To Γκέτεμποργκ «βάση στρατολόγησης» του Ισλαμικού Κράτους
Μουσουλμάνες σε παλαιότερη διαδήλωση στη Σουηδία. Οι δεύτερης γενιάς μετανάστες δεν νιώθουν την ίδια ευγνωμοσύνη με τους γονείς τους για τα όσα τους έχει προσφέρει η χώρα
Πώς ένα ειρηνικό, δημοκρατικό κράτος όπως η Σουηδία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους «εξαγωγείς» τζιχαντιστών στην Ευρώπη; Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού BBC, περισσότερα από 300 άτομα από τη σκανδιναβική χώρα έχουν ταξιδέψει ως τη Συρία και το Ιράκ, προκειμένου να ενταχθούν και να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Η δημοσιογράφος Γιάλντα Χακίμ συνάντησε μια νεαρή κοπέλα στο υπόγειο ενός κτιρίου στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας. «Μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη νεαρή γυναίκα από τη Δύση, με στενά ρούχα και μέικαπ, τατουάζ στα χέρια και στον λαιμό της. Αλλά πρόσφατα επέστρεψε από τη Ράκα της Συρίας, όπου ο σύζυγός της σκοτώθηκε πολεμώντας για το Ισλαμικό Κράτος. Θυμάται τη φρίκη που έζησε εκεί. Τις φωνές από τις γυναίκες των Γεζίντι που βίαζαν στο διπλανό δωμάτιο. Ατομα που μαστιγώνονταν και εκτελούνταν. Τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τα αεροπορικά χτυπήματα - όλα μέρος της καθημερινής ζωής μιας νύφης του τζιχάντ» αναφέρει το δημοσίευμα.
Αρχικά η κοπέλα επιθυμούσε να πάει στη Συρία. Είχε διαφορετική εικόνα για όσα συνέβαιναν εκεί. Αλλά όταν σκοτώθηκε ο σύζυγός της, όλα άλλαξαν. «Οταν έκαψαν τον ιορδανό πιλότο, τους ρώτησα γιατί έκαψαν έναν άνθρωπο. Είναι αυτό σωστό, σύμφωνα με το Ισλάμ; Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν επιτρέπεται να το κάνεις αυτό σε κανέναν» είπε.
«Οταν τραβάς αυτόν τον δρόμο δεν σκέφτεσαι τα εγκόσμια»
Οι Αρχές του «χαλιφάτου» τής απαγόρευσαν τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις. Με τη βοήθεια ενός άλλου μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, η γυναίκα κατάφερε να δραπετεύσει από τη Συρία και να φθάσει στα σύνορα με την Τουρκία προτού πετάξει πίσω στη Σουηδία. Οταν ρωτήθηκε γιατί πήγε εξαρχής στη Συρία, η ίδια απάντησε: «Οταν τραβάς αυτόν τον δρόμο, δεν σκέφτεσαι τα εγκόσμια. Οπως το να έχω ένα καλό κρεβάτι να κοιμηθώ. Δεν ενδιαφέρεσαι για τέτοια πράγματα. Απλά σκέφτεσαι τον πιο γρήγορο τρόπο που υπάρχει για να πεθάνεις και να πας στον Παράδεισο». Το Γκέτεμποργκ είναι η πόλη όπου συντελείται το μεγαλύτερο μέρος της στρατολόγησης του Ισλαμικού Κράτους. Από τους περίπου 500.000 κατοίκους, τουλάχιστον 100 άνδρες και γυναίκες έφυγαν για να γίνουν μαχητές του «χαλιφάτου». Το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι μετανάστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι μουσουλμάνοι.
Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Ανιερίντ, το ποσοστό τους ξεπερνά το 70%. Τον περασμένο χρόνο, η Σουηδία έδωσε άσυλο σε περίπου 160.000 ανθρώπους. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, το Ανιερίντ έχει γίνει μια πολύ δύσκολη περιοχή για τη σουηδική αστυνομία.«Ατομα που φροντίζουν για την επιβολή των θρησκευτικών κανόνων επιχειρούν να αυξήσουν τον έλεγχό τους στην κοινότητα, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της σαρία. Λέγεται ότι παρενοχλούν και εκφοβίζουν κυρίως γυναίκες για τον τρόπο που ντύνονται και επειδή πηγαίνουν σε πάρτι (...) Στο μεταξύ, τα δύο τρίτα των παιδιών εγκαταλείπουν το σχολείο μέχρι τα 15 τους χρόνια και η ανεργία αγγίζει το 11% - υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα της Σουηδίας. Είναι αυτοί οι ευάλωτοι νέοι που γίνονται ο στόχος των εξτρεμιστών» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε προάστια, όπως το Ανιερίντ, η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Τη βλέπεις στους δεύτερης γενιάς μετανάστες, με γονείς που κατέφυγαν στη Σουηδία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Φαίνονται ευγνώμονες για όσα τους έχει προσφέρει η χώρα. Ομως τα παιδιά τους αισθάνονται ότι πέφτουν καθημερινά θύματα διακρίσεων, ότι το σύστημα δεν θέλει να τους συμπεριλάβει.
Διχασμένες και πολωμένες κοινότητες
Τα προβλήματα γιγαντώθηκαν με τη μεγάλη εισροή προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.«Στο μεγαλύτερο τζαμί του Ανιερίντ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 πιστοί. Ο ιμάμης, που είχε φθάσει στη Σουηδία από τη Συρία πριν από τρία χρόνια, τους προέτρεψε να σέβονται τους νόμους και τα έθιμα της χώρας και να ενσωματωθούν όσο μπορούν στην κοινωνία. Αλλά πληροφορήθηκα ότι κάποια φορά δύο άνδρες τού επιτέθηκαν φραστικά επειδή αποκήρυσσε τον εξτρεμισμό, πριν τους βγάλουν έξω από το τζαμί. Ακόμη μία ένδειξη του πόσο διχασμένες και πολωμένες είναι αυτές οι κοινότητες» γράφει το ρεπορτάζ.
Και καταλήγει: «Γιατί κάποιος που έχει μεγαλώσει στο Γκέτεμποργκ να θέλει να φύγει από μία από τις πλέον ειρηνικές και προοδευτικές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, για να ενταχθεί σε μια βίαιη, εξτρεμιστική οργάνωση στη Μέση Ανατολή; Με πολλούς από αυτούς να λένε ότι δεν αισθάνονται Σουηδοί, ίσως το σημαντικότερο ερώτημα να είναι το εξής: έχουν αποτύχει η ενσωμάτωση και το πείραμα της Σουηδίας με την πολυπολιτισμικότητα;».