Στο παραπάνω δίλημμα καλείται κάθε ευσυνείδητος έλληνας εκπαιδευτικός και ειδικότερα έκαστος εξ ημών των θεολόγων, να δώσει τη δική του απάντηση. Πάντως, ο εφησυχασμός που μπορεί, ενδεχομένως, να προκύψει από τις δήθεν καθησυχαστικές χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, ότι δηλαδή καμιά συζήτηση, επί διαρροών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετικά με την τύχη κάποιων μαθημάτων, μεταξύ αυτών και του μαθήματος των θρησκευτικών, επ' ουδενί δεν πρέπει να αδρανοποιήσει την ορμή του θεολογικού αγώνα ή και να προκαλέσει εντυπώσεις αναδίπλωσης, δήθεν, της υπουργού λόγω διαφαινόμενων αντιδράσεων (η αναδίπλωση θα είναι πρόσκαιρη λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων). Το σίγουρο είναι, βάσει πληροφοριών του blog μας, ότι το υπουργείο Παιδείας θα μας αιφνιδιάσει δυσάρεστα. Δυστυχώς η πρόταση, που ουσιαστικά είναι απόφαση, λόγοι επικοινωνίας επιβάλλουν να τηρηθούν κάποια στοιχειώδη προσχήματα, έχει ληφθεί εις βάρος του μαθήματος των θρησκευτικών. Όμως, έστω και έτσι, εάν η θεολογική κοινότητα ενωμένα - συντεταγμένα ορθώσει λόγο παρρησίας για τα δίκαια του θεολογικού μαθήματος, ίσως να καμφθούν οι πωρωμένες συνειδήσεις των καινοτόμων περί τα του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ, που χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη των ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (δηλαδή των θεολόγων) προτιμούν "ν' ανεβάσουν το έργο" με ΚΟΜΠΑΡΣΟΥΣ (δηλαδή με τους κατά πάντα ανίδεους - ανυποψίαστους σχετικά με την ουσία του θρησκευτικού μαθήματος). Συνεπώς, ο παρρησιακός διασωστικός θεολογικός λόγος, ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑ ΑΡΓΑ, προϋποθέτει την από κοινού προσπάθεια:
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΣΝΤΙΤΟΥΤΟ
ΤΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ - ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΤΩΝ ΜΑΧΙΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ τη συνεργεία της ΠΕΘ
ΟΣΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΟΡΤΑ Ο ΘΕΟΣ"
Αν δεν συντονιστεί άμεσα ο αγώνας μας και εφόσον ο καινοτόμος του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ παρατηρεί να υποβόσκει πανσπερμία θεολογικών απόψεων και στάσεων, όσον αφορά στο χαρακτήρα των θρησκευτικών στην ελληνική εκπαίδευση, συνεπεία της οποίας ενσπείρεται διχασμός και όχι ομόνοια δράσης και ενεργειών, τότε θα βρει απόλυτη εφαρμογή ο εξής στίχος από γνωστό τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου:
ΛΥΠΑΜΑΙ ΟΛ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ
Φιλικά
Σπυρίδων Παπακωστόπουλος/ διαχειριστής του exagorefsis.blogspot.com
Πηγή: http://exagorefsis.blogspot.com/2010/10/blog-post_392.html
***
Η σιωπή της Υπουργού για το «νέο Λύκειο» και το μάθημα των Θρησκευτικών
Στη σημερινή συνέντευξη τύπου η Υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της για το «νέο Λύκειο». Δεν επιβεβαίωσε ούτε και αυτό που είχαν πει οι δύο Υφυπουργοί της (Χριστοφιλοπούλου και Πανάρετος) για τη διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Ιστορίας. Αναφερόμενη σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της Πληροφορικής, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση επί διαρροών. «Καμία συζήτηση επί διαρροών δεν έχει νόημα», δήλωσε.
Ωστόσο καμία πληροφορία μέχρι στιγμής δεν αναφέρει ότι το Υπουργείο θα διατηρήσει τελικά τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Αντιθέτως μάλιστα η ιστοσελίδα cosmo.gr αναφέρει «Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο παιδείας θα εμμείνει στο να μείνει προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών στη Β και Γ λυκείου, ενώ δεύτερες σκέψεις υπάρχουν για το μάθημα της ιστορίας, καθώς είναι πολλοί οι υπέρμαχοι υπέρ της υποχρεωτικότητας του».....
Είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη επίμονης, έντονης και σαφούς διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε στην πρόταση που θα κατατεθεί μετά τις εκλογές για το Λύκειο να προβλέπεται η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Είναι δε σαφές ότι η μετάθεση της σχετικής ανακοίνωσης για μετά τις εκλογές έγινε διότι γνωρίζουν στο Υπουργείο πως οι σχετικές προτάσεις θα προκαλέσουν αντιδράσεις με ξεκάθαρο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Κάτω από την πίεση της προεκλογικής περιόδου οι Θεολόγοι και η Ποιμαίνουσα Εκκλησία συντονισμένα θα πρέπει να εξασφαλίσουν υπουργική διαβεβαίωση διατήρησης υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών στο Λύκειο.
Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_8638.html
***
Η Υπουργός Παιδείας σχετικά με τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της Πληροφορικής
Εντός των επομένων ημερών θα δώσει στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας τις προτάσεις της για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και οπωσδήποτε, όπως δήλωσε σήμερα, πριν απο την έναρξη των εργασιών της Συνόδου πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, στο τέλος της εβδομάδας. Οσο για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της Πληροφορικής, η υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση επί διαρροών. Κάποια δημοσιεύματα λένε ότι θα είναι προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών, άλλα ότι δεν θα διδάσκεται καθόλου η πληροφορική κλπ. “Καμία συζήτηση επί διαρροών δεν έχει νόημα”, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, τονίζοντας ότι η συζητηση και ο διάλογος θα ξεκινήσει όταν η ίδια καταθέσει επισήμως τις σχετικές προτάσεις.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πηγή: google.com4
Και από: http://aktines.blogspot.com/2010/10/blog-post_1024.html
***
Θάλεια Δραγώνα: “Η Νέα Ελληνική Ιστορία, τα Θρησκευτικά και η Πληροφορική
δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά μαθήματα”
πηγή: "Πρώτο Θέμα", 17/10/2010
Το προσωπικό της στοίχημα, την εξάλειψη από τα σχολεία δηλαδή κάθε διδακτικού στοιχείου που ενισχύει την εθνική μας ταυτότητα, εξακολουθεί να υπηρετεί με επιμονή και σχολαστικότητα η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Θάλεια Δραγώνα. Σήμερα, μιλώντας στο “ ΘΕΜΑ” για τις αλλαγές που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, προτείνει την κατάργηση των Θρησκευτικών και της Νεότερης Ιστορίας ως υποχρεωτικών μαθημάτων στα σχολεία και τη μετατροπή τους σε μαθήματα επιλογής!
Η Ιστορία δεν είναι πασιέντζα κυρία Δραγώνα!
ΤΗΣ ΙΣΜΗΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ
“ Η Νέα Ελληνική Ιστορία, τα Θρησκευτικά και η Πληροφορική δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά μαθήματα”, υποστηρίζει η κυρία Θάλεια Δραγώνα. Η πρότασή της να καταργηθούν τα μαθήματα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών από τον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων, μετά την Α’ Λυκείου, προκαλεί ήδη θύελλα αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό κλάδο.Η ίδια πάντως, μιλώντας στο “ ΘΕΜΑ”, δηλώνει ότι δεν κατανοεί τον θόρυβο που δημιουργείται, αφού η πρότασή της δεν εξαφανίζει τα μαθήματα από το πρόγραμμα διδασκαλίας!.....
Ανιστόρητοι κατ’ επιλογή
Η ίδια εξηγεί το σκεπτικό της με μια ρητορική ερώτηση: “ Δεν είναι καλύτερο να δημιουργηθεί ένα μικρό τμήμα με 12 μαθητές που αγαπούν την Ιστορία και θα ασχοληθούν σε βάθος με αυτή από το να διδάσκεται σε ένα τμήμα με 27 παιδιά, όπου ενδεχομένως κάποια από αυτά δεν αγαπούν πολύ το αντικείμενο;”.
Σύμφωνα με την κυρία Δραγώνα, η Ιστορία δεν αφορά πολλούς, ενώ τα Θρησκευτικά δεν χρειάζεται να ενταχθούν στη βασική ομάδα των μαθημάτων.
Όπως αναφέρει, “ η πνευματικότητα και η καλλιέργεια που προσφέρει η διδασκαλία των Θρησκευτικών είναι σημαντική, αλλά αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί με την ένταξη του μαθήματος στη λίστα των μαθημάτων επιλογής”. Εκκλησιαστικοί κύκλοι αντέδρασαν άμεσα στην υποβάθμιση των Θρησκευτικών φέρνοντας σε δύσκολη θέση την ηγεσία του υπουργείου. Η απάντηση κύκλων της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι ότι “ τα όσα λέει η κυρία Δραγώνα είναι προτάσεις και όχι αποφάσεις”.
Η κυρία Δραγώνα, πάντως, από την πλευρά της επιμένει. “ Αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα προαιρετικά, δεν θα βγει… η πασιέντζα”, δηλώνει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι για να μειωθούν τα μαθήματα σε έξι-επτά κάποια πρέπει να μπουν σε λίστα επιλογής, από την οποία οι μαθητές θα κρίνουν ποια θα παρακολουθούν.
“Είναι τα καλάθια μαθημάτων”, λέει η ίδια αν και ξεκαθαρίζει ότι όλες αυτές οι ιδέες αποτελούν έναν βασικό άξονα των προτάσεων που καλείται να δώσει στην υπουργό η ειδική επιτροπή στην οποία προεδρεύει και εξετάζει τις αλλαγές στο Λύκειο.
Οι αντιδράσεις δεν είναι λιγότερες όμως και για το μάθημα της Ιστορίας.
Όλες οι απόψεις στο τραπέζι
Το ταξίδι της κυρίας Διαμαντοπούλου στην Καλιφόρνια μπλόκαρε τις εξελίξεις και έτσι η επίσημη γραμμή του υπουργείου είναι ότι όλες οι απόψεις θα τεθούν σε διαβούλευση περί τα τέλη του μήνα.
Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Πανάρετος θέλοντας να “ σβήσει” τη φωτιά που άναψε η κυρία Δραγώνα εκθέτει την ειδική γραμματέα δηλώνοντας ότι “ το μάθημα της Ιστορίας ήταν, είναι και θα είναι ένα κεντρικό, ουσιαστικό αντικείμενο στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών. Είμαστε ως λαός περήφανοι για την Ιστορία μας και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι”.
Στην ίδια γραμμή κινείται και η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε σε ομιλία της στη Βουλή ότι “ ο πυρήνας του Νέου Λυκείου είναι η εμβάθυνση και η ουσιαστική γνώση της νεοελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της Ιστορίας”.
Πάντως οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν φιμώσει τους φιλολόγους που διαφωνούν με τον αποκλεισμό από τον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων γνωστικών αντικειμένων τόσο από τις θεωρητικές επιστήμες (Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Φιλοσοφία) όσο και από τις αντίστοιχες θετικές (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία).
Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_603.html
***
Επιβεβαιώνει ο Υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος ότι η Ιστορία θα παραμείνει υποχρεωτικό μάθημα - Τι θα γίνει όμως με τα Θρησκευτικά;
Σε σημερινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ιστορία θα παραμείνει υποχρεωτικό μάθημα στο Λύκειο. Μάλιστα ο ίδιος άνοιξε το θέμα συνομιλώντας με την δημοσιογράφο κ. Σαράφογλου για να τονίσει ότι: «Είμαστε ως λαός περήφανοι για την ιστορία μας και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι. Το μάθημα της Ιστορίας ήταν, είναι και θα είναι ένα κεντρικό, ουσιαστικό αντικείμενο στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών».
Είμαστε όμως το ίδιο περήφανοι για τη Χριστιανική μας Πίστη; Θα διατηρήσει το μάθημα των Θρησκευτικών του Λυκείου την υποχρεωτικότητά του;
Σημειώνουμε δε ότι κανείς δημοσιογράφος δεν ανακινεί το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο.....
Τις τελευταίες μέρες για το μάθημα της Ιστορίας είχαμε ερωτήσεις και απαντήσεις (δηλώσεις) και των δύο Υφυπουργών Παιδείας, της κ. Χριστοφιλοπούλου και σήμερα του κ. Πανάρετου. Καμία όμως δημοσιογραφική ερώτηση δεν ετέθη για τα Θρησκευτικά και φυσικά καμία σχετική δήλωση δεν υπήρξε από πλευράς του Υπουργείου. Τελικά, υπάρχει κοινή γραμμή υποβάθμισης του μαθήματος στο Λύκειο;
Μεταφέρουμε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Πανάρετου από το προσωπικό του ιστολόγιο σχετικά με το μάθημα της Ιστορίας
Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κ. Υπουργέ. Θέλετε να προσθέσετε κάτι;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για το Λύκειο, γιατί έχει ανοίξει μία συζήτηση για τα μαθήματα και αν η Ιστορία θα είναι υποχρεωτικό μάθημα ή όχι και υπάρχουν αντιδράσεις. Θέλω να πω ότι σε αυτή τη γενικότερη προσέγγιση που κάνουμε για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις από επιτροπές, για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το Λύκειο. Όμως υπάρχουν και πράγματα που πηγαίνουν πέρα από το τεχνοκρατικό μέρος. Και ένα τέτοιο είναι το μάθημα της Ιστορίας. Είμαστε ως λαός περήφανοι για την ιστορία μας και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι. Το μάθημα της Ιστορίας ήταν, είναι και θα είναι ένα κεντρικό, ουσιαστικό αντικείμενο στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών.
Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Θα αποτελεί βασικό μάθημα ή θα γίνει επιλογής;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό ακριβώς που σας είπα νομίζω ότι σας δίνει και την απάντηση. Θα είναι κεντρικό στοιχείο στην εκπαίδευση των μαθητών.
Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Μάλιστα, θα παραμείνει λοιπόν στα βασικά μαθήματα. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Καλή σας μέρα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_6243.html
Μετά τις εκλογές οι προτάσεις για το "νέο Λύκειο" - Καμία απάντηση επί των διαρροών από την Υπουργό Παιδείας
πηγή: esos.gr
Καμία συζήτηση επί διαρροών δεν μπορεί να γίνει. Η συζήτηση θα γίνει όταν το υπ. Παιδείας καταθέσει τις προτάσεις μέσα στο μήνα Νοέμβριο.
Τη δήλωση αυτή έκανε στους εκπαιδευτικούς συντάκτες η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ειδικότερα για τις διαρρορές κειμένου μιας εκ των Επιτροπών για τα μαθήματα Πληροφορικής, Θρησκευτικών και Ιστορίας.
Ετσι η ανακοίνωση των προτάσεων για το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ μετατίθενται για μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι το υπ. Παιδείας με ανακοίνωσή τους στις 7 Οκτωβρίου είχε τοποθετήσει τις ανακοινώσεις για μέσα στον Οκτώβρη....
Σύμφωνα με τις προτάσεις μιας εκ των Επιτροπών του υπουργείου το Νέο Λύκειο θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
1. Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
2. Ποσοτική (αύξηση των διδακτικών ωρών) και ποιοτική (αναθεώρηση του τρόπου διδασκαλίας/αλλαγή προγράμματος σπουδών) αναβάθμιση του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ώστε ο μαθητής να κατακτά σε βάθος τη μητρική του γλώσσα και να τη χρησιμοποιεί σε διαφορετικά επικοινωνιακά πλαίσια.
3. Επικοινωνία σε ξένες γλώσσες.
Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τις ξένες γλώσσες (υποχρεωτικά αγγλικά και δυνατότητα επιλογής μιας δεύτερης γλώσσας), ώστε όλοι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν γλωσσική επάρκεια στο σχολείο.
1. Ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων.
* Καθιέρωση λιγότερων υποχρεωτικών και περισσότερων επιλεγόμενων μαθημάτων. (Στην Α΄ Λυκείου περισσότερα υποχρεωτικά, στην Β – Γ Λυκείου περισσότερα επιλεγόμενα).
* Κάποια μαθήματα παρέχονται σε βασικό και υψηλό επίπεδο.
* Ο αριθμός των γνωστικών αντικειμένων μειώνεται. Η δραστική μείωση των μαθημάτων (γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, ιστορία, σχέση ατόμου – κοινωνίας - περιβάλλοντος) έχει ως στόχο την εμβάθυνση.
* Η επιλογή συγκεκριμένων μαθημάτων συναρτάται και με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
1. Aπόκτηση μεταγνωστικών ικανοτήτων.
Πρώτιστο καθήκον του σχολείου είναι να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητα του μαθητή, να τον μάθει πώς να μαθαίνει, πώς να διαχειρίζεται τη γνώση και την πληροφορία που αποκτά, πώς να ερευνά, πώς να αναλύει και να συνθέτει, πώς να πειραματίζεται και να εφαρμόζει μοντέλα.
1. Aπόκτηση συναισθηματικών και κοινωνικών ικανοτήτων
Επιδιώκεται η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και της κοινωνικότητας του μαθητή, μέσα από τη βιωματική μάθηση και τις δραστηριότητες που θα αναπτύσσει μέσα στο σχολείο. Είναι σημαντικό ο μαθητής να μάθει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να μάθει πώς να παίρνει πρωτοβουλίες, πώς να επικοινωνεί με τους άλλους, πώς να σέβεται το διαφορετικό και να συνυπάρχει μαζί του, πώς να πολιτεύεται, πώς να αποκτά αυτογνωσία και να αυτοβελτιώνεται.
1. Καθιέρωση της τέχνης και του πολιτισμού στο πρόγραμμα σπουδών.
Στο πλαίσιο της ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του μαθητή/τριας καθιερώνεται η δημιουργική ενασχόληση με την τέχνη και τον πολιτισμό.
1. Εισαγωγή του θεσμού της δραστηριότητας.
* Ο μαθητής επιλέγει μια δραστηριότητα κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
* Το σχολείο συνδέεται με την κοινωνία και το περιβάλλον.
* Καλλιεργείται στον μαθητή η κουλτούρα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.
* Η δραστηριότητα, αν και θα είναι υποχρεωτική, θα έχει ευελιξία κατά την εφαρμογή της.
* Ο μαθητής ασκείται στη μεθοδολογία της έρευνας και στη σύνθεση εκτεταμένης εργασίας, η οποία θα έχει συγκεκριμένη δομή και έκταση, ανάλογα με την τάξη.
* Η εργασία είναι δυνατόν να εντάσσεται σε κάποιο από τα μαθήματα και θα επιλέγεται από το μαθητή.
* Ένας καθηγητής αναλαμβάνει ως σύμβουλος του μαθητή και καθοδηγεί την όλη του προσπάθεια.
* Η εργασία παρουσιάζεται δημόσια από το μαθητή στην τάξη του και αξιολογείται, όπως και τα άλλα μαθήματα, από τον καθηγητή/μέντορά του και στη συνέχεια τίθεται στο φάκελό του.
1. Εισαγωγή του θεσμού της ερευνητικής εργασίας.
1. Γόνιμος συνδυασμός της θεωρητικής με την εμπειρική γνώση μέσω του πειραματικού εργαστηρίου.
Τα μαθήματα των φυσικών επιστημών αποκτούν εμπειρικό και πειραματικό χαρακτήρα με την υποχρεωτική και συστηματική χρήση του εργαστηρίου.
1. Αξιολόγηση όλου του παραγόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου των μαθητών.
Όλα τα μαθήματα και οι δραστηριότητες αξιολογούνται και δημιουργείται φάκελος μαθητή/τριας (portfolio).
1. Ένταξη των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης.
* Σε όλα τα μαθήματα καθιερώνονται εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.
* Τα εργαλεία αυτά είναι δυνατόν να τα χρησιμοποιεί και ο μαθητής σε κάθε ερευνητική ή άλλη προσπάθειά του (έρευνα βιβλιογραφίας, παρουσίαση εργασιών κλπ).
2. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η Α΄ Λυκείου είναι μια μεταβατική τάξη, όπου οι μαθητές εξοικειώνονται με το όλο σύστημα των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων. Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι περισσότερα (7) από τα επιλεγόμενα (3). Στην B΄ και Γ΄ Λυκείου μειώνονται συνολικά τα μαθήματα (9), αυξάνονται τα επιλεγόμενα μαθήματα (6) σε σχέση με τα υποχρεωτικά (3) και επιδιώκεται η εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα. Ζητούμενο είναι η σε βάθος και ολοκληρωμένη γνώση και όχι η επιφανειακή και αποσπασματική γνώση.
Στο νέο Λύκειο παρέχονται, ιδιαίτερα στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, μαθήματα σε βασικό και υψηλό επίπεδο ώστε ο μαθητής να έχει τη δυνατότητα της επιλογής εκείνων των γνωστικών αντικειμένων που τον ενδιαφέρουν και θέλει να σπουδάσει σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει πρόνοια ώστε να λάβει μια γενική παιδεία σε γνωστικά αντικείμενα που δεν είναι στις πρώτες επιλογές του.
Με την καθιέρωση μαθημάτων τέχνης και πολιτισμού και στις τρεις τάξεις του Λυκείου παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν καλλιτεχνικές δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τον ψυχικό τους κόσμο, να αναβαθμίσουν την αισθητική τους και να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί έργων τέχνης και πολιτισμού.
Ο θεσμός της δραστηριότητας περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα σύγχρονα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και να τους κάνει πιο υπεύθυνους και δραστήριους πολίτες, που ενδιαφέρονται για τεκταινόμενα γύρω τους. Ο κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να επιλέγει μια δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει, μέσα από πολλές που θα του προτείνονται στην αρχή της χρονιάς. Η δραστηριότητα, το ωράριο της οποίας θα είναι ευέλικτο, θα έχει συγκεκριμένους στόχους και θα περιλαμβάνει προγραμματισμένες δράσεις, στις οποίες θα είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει ο μαθητής και η μαθήτρια. Με την ολοκλήρωση της δραστηριότητας η ομάδα των μαθητών και μαθητριών, με τη βοήθεια του υπεύθυνου καθηγητή που συντονίζει και καθοδηγεί, είναι υποχρεωμένη να επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιαστούν δημόσια είτε στο σχολείο είτε στην τοπική κοινωνία.
Ειδικότερα για κάθε τάξη του Λυκείου ισχύουν τα ακόλουθα:
Α΄ Λυκείου:
Το σύνολο των μαθημάτων είναι έντεκα (11). Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι συνολικά επτά (7) και περιλαμβάνουν ένα φάσμα γνωστικών αντικειμένων το οποίο παρέχει τις βασικές γνώσεις για τη αναγκαία γενική παιδεία, με ικανοποιητικό αριθμό διδακτικών περιόδων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, γι’ αυτό και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας.
Τα επιλεγόμενα μαθήματα είναι τέσσερα (4) από τέσσερις κατηγορίες μαθημάτων. Οι μαθητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα μάθημα από τις πρώτες τρεις ομάδες και το τέταρτο έχουν τη δυνατότητα να το επιλέξουν από την Β την Δ΄ ομάδα.
B΄- Γ΄ Λυκείου
Στο σύνολό τους τα μαθήματα θα είναι τουλάχιστον εννέα, υποχρεωτικά και επιλεγόμενα. Κάποια από τα επιλεγόμενα μαθήματα των ομάδων Α έως Ε προσφέρονται σε βασικό και υψηλό επίπεδο.
Υπάρχουν έξι (6) ομάδες μαθημάτων με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Από τις ομάδες οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν:
1. υποχρεωτικά από κάθε ομάδα ένα (1) μάθημα. Σύνολο έξι (6)
2. υποχρεωτικά τουλάχιστον ένα (1) εξάωρο μάθημα από τις ομάδες Α έως Ε.
3. να συμπληρώσουν τριάντα (32) διδακτικές ώρες.
4. από την δραστηριότητα επιλέγουν μία (1).
5. Όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν άλλο ένα μάθημα τρίωρο
Πηγή: http://www.esos.gr