Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον Νίκο Φίλη από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στόχευε εμφανώς στην εκτόνωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί με την Εκκλησία κυρίως με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ο νέος Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να δηλώσει για το μάθημα των Θρησκευτικών ότι σκοπεύει να συνεχίσει με βάση τα συμφωνηθέντα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η δήλωση επιδέχεται πολλών ερμηνειών καθώς μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται με βάση τα παλιά βιβλία, ο δε Νίκος Φίλης ότι συνεχίζεται η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών! Απαιτείται λοιπόν το συντομότερο αποσαφήνιση των θέσεων της Πολιτείας και της Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά.
Για να διασωθεί ο χριστιανικός χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών απαιτούνται τρεις συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, εντολή εκτύπωσης των μέχρι σήμερα διδασκομένων βιβλίων Θρησκευτικών και για το επόμενο σχολικό έτος και έναρξη διαλόγου με αντικείμενο τον εμπλουτισμό των βιβλίων αυτών με χωριστά κεφάλαια θρησκειολογικού περιεχομένου επί τη βάσει της πρότασης του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου που είχε εγκριθεί από το σώμα της Ιεραρχίας. Εάν η Εκκλησία δεν απαιτήσει την άμεση υλοποίηση των τριών παραπάνω πράξεων θα αφήσει το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανενόχλητα να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του σχεδίου αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών με την εκτύπωση και αποστολή στα σχολεία νέων βιβλίων Θρησκευτικών που βασίζονται στα νέα Προγράμματα Σπουδών και τα οποία ήδη ετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς.
Η Ιεραρχία που συνέρχεται στο τέλος του μηνός Νοεμβρίου δεν πρέπει να αφήσει το θέμα στα χέρια μιας ακόμη επιτροπής διαλόγου. Δεν είναι καιρός για διαλόγους και θεωρητικές συζητήσεις. Η Διοικούσα Εκκλησία πρέπει να αντιληφθεί ότι για τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας ένας τέτοιος διάλογος είναι χρήσιμος μόνο και μόνο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να δώσει πολύτιμο χρόνο στους ίδιους για την ολοκλήρωση του έργου μετάλλαξης των Θρησκευτικών που έχουν σχεδιάσει εδώ και χρόνια. Το ΙΕΠ έχει ήδη δρομολογήσει την επιμόρφωση Θεολόγων και Δασκάλων στα νέα Προγράμματα Σπουδών, με υπεύθυνο του έργου τον Σύμβουλο Σταύρο Γιαγκάζογλου που πρωτοστάτησε όλα τα τελευταία χρόνια στο έργο της αλλαγής του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος. Ο ίδιος με το επιτελείο του στο ΙΕΠ προχωρά και στην τελευταία πράξη του έργου του, τη συγγραφή των νέων βιβλίων, τα οποία, αν δεν υπάρξει αντίθετη υπουργική απόφαση, θα σταλούν στις αρχές της άνοιξης για εκτύπωση ώστε να είναι έτοιμα μαζί με τα σχολικά εγχειρίδια των άλλων μαθημάτων για το επόμενο σχολικό έτος.
Τα χρονικά πλαίσια για παρεμβάσεις που θα διασώσουν το χριστιανικό μάθημα των Θρησκευτικών είναι ασφυκτικά. Οι θεολόγοι στην πλειονότητά τους αντιστέκονται αρνούμενοι να εφαρμόσουν στην πράξη τα νέα προγράμματα σπουδών. Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων ήδη προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας αναστολή της εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Όλοι εναγωνίως αναμένουν την δυναμική εκ νέου παρέμβαση της Ιεραρχίας προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τρόπο σαφή και αίτημα τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τον νέο Υπουργό Παιδείας. Αν δεν υπάρξει ανάκληση των αποφάσεων του Νίκου Φίλη για τα Θρησκευτικά, κανένα όφελος δεν θα προκύψει από την απλή αλλαγή προσώπων στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας.
Πηγή: (Ορθόδοξος Τύπος, 18.11.2016), Θρησκευτικά