Center for Family and Human Rights
Από τον Alexis I. Fragosa,
4 Νοεμβρίου 2021
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, DC, 5 Νοεμβρίου (C-Fam) Οι φεμινιστικές ΜΚΟ και οι ΜΚΟ «οικογενειακού προγραμματισμού» ενθαρρύνουν τη χρήση του «εθελοντικού οικογενειακού προγραμματισμού» ως μιας «οικονομικώς συμφέρουσας λύσης» για τον περιορισμό της πληθυσμιακής αύξησης και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Επικαλούμενη τον δυσανάλογο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες και τα κορίτσια, η «Women and Gender Constituency», (ένας συνασπισμών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στα πλαίσια του ΟΗΕ), απαίτησε από τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στην 26η συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ, (COP26) να επενδύσουν σε «κλιματική δράση με βάση το φύλο και κλιματική εκπαίδευση που μεταμορφώνει το φύλο και την υγεία. . .», συμπεριλαμβάνοντας τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
Έχοντας αποκλειστεί το 2015 από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στο Παρίσι για τη κλιματική αλλαγή, οι διεθνείς υποστηρικτές των αμβλώσεων και οι ΜΚΟ οικογενειακού προγραμματισμού έχουν τώρα κινητοποιηθεί ώστε να επηρεάσουν την 26η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή και να λάβουν το μερίδιό τους από τα δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένουν πως θα δεσμευτούν από κυβερνήσεις και εταιρείες.
Ο συνασπισμός υπέρ των αμβλώσεων Women Deliver και το Ταμείο για το Πληθυσμό των Ηνωμένων Εθνών, (UN Population Fund), έχουν ζητήσει την προώθηση των δικαιωμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για να διασφαλιστεί η «προσαρμογή και η αντοχή στην κλιματική αλλαγή» για τις γυναίκες και τα κορίτσια, υποστηρίζοντας ότι ασθένειες σχετιζόμενες με το κλίμα, το θερμικό στρες και η επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζουν όχι μόνο τη μητρική υγεία, αλλά και αυξάνουν τη ευαλωτότητα στη βία που είναι βασισμένη στο φύλο.
«Για να κατακτήσουμε το όραμα ενός κόσμου ισότητας των φύλων, πρέπει να καταγράψουμε και να αντιμετωπίσουμε τα αλληλένδετα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της υγείας και των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών», δήλωσε η Divya Mathew της Women Deliver, μέλος της Constituency σε ένα δελτίο τύπου.
Μη θέλοντας να εμφανιστούν ως πρωτεργάτριες του ελέγχου του πληθυσμού, οι φεμινίστριες ακτιβίστριες ισχυρίζονται ότι «η αντισύλληψη δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. . .», αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την αύξηση της «αντοχής» στην κλιματική αλλαγή, για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που έχουν πληγεί να προσαρμοστούν…
Η Women Deliver δημοσίευσε πριν από το συνέδριο μια ανασκόπηση, υποστηρίζοντας πως υπάρχει μία «σαφής και μετρήσιμη» σχέση μεταξύ της πληθυσμιακής αύξησης και της κλιματικής αλλαγής. Στηριζόμενο στο Project Drawdown και άλλες έρευνες, ισχυρίστηκε ότι ο «εθελοντικός οικογενειακός προγραμματισμός για την επιβράδυνση της πληθυσμιακής ανάπτυξης» που ακολουθεί «μια προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα» και «εφαρμόζεται με πολιτιστικά κατάλληλους τρόπους, είναι μια οικονομικά αποτελεσματική λύση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου».
Το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ, υποστηρίζει αρκετά εύλογα ότι η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή διαταράσσουν τις συνθήκες διαβίωσης, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, αυξάνοντας την οικονομική ανασφάλεια των ήδη φτωχών ατόμων και οικογενειών. Ωστόσο, αντί να τους παρέχει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη βελτίωση της πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό και υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, το UNPF προτείνει για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αύξηση της χρηματοδότησης για τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Η στρατηγική που προτείνεται από το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και τις ΜΚΟ οικογενειακού προγραμματισμού βασίζεται και στην αυθαίρετη εκτίμηση ότι οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μια «ανεκπλήρωτη ανάγκη» για οικογενειακό προγραμματισμό. Ωστόσο, μόνο το 5% περίπου της υποτιθέμενης «ανεκπλήρωτης ανάγκης» μπορεί να χρεωθεί σε προβλήματα κόστους ή πρόσβασης. Πράγματι και παρά τους ισχυρισμούς του ΟΗΕ, είναι απίθανο οι γυναίκες που έχουν ήδη απορρίψει την αντισύλληψη του ΟΗΕ ως επιλογή, να περιορίσουν οικειοθελώς τον αριθμό των παιδιών που θα γεννήσουν, ώστε να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους στη κλιματική αλλαγή.
Παρεμπιπτόντως, οι τελευταίοι ισχυρισμοί του UNFPA σχετικά με τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής αποκλίνουν από προηγούμενες θέσεις του ΟΗΕ, οι οποίες δήλωναν ότι οι πολιτικές που αφορούν το πληθυσμό έχουν μικρό αντίκτυπο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με άλλες στρατηγικές, όπως αλλαγές στην παραγωγή και την κατανάλωση και οι υγιείς περιβαλλοντικές πολιτικές. Πράγματι, ο John Wilmoth, Διευθυντής του UN Population Division της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό, επέκρινε τους υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής ότι βασίζονται σε λανθασμένη επιστήμη προκειμένου να συνδέσουν αιτιολογικά τον ανθρώπινο πληθυσμό με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πηγή: c-fam.org, Αφήστε με να ζήσω!