Παράνομο το έγγραφο της Ραβέννα λέει ο Ιλαρίων


Ο Μητροπολίτης Βιέννης Ιλαριών Ο Επίσκοπος Βιέννης Ιλαρίων του Πατριαρχείου της Μόσχας, θεωρεί πως το τελικό έγγραφο της 10ης συνόδου στην Ραβέννα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς από μια Σύνοδο Θεολόγων και ειδικούς Εκκλησιαστικούς Ιστορικούς διότι περιέχει ανακρίβειες.

   
Το τελικό έγγραφο της Συνόδου υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας σε συνέντευξη του, δεν πρέπει να θεωρηθεί νόμιμο διότι απουσίαζε ο Εκπρόσωπος του μεγαλύτερου Ορθόδοξου Πατριαρχείου όπως αυτό της Μόσχας.



   
Ο λόγος της αποχώρησης του Επισκόπου Ιλαρίωνα όπως είχαμε αναφέρει σε παλιό σχετικό ρεπορτάζ μας, ήταν πως διαφώνησε με την συμμετοχή της λεγόμενης «Εσθονικής Αποστολικής Εκκλησίας» που δημιουργήθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 1996 σε έδαφος Ρωσικό.

   
Ο Επίσκοπος Ιλαρίων αντιδρά με τη παράγραφο 39 του εγγράφου το οποίο ισχυρίζεται πως αυτή η αρμονία στην Εκκλησία και τα συμβούλια είναι τόσο βαθιά, που ακόμη και μετά το σχίσμα Ανατολής και Δύσης το 1054 που καθιστούσε αδύνατη την διεξαγωγή των Οικουμενικών Συμβουλίων, συνέχιζαν να κάνουν συμβούλια όπου προέκυπταν σοβαρές αποφάσεις.
   
Επίσης η παράγραφος 41 του εγγράφου αναφέρει πως «Ο Επίσκοπος Ρώμης αναγνωρίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων».

 
Η ανακοίνωση του Βατικανού των 46 παραγράφων η οποία είναι 7 σελίδες, στην τελευταία παράγραφο (46) αναφέρει:  

«Έχουμε επίγνωση πως πολλά ερωτήματα δεν μπορούν να διευκρινιστούν αλλά ελπίζουμε πως με προσευχή προς τον Ιησού, όπως λέει στο κατά Ιωάννη 17.21 «δια να είναι όλοι ένα, καθώς συ, Πατέρα, είσαι εν εμοί και εγώ εν εσοί, ας είναι και αυτοί εν ημίν δια να πιστέψη ο κόσμος ότι εσύ με έστειλες» ώστε να βασιστούμε στην συμφωνία που ίδει έχει επιτευχθεί.
 

Τέλος ο Επίσκοπος Ιλαρίων τονίζει πως θα πέσουμε στην παγίδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία θέλει το μοντέλο του Οικουμενισμού του Πρωτείου.
 

Εμείς έχουμε να δηλώσουμε πως σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» , σκοπός της συνόδου ήταν να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απαιτούν λύση, προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση.