27/3/2009
Η Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και τα Θρησκευτικά
http://thriskeftika.blogspot.com/2009/03/blog-post_27.html
Την Ετήσια Έκθεσή του παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γεώργιος Καμίνης το πρωί της 26ης Μαρτίου. Στην Έκθεση δεν γίνεται καμία διεξοδική αναφορά στις παρεμβάσεις του Συνηγόρου για το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά.
Είναι ωστόσο λίαν αποκαλυπτικά όσα αναφέρει ο Συνήγορος κ. Καμίνης στην Εισαγωγή της Έκθεσης:
"Η δράση των σωµάτων ασφαλείας, τα δικαιώµατα των οικονοµικών µεταναστών, των ψυχασθενών, η θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο κ.λπ. είναι θέµατα στα οποία ο Συνήγορος του Πολίτη έχει κατά καιρούς διαπιστώσει σοβαρά ελλείμματα του κράτους δικαίου στη χώρα µας. Έχοντας ως αποστολή την «προστασία των δικαιωµάτων του πολίτη», ο Συνήγορος του Πολίτη είναι εκ του νόµου υποχρεωµένος να παρεµβαίνει στα ζητήµατα αυτά και να διατυπώνει την άποψή του, όταν τα θέτουν υπόψη του οι πολίτες ή, εάν αυτοί λόγω αντικειµενικών συνθηκών αδυνατούν (λ.χ. ανήλικοι, ψυχασθενείς κ.ά.), να επιλαµβάνεται ο ίδιος αυτεπαγγέλτως. Στις περιπτώσεις αυτές οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη δεν είναι πάντοτε δηµοφιλείς.
Πρόκειται για τίµηµα που ο Συνήγορος του Πολίτη εύλογα καλείται να καταβάλει, καθώς σε µια δηµοκρατία η προστασία των δικαιωµάτων των πολιτών νοείται κυρίως ως προστασία έναντι της πλειοψηφίας. Ο Συνήγορος του Πολίτη χρειάζεται εδώ τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, συµπολιτευόµενης και αντιπολιτευόµενης, η οποία δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη, ιδίως όταν οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αντιβαίνουν σε απόψεις που εκφράζουν ισχυρές και οργανωµένες οµάδες πίεσης. Τέτοιες καταστάσεις έχει κατά καιρούς βιώσει η Αρχή, µε αποκορύφωµα την πρόσφατη υπόθεση (Νοέµβριος 2008) σχετικά µε τις προϋποθέσεις απαλλαγής των µαθητών από τη διδασκαλία του µαθήµατος των θρησκευτικών".
Από τα λεγόμενα του Συνηγόρου μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι η πίεση που ασκήθηκε από επισκόπους, θεολόγους, Ενώσεις και πρόσωπα για το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά δεν πήγε χαμένη. Αντίθετα «ανάγκασε» την πολιτική ηγεσία της χώρας να μην παρέχει την ποθητή για το Συνήγορο «στήριξη». Ο Συνήγορος αναφέρεται εδώ στην άρνηση υιοθέτησης από τον κ. Στυλιανίδη της πρότασης του να δοθεί ξεκάθαρα δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά και στους Ορθόδοξους μαθητές. Ασφαλώς η άρνηση αυτή προήλθε από την «πίεση» που είχε ήδη ασκηθεί μετά τις καλοκαιρινές εγκυκλίους.
Είναι σαφές ότι η πίεση που ασκούν «ισχυρές και οργανωμένες ομάδες» μπορεί να εμποδίσει την υλοποίηση αθεϊστικών σχεδίων του Συνηγόρου ή του Υπουργείου. Αν μάλιστα και το δικό μας blog αποτελεί ένα μικρό κομμάτι αυτής της πίεσης τότε με χαρά και υπερηφάνεια ακούμε ότι βοηθήσαμε στην αποτροπή υλοποίησης των σχεδίων του Συνηγόρου για τα Θρησκευτικά.
Ο αγώνας συνεχίζεται όμως. Πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση προς το Υπουργείο Παιδείας για την απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά.