Έναν υπέρμαχο της ευθανασίας, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και του δικαιώματος στις εκτρώσεις προβάλλουν τα νέα Θρησκευτικά
Η 3η Θεματική Ενότητα της Γ΄ Γυμνασίου στα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά έχει τίτλο «Σύγχρονες θρησκευτικές μορφές στην Ορθοδοξία και στον κόσμο». Μεταξύ των μορφών που προβάλλουν οι σχεδιαστές των Προγραμμάτων Σπουδών είναι και ο Ντέσμοντ Τούτου, Αγγλικανός πρώην «Επίσκοπος» του Γιοχάνεσμπουργκ.
Για τον «κύριο» αυτό δίνονται στο παρεχόμενο μέσω διαδικτύου βοηθητικό υλικό γραπτά κείμενα, κυρίως τα βιογραφικά του στοιχεία και αποφθέγματά του (τα δημοσιεύουμε παρακάτω) αλλά και τρία βίντεο για τη δράση του υπό τον τίτλο «Μ. Ντ. Τούτου. Ο υπερασπιστής της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέριμνα για τους πάσχοντες από AIDS», τα δύο από τα οποία είναι στα αγγλικά (τα δημοσιεύουμε και αυτά παρακάτω).
Δυστυχώς οι σχεδιαστές του νέου μαθήματος των Θρησκευτικών δεν πρόλαβαν να ενσωματώσουν στο υλικό για τον Ντέσμοντ Τούτου ένα άλλο κατατοπιστικό βίντεο που αναδεικνύει πόσο πραγματικά μεγάλη θρησκευτική μορφή είναι. Ο τίτλος του βίντεο είναι: Το δικαίωμα στον υποβοηθούμενο θάνατο διεκδικεί ο Ντέσμοντ Τούτου. Παρακολουθήστε το:
Κατατοπιστικό είναι και σχετικό άρθρο για τον Ντέσμοντ Τούτου (οι υπογραμμίσεις με έντονο χρώμα είναι δικές μας)(euronews.com):
Aνήμερα των 85ων γενεθλίων του ο Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε πως θέλει να έχει την επιλογή της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Σε άρθρο του στην Ουάσινγκτον Ποστ ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής αναφέρει πως δεν θέλει να παραμείνει στη ζωή με κάθε κόστος.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1984 κληρικός της Αγγλικανικής Εκκλησίας είχε υπερασπιστεί και το 2014 την επιλογή του υποβοηθούμενου θανάτου. Τότε πάντως, δεν είχε διευκρινίσει εάν ο ίδιος θα επέλεγε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Στη Ν. Αφρική δεν υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο για την ευθανασία. Ωστόσο, το 2015 η δικαιοσύνη ενέκρινε την απόφαση ενός ασθενή σε τελικό στάδιο καρκίνου να πεθάνει.
Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο εμβληματικός ακτιβιστής κάτα του απαρτχάιντ και επιστήθιος φίλος του Νέλσον Μαντέλα έχει αντίθετη άποψη από την εκκλησία.
Στο παρελθόν έχει στηρίξει το δικαίωμα στις εκτρώσεις, ενώ είναι υπέρμαχος και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.
***
Το υλικό που παρέχει το ΙΕΠ και το Υπ. Παιδείας για τη διδασκαλία στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Γ΄ Γυμνασίου για τον Ντέσμοντ Τούτου
Βιογραφικά στοιχεία του Ντέσμοντ Τούτου
Ο Ντέσμοντ Τούτου γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1931 στο Κλέρκσντορπ το Τρανσβάαλ της της Νότιας Αφρικής, μια πόλη με χρυσωρυχεία δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Οι γονείς του ανήκαν στις φυλές Ξόσα και Τσουάνα. Σε ηλικία 12 ετών, η οικογένειά του μετακομίζει στο Γιοχάνεσμπουργκ. Λόγω οικονομικών στενοτήτων της οικογένειάς του, αναγκάζεται να εργάζεται και να πηγαίνει ταυτόχρονα σχολείο, στο Λύκειο Μπαντού του Γιοχάνεσμπουργκ. Αν και αρχικό του όνειρο ήταν η ιατρική, αποφασίζει να γίνει δάσκαλος, όπως και ο πατέρας του. Αρχικά εκπαιδεύτηκε ως δάσκαλος στο Κολέγιο Μπαντού της Πραιτώρια και το 1954 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής και άρχισε να διδάσκει. Τρία χρόνια αργότερα παραιτείται από τη θέση του εξαιτίας ενός καινούργιου νόμου που περιορίζει τους μαύρους σε μια δεύτερης κατηγορίας εκπαίδευση («εκπαίδευση Μπαντού») σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ξεκινά σπουδές θεολογίας και το 1961 χειροτονείται αγγλικανός ιερέας, έχοντας επηρεαστεί από πολλούς λευκούς κληρικούς στη χώρα, όπως τον επίσης πολέμιο του απαρτχάιντ Επίσκοπο Τρέβορ Χάντλστον. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 εγκαθίσταται μαζί με τη σύζυγό του, Λία Νομαλίζο (είχαν παντρευτεί το 1955), και τα τέσσερα παιδιά τους (Τρέβορ Ταμσάνκα, Τερέζα Ταντέκα, Ναόμι Νοντόμπι, Μφο Αντρέα) στο Λονδίνο, όπου λαμβάνει το διδακτορικό του δίπλωμα από το King’s College. Κατά τη δεκαετία του '70, χρηματίζει υποδιευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και διορίζεται πρωθιερέας του Γιοχάνεσμπουργκ κατά την περίοδο 1975-1976. Είναι ο πρώτος μαύρος που καταλαμβάνει αυτή τη θέση. Από το 1976 ως το 1978 διατελεί επίσκοπος του Λεσότο. Αμέσως μετά αποδέχεται τον διορισμό του στη θέση του γενικού γραμματέα του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και από αυτή τη θέση (μέχρι το 1985) διακρίνεται σε εμβληματική εθνική και παγκόσμια φιγούρα για τα δικαιώματα των Μαύρων της Νότιας Αφρικής. Αν και ήταν ήδη αναγνωρίσιμη και σεβαστή εκκλησιαστική φυσιογνωμία πριν την εξέγερση του 1976 στις επαρχίες των μαύρων, τους μήνες λίγο πριν την εξέγερση του Σοβέτο άρχισε να γίνεται γνωστός στους λευκούς Νοτιοαφρικανούς για τις μεταρρυθμιστικές του ιδέες. Ο Τούτου διακηρύσσει μια μάχιμη πολιτική μη βίας, οραματίζεται «μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία χωρίς φυλετικές διαφορές», ενθαρρύνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση της Πραιτώρια από τις χώρες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις μαζί της, ενώ στα κηρύγματά του τονίζει ορισμένα κύρια σημεία:
