται, δεν μπορεί να περιθωριοποιείται ένα γνωστικό αντικείμενο που έχει και θρησκειολογικά θέματα ευρύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση υπηρετεί τον πολιτισμό, τις πανανθρώπινες αξίες της ζωής, την ενότητα και την πνευματική πρόοδο του σύγχρονου ανθρώπου.
Υπάρχει άλλωστε η δυνατότητα, όπου προκύπτουν προβλήματα, το κάθε σχολείο να τα λύνει εσωτερικά και να διευκολύνει τα παιδιά που ακολουθούν άλλο δόγμα, αν και είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο πολλά από αυτά τα παιδιά να θέλουν, με ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον, να συμμετέχουν στο θρησκευτικό μάθημα και να χαίρονται τις αλήθειες και τα γεγονότα που εκεί μαθαίνουν, Η Εκκλησία άλλωστε που γεννήθηκε σ' ένα καθαρά πολυπολιτισμικό περιβάλλον και για δύο χιλιάδες χρόνια υπερασπίσθηκε τον κοσμοπολιτισμό και την ένθεη ελευθερία, πίσω από κάθε πολιτιστική έκφραση βλέπει τον άνθρωπο ως εικόνα του Τριαδικού Θεού και έχει ως στόχο τον αγιασμό, τη μεταμόρφωση και τη θέωσή του, Ας μην χρησιμοποιείται, λοιπόν, η πολυπολιτισμικότητα ως εμπόδιο στη θρησκευτική αγωγή, αλλά ας εκτιμηθεί ως δυνατότητα διαλόγου, επικοινωνίας και ανάδειξης του θρησκευτικού μαθήματος σε πεδίο άσκησης στην αγάπη και την ελευθερία.
β) Γίνεται επίσης λόγος για τη διαμόρφωση μιας ανώτερης συνείδησης που δεν έχει ανάγκη από καμία θρησκεία για ναυπάρξει, αφού αποτελεί τη σύνθεση όλων των θρησκειών, των ιδεών και των πνευματικών τάσεων, σαν ένα ανθρώπινο μωσαϊκό πνευματικότητας,
Το μάθημα των θρησκευτικών δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες νεοταξικές αντιλήψεις, ολιστικού χαρακτήρα, που μόνο τη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό και την αλλοτρίωση ενθαρρύνουν.
Η θρησκευτική παιδεία ερευνά το θρησκευτικό φαινόμενο ως γεγονός πανανθρώπινο, εξετάζει τα ιστορικά γεγονότα και τις βασικές αλήθειες κάθε θρησκείας και μέσα από τα μνημεία, τα κείμενα και την τέχνη αναλύει την πολιτισμική αξία που αυτά εκφράζουν. Στο ελληνικό σχολείο λόγω της ορθόδοξης παράδοσης που ακολουθεί ο λαός μας η θρησκευτική παιδεία μορφώνει το νέο ως ψυχοσωματική οντότητα, διδάσκοντάς του την αγάπη του Τριαδικού Θεού προς αυτόν, την προσωπική σχέση που καλείται να έχει μαζί Του, το φως και την αλήθεια που ο Χριστός έφερε στον κόσμο και το έργο που έχει ο καθένας να αξιοποιεί τον ένθεο βίο για την προσωπική του ανακαίνιση και του κόσμου τη μεταμόρφωση.
γ) Κάποιοι επικαλούνται τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό ασφαλώς υπάρχει και μπορεί να διασαφηνισθεί ακόμη περισσότερο χωρίς καμία επίπτωση στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών. Η πολιτεία έχει την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και με βάση το Σύνταγμα οφείλει να διασφαλίζει την ελληνορθόδοξη αγωγή των ελληνοπαίδων. Αυτή άλλωστε είναι και η μέχρι τώρα πρακτική, η οποία δεν έβλαψε ποτέ σε τίποτε. Η σύνδεση των μαθητών με την πολιτιστική των κληρονομιά και την πνευματική των παράδοση πέρα από τα τεράστια οφέλη που επιφέρει στην προσωπική των ζωή, και στα οποία ήδη αναφερθήκαμε, βοηθά στη διαμόρφωση χαρακτήρων με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, πνεύμα απόλυτου σεβασμού στους θεσμούς, αλλά και προϋποθέσεις διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της ταυτότητάς μας.
Αντί, λοιπόν, να υποπτευόμαστε και να υπονομεύουμε ένα μάθημα που είναι φορέας πολιτισμού κι' ένας από τους καλύτερους τρόπους καλλιέργειας του ήθους του ανθρώπου, καλόν είναι να το ενισχύσουμε και να δώσουμε περισσότερη πνευματική τροφή στη σημερινή νεολαία, η οποία εν πολλοίς τρέφεται με σκύβαλα και δοκιμάζει την τύχη της στους λάκκους τους συντετριμμένους. "Θεού γαρ άγνοια θάνατος έστι ψυχής" γράφει ο Μέγας Βασίλειος. Παιδεία χωρίς Θεό είναι παιδεία θανάτου. Αυτήν βεβαίως κανείς δεν την θέλει. Φτάνει μόνο να το αποδείξουμε και στην πράξη με σαφείς ενέργειες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Πλούτος για την παιδεία και τον πολιτισμό μας το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο
- Σκαλτσής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
- Παιδεία, Ορθόδοξία, Ελληνισμός
- Μάθημα Θρησκευτικών
- Εμφανίσεις: 1419