Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του θεσμού της «Θεματικής Εβδομάδας»και της «Αειφόρου Αναπτύξεως», στις 23/12/2016 και με το χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος, εξέδωσε εγκύκλιο κατά την οποία όλα τα γυμνάσια της χώρας υποχρεωτικά, οφείλουν να υλοποιήσουν πρόγραμμα με θέμα:«Σώμα και Ταυτότητα».
Μία σύντομη-συνοπτική ματιά τόσο στην ίδια την εγκύκλιο, όσο και στο διατιθέμενο υπό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής (ΙΕΠ)βοηθητικό υλικό και δραστηριότητες, εκτός από τη διαπίστωση ότι στο σύνολό τους αυτά, εμπεριέχουν ομολογουμένως αρκετά θετικά και σημαντικά, προς «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση» των μαθητών, στοιχεία, παρά ταύτα εύλογα προκαλεί κάποιες απορίες έως και ανησυχίες, ως προς την καταλληλότητα παιδαγωγικά (και χριστιανικά) του υλικού αυτού προς παιδιά12-15 ετών.
Πιο συγκεκριμένα,αναφορικά με τα έμφυλα στερεότυπα–μερικά απ’ τα οποία πράγματι, οφείλουν να σχετικοποιηθούν ή και αποδομηθούν-η όλη λογική της εγκυκλίου διέπεται νομίζω, από μία όντως απολυτοποίηση η οποία φτάνει σαφώς μέχρι την υπερβολή, ή θα λέγαμε την ‶ισοπέδωση″ κάθε διαχωριστικής γραμμής ή ιδιαιτερότητας ανάμεσα στα 2 φύλλα –έως και συγχύσεωςαυτών- και αν δεν κάνω λάθος, τα εκπεμπόμενα προς τους ανήλικους μαθητές μηνύματα, αναφέρονται και επιδιώκουν να επιδράσουν μέχρι και στην αντίληψη των παιδιών, συνολικά ως προς την ταυτότητα αλλά και τη...«‶διαμόρφωση˝ φύλλου».
Επ’ αυτού, η αίσθηση προσωπικά που αποκόμισα από την εγκύκλιο και το προτεινόμενο υλικό, είναι ότι επί του συγκεκριμένου θέματος τα παιδιά Γυμνασίου κατ’ ουσία θα διδαχτούν, πως μοναδική πραγματική διαφορά μεταξύ των 2 φύλων, είναι εκείνη...της ανατομικής ‶διαφοροποίησης″ και μόνο!
Εκείνο το οποίο διαφαίνεται από τις σχετικές παραπομπές του υλικού είναι ότι: ταύτιση του «Βιολογικού φύλου»με το, όπως λέγεται, «κοινωνικό φύλο»-συμπεριλαμβάνοντας στο κοινωνικό αυτό φύλο ως στοιχείο,και τον‶αναμενόμενο″ από την κοινωνία‶σεξουαλικό προσανατολισμό″-αποτελεί στερεότυπο και ως τέτοιο, οφείλει κι αυτό και επιχειρείται να «αποδομηθεί» απ’ τη συνείδηση των παιδιών!
Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά και προς προβληματισμό κάποια αποσπάσματα από το παρατιθέμενο στο διαδίκτυο υπό του Ι.Ε.Π. υλικό.
Κατ’ αρχάς, κατά την επί των θεμάτων συζήτηση:
«δεν επιδιώκεται μόνο η απόκτηση πληροφοριών ή γνώσεων αλλά και η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών».
Στα δε θέματα, εκτός των άλλων αναγράφονται:
·«Βιολογικό και Κοινωνικό Φύλο»
·«Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα»
·«Φύλο, ΣεξουαλικόςΠροσανατολισμός ...»
·«Ομοφοβία και Τρανφοβία στην κοινωνία και στοσχολείο»*.
Στα πλαίσια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών αναφέρεται ότι:
·«Οι ολοκληρωμένες ερωτικές εμπειρίες και η ερωτική πράξη είναι πολύ θετικά βήματα όταν γίνονται με τον κατάλληλο σύντροφο και στον κατάλληλο χρόνο».
·«Ενημερώσου από τον / την ιατρό σου για το τι μπορείς να κάνεις εάν το προφυλακτικό σπάσει (επείγουσα αντισύλληψη)».
Εδώ, η συμβουλή του προγράμματος, φαίνεται να ‶αγνοεί″ ότι η «επείγουσα αντισύλληψη» περιλαμβάνει και μεθόδους κατά τις οποίες γίνεται έκτρωση! Ενώ μεταξύ των δραστηριοτήτων ενυπάρχουν προτεινόμενες συζητήσεις και θέματα όπως:
·«Γιατί σκεφτόμαστε διαφορετικά για τα κορίτσια και διαφορετικά για τα αγόρια; Έτυχε ποτέ να θέλουμε να κάνουμε κάτι που θεωρείται “αγορίστικο” ή “κοριτσίστικο”; Τι συνέβη;»
·«στερεότυπο: Οι γυναίκες πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην οικογένεια και όχι στην εκπαίδευση και την εργασία τους». (Εδώ εννοείται σαφώς ότι η πρώτη προτεραιότητα, ως στερεότυπο οφείλει κι αυτή ...να αποδομηθεί απ’ τις συνειδήσεις των παιδιών!)
