Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες και της δεύτερης ημέρας του 31ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου που διοργάνωσε και φέτος η Χριστιανική Εστία Πατρών. Το φετινό γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν: «Σύγχρονες αθεϊστικές προκλήσεις».
Στην δεύτερη συνεδρία πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Ιωάννης Ευστρατιάδης, Νομικός - Θεολόγος που εισηγήθηκε το θέμα: «Νομικές διαστάσεις του αθεϊστικού κινήματος».
Χωρίς πολύπλοκες νομικές διατυπώσεις μίλησε για τα πλαίσια που κινούνται ο νόμος και τα δικαιώματα, τα θεσμοθετημένα κινήματα αθεϊσμού στην Αμερική, Ευρώπη, Ισλαμικές χώρες και Ελλάδα και τις προσπάθειες των αθέων για την ιδεολογική τους κατοχύρωση. Η εισήγησή του στο συνέδριο έκλεισε με την φράση του Αγ. Σιλουανού του Αθωνίτου: «Μοῦ μένει μόνο ἡ προσευχή καί ἡ ἀγάπη. Ὁ θυμός καί οἱ κραυγές ἐναντίον τῶν ἀθέων δέν διορθώνουν τά πράγματα».
Μετά το σύντομο διάλειμμα, ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από τον κ. Κωνσταντίνο Γεωργιάδη, Α΄ Λειτουργό Μ.Ε. Κύπρου που μίλησε για την «Διασφάλιση και ισχυροποίηση της ορθόδοξης ταυτότητας στον κόσμο της αθεΐας».
Ο ομιλητής τόνισε ότι παρόλο που ο Θεός μπορεί με δικούς Του τρόπους να ζωντανέψει την πίστη, έχουμε και εμείς προσωπική ευθύνη, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης.
Επιπλέον, παρά το ότι το σχολείο και το αναλυτικό πρόγραμμα (α.π.) δεν ευνοούν την πίστη, ο συνειδητός χριστιανός εκπαιδευτικός έχει δυνατότητες θετικής επίδρασης. Στους μαθητές, γιατί εκείνος εφαρμόζει το α.π. με περιθώρια μετάδοσης μηνυμάτων πίστης και θετικού προβληματισμού με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και μέσων διδασκαλίας. Στους συναδέλφους, με τη διάχυση ιδεών για τη διδασκαλία εμποτισμένων με στοιχεία της ορθόδοξης παράδοσης. Στην ευρύτερη σχολική ζωή, με το παράδειγμά του και τη δραστήρια παρέμβασή του στις εκδηλώσεις.
Ο επίλογος της εισήγησής του ήταν ότι "ο κόσμος της αθεΐας δεν επικρατεί, αλλά θορυβεί. Η Ορθοδοξία κερδίζει ψυχές και η αγιότητα που αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται από τον λαό είναι η καλύτερη απόδειξη της νίκης της και η επιβεβαίωση της ορθόδοξης ταυτότητας. Η πολιτεία μετανοημένη πρέπει να στραφεί στην Εκκλησία".
Στο τέλος της συνεδρίας, ακολούθησε διάλογος και αρκετοί σύνεδροι όλων των ειδικοτήτων πήραν το λόγο.