Στάση αναμονής τηρεί η Εκκλησία μετά το «θολό» κλίμα για το τι μέλλει γενέσθαι με το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών το οποίο ναι μεν θα εφαρμοσθεί φέτος και θα αξιολογηθεί, αλλά οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν τα βιβλία του προηγούμενου προγράμματος. Για το θέμα, η Ιεραρχία είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη από την οποία, όπως είπε, «εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός».
Η Εκκλησία αναμένει, πλέον, από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να γίνει «εγγυητής» του διαλόγου που θα αρχίσει με το υπουργείο Παιδείας, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο νέας σύγκλησης της Ιεραρχίας τον Νοέμβριο, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, οι περισσότεροι μητροπολίτες εμφανίστηκαν προβληματισμένοι από τη «σολομώντειο» λύση που βρέθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά αφενός να εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών και να αξιολογηθούν μετά από διάλογο μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας, αφετέρου να χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία.
«Το συμπέρασμα είναι ότι δεν βγάζω κανένα συμπέρασμα», φέρεται να είπε ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν για τον υπουργό Άμυνας ότι δάκρυσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ιεράρχης φέρεται να απάντησε πως «δεν χρειάζονται λόγια και δάκρυα, αλλά πράξεις».
Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, αναφέρεται ότι αποφασίστηκε «όπως η περαιτέρω στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής Διαλόγου», την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, κατέστησε σαφές πως «εγγυητής» του Διαλόγου θα είναι ο πρωθυπουργός. «Το κλίμα δημιουργεί προϋποθέσεις να εμπιστευθούμε το πρόσωπο του πρωθυπουργού ότι και ο διάλογος θα είναι ειλικρινής και θα έχει αποτέλεσμα», δήλωσε. Στην Επιτροπή Διαλόγου προτάθηκε να συμμετάσχουν, από την πλευρά της Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαος, Σιατίστης Παύλος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Στην προσπάθεια καταλλαγής στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας από τη Βουλή, φροντίζοντας ωστόσο να διαμηνύσει ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει το κράτος. Χθες, ο πρόεδρος του αρμόδιου Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γεράσιμος Κουζέλης απέστειλε επιστολή - απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο με την οποία, αφού δηλώνει ότι το ΙΕΠ είναι ανοικτό στον διάλογο για να βελτιωθούν τυχόν αστοχίες στα νέα προγράμματα σπουδών, επισημαίνει ότι κατά τη δοκιμαστική εφαρμογή τους στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, δεν εντοπίστηκαν φαινόμενα σύγχυσης των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων, όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Ιερώνυμος.
Επίσης, δίνει απάντηση στις αιτιάσεις του Αρχιεπισκόπου για τη χρήση μουσικού υλικού σημειώνοντας ότι «χωρίς να 'εκκοσμικεύεται' το δόγμα και το ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επιχειρείται η σύνδεση του νοήματος και του πολιτισμού της Ορθοδοξίας με τον πολιτισμό και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής μας».
Πηγή: Ημερησία