·«Στερεότυπα και διαμόρφωσητης ταυτότητας φύλου»!!
·«Οµοφυλοφιλία (στάσεις- σχόλια) • Σεξουαλικές ταυτότητες και στερεότυπα φύλου».
Στο σημείο αυτόείναι σαφές, ότι η σεξουαλικότητα συσχετίζεται με ...στερεότυπα τα οποία φυσικά, κατά το πρόγραμμα, ίσως δεν πρέπει τάχα να παίξουν καθοριστικό ρόλο επί του ζητήματος!
·«αναγνώριση της προέλευσης των προσωπικών αξιών, στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με τις ταυτότητες φύλων και...επαναπροσδιορισμός(!) τους από του μαθητές».
·«είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία ευαισθητοποίησης φτάνοντας στο τελικό της στάδιο, αυτό της αποδόμησης των μηνυμάτων (έμφυλων στερεοτύπων)».
·«ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Η έμφυλη διχοτόμηση των παιχνιδιών αποκλείει κορίτσια και αγόρια από την απόκτηση σημαντικών εμπειριών».
·«Παιχνίδια:Συζήτηση (ερώτηση): Γιατί είναι κακό τα αγόρια .....να δοκιμάζουν πώς είναι να στέκονται ή να περπατάνε και με τα παπούτσια της μαμάς(!), να δοκιμάζουν τα ...ρούχα (δεν εξηγεί: τη μπλούζα ή πχ. τη φούστα ή και το καλτσόν;) και τα κοσμήματα της αδελφής τους, να ντυθούν ...πριγκίπισσα ή σταχτοπούτα(!!) σε ειδικές περιστάσεις;»!!!
Νομίζω ότι τα παραπάνω ευθυγραμμίζονται πλήρως με τον επιχειρούμενο εσχάτως, διαχωρισμό των έμφυλων ταυτοτήτων –το να είναι κανείς άνδρας ή γυναίκα- από τη βιολογική πραγματικότητα**• κάτι που ως ενέργεια αλλά και σύγχρονο ιδεολογικό ρεύμα (για το οποίο φυσικά δεν ερωτηθήκαμε ως γονείς εάν συμφωνούμε) συνιστά καθεαυτό, αφ’ ενός μεν απάτη προς τα παιδιά, αφ’ ετέρου δε διαστροφή εξ’ ορισμού!
Υπενθυμίζεται εδώ, ότι με βάση το αρθ. 16 (παρ. 2) του Συντάγματος: «η παιδεία ...έχει σκοπό (και) την ηθική αγωγή των Eλλήνων»• κάτι που τουλάχιστο στα παραπάνω αποσπάσματα δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Εκ του αντιθέτου, ερωτήσεις-συζητήσεις και εν γένει«βιωματικές προσεγγίσεις» του προγράμματος, όπως φαίνεταιενδέχεται να ...̏δοκιμάσουν˝ και διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών μας, εξοικειώνοντάς τα με το αντικείμενο της φαντασίας τους (ή των εισηγητών!), κάτι που προσιδιάζει σε προπαγάνδα.
Έπειτα βεβαίως από τη θεσμική καταξίωση και την (προς το παρόν ακόμα) μερική εξίσωση των ομοφυλόφιλων «σχέσεων» με το γάμο ετερόφυλων ζευγαριών, ας μην φανεί υπερβολικό ότι αργά ή γρήγορα, η εκ της ανθρωπίνης φυσιολογίας και σεξουαλικότητος εκτροπή, θα διδάσκεται στα παιδιά μας εντός του σχολείου, ως ενός ενδεχομένως απ’ τους μελλοντικούς τους ...«προσανατολισμούς»! Ας μην απορήσουμε επίσης,όταν εισαχθούν τάχα για λόγους κατάρριψης έμφυλων στερεοτύπων και κατά τα πρότυπα άλλων «φωτισμένων» χωρών, κείμενα ακόμη και στο δημοτικό πχ. με τίτλο:«Ο Βασιλιάς κι ...ο βασιλιάς»!!***
……………………………………………………
* Kars1918.wordpress.com
** Στις 2/5/2014, πραγματοποιήθηκε σε Δημοτικό των Αθηνών ημερίδα με αυτό ακριβώς το θέμα: “Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, παιδιά – γονείς – εκπαιδευτικοί”.
*** http://opaidagogos
Πηγή: Ακτίνες