• Ίσα πολιτικά δικαιώματα για όλους
• Κατάργηση των νόμων της Νοτίου Αφρικής περί διαβατηρίων
• Κοινό σύστημα εκπαίδευσης (κατάργηση εκπαίδευσης Μπαστού)
• Παύση της αναγκαστικής απέλασης από τη Νότια Αφρική στα λεγόμενα μπαστουντάν
Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για αρκετά χρόνια αρνείται να του χορηγήσει διαβατήριο, παρεμποδίζοντας την επικοινωνία του με τη διεθνή κοινότητα. Το 1984, ο Ντέσμοντ Τούτου βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης, για τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του απαρτχάιντ. Έπειτα από μια βραχύχρονη θητεία ως Επίσκοπος του Γιοχάνεσμπουργκ, το 1986 εκλέγεται αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996.
Ο Τούτου δέχτηκε θερμά τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ανήγγειλε ο Πρόεδρος Φρεντερίκ Ντε Κλερκ μετά την εκλογή του το 1989. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλάμβαναν την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα από τη φυλακή.
Τα τελευταία χρόνια χτυπημένος από καρκίνο του προστάτη έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Έχει γράψει διάφορα βιβλία, το τελευταίο από τα οποία με τίτλο "Ο Θεός έχει ένα Όνειρο" (God Has a Dream). Διατηρεί ένα ιδιωτικό γραφείο κοντά στην κατοικία του στο Μίλνερτον του Κέιπ Τάουν.
Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84_%CE%A4%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85 (01/07/2016)
Αποφθέγματα του Ντέσμοντ Τούτου
«Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία είναι να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις ελευθερίες που η τρομοκρατία προσπαθεί να καταλύσει…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84_%CE%A4%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85 (01/07/2016)
«Αρνούμαστε να γίνουμε το χαλάκι, πάνω στο οποίο θα σκουπίσει τις μπότες της η κυβέρνηση…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84_%CE%A4%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85 (01/07/2016)
«Το καλό είναι πιο δυνατό από το κακό. Η αγάπη πιο δυνατή από το μίσος. Το φως πιο δυνατό από το σκοτάδι. Η ζωή πιο δυνατή από τον θάνατο. Η νίκη είναι δική μας, μέσω εκείνου που μας αγαπά…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/707566/o-nobelistas-klirikos-desmod-toutou (01/07/2016)
«Αν παραμένεις ουδέτερος σε περιπτώσεις αδικίας, τότε έχεις διαλέξει την πλευρά του δυνάστη. Αν ένας ελέφαντας έχει τα πόδια του πάνω σε ένα ποντίκι κι εσύ λες ότι είσαι ουδέτερος, το ποντίκι δεν πρόκειται να εκτιμήσει την ουδετερότητά σου…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/707566/o-nobelistas-klirikos-desmod-toutou (01/07/2016)
«Όταν ήρθαν οι ιεραπόστολοι στην Αφρική, είχαν τη Βίβλο και εμείς τη γη. Μας είπαν "ας προσευχηθούμε". Όταν τους ανοίξαμε την πόρτα μας, εμείς είχαμε τη Βίβλο και εκείνοι τη γη μας…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/707566/o-nobelistas-klirikos-desmod-toutou (01/07/2016)
«Ο Ιησούς δεν είπε θα πάρω μαζί μου μερικούς. Ο Ιησούς είπε θα σας πάρω όλους, όλους, όλους, όλους, όλους. Μαύρους, άσπρους, κίτρινους, πλούσιους, φτωχούς, έξυπνους, όχι και τόσο έξυπνους, όμορφους, όχι και τόσο όμορφους. Είναι ένα από τα πιο ριζοσπαστικά μηνύματα…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/707566/o-nobelistas-klirikos-desmod-toutou (01/07/2016)
«Οι άνθρωποι που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης δεν είναι στρατιωτικά δυνατοί, ούτε καν οικονομικά ισχυροί. Είναι αυτοί που έχουν ταχθεί να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/707566/o-nobelistas-klirikos-desmod-toutou (01/07/2016)
«Παρά την όλη φρίκη που κυριαρχεί στον κόσμο, τα ανθρώπινα όντα είναι φτιαγμένα για το καλό…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/707566/o-nobelistas-klirikos-desmod-toutou (01/07/2016)
«Το να νικάς είναι πολύ ωραίο, ωστόσο η αληθινή απόλαυση είναι, να παρηγορείς τον ηττημένο…»
Ντέσμοντ Τούτου, ανακτήθηκε από https://el.wikiquote.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1 (01/07/2016)
Πηγή: Θρησκευτικά