Η ορμονική αντισύλληψη είτε με την μορφή αντισυλληπτικού χαπιού, είτε ως αντισυλληπτικό σπιράλ με λεβονοργεστρέλη, αυξάνει τη πιθανότητα να προσβληθούν οι γυναίκες από καρκίνο του μαστού και όχι μόνο.
Από το «Αφήστε με να ζήσω!»
Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον γνωστό ιατρικό ιστότοπο Medscape, όλες οι ορμονικές παρεμβάσεις στη γυναίκα είτε με την μορφή αντισυλληπτικού χαπιού, είτε με τη μορφή αντισυλληπτικού σπιράλ με λεβονοργεστρέλλη, αλλά και οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.
Όπως αναφέρει το Medscape,(1) η ορμονική «αντισύλληψη» με τη μορφή χαπιού χρησιμοποιείται συχνότερα από κάθε άλλη μέθοδο αποφυγής εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ. Παγκοσμίως η χρήση ορμονικών σκευασμάτων αποφυγής της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνή, με τα από του στόματος αντισυλληπτικά να έχουν περίπου 151 εκατομμύρια χρήστες και τις ενδομήτριες συσκευές/σπιράλ (IUDs), 159 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Μελετήθηκε η σχέση 11 παραγόντων που αφορούν την αναπαραγωγή της γυναίκας (έκτρωση, ηλικία γυναίκας κατά την γέννηση του πρώτου της παιδιού, ηλικία εμμηνόπαυσης, θηλασμός, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, εμμηνοπαυσιακή κατάσταση, χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών, αριθμός γεννηθέντων τέκνων, εγκυμοσύνη και έτη από την γέννηση τελευταίου παιδιού), σε σχέση με τον κίνδυνο για τέσσερις μοριακούς υποτύπους καρκίνου του μαστού (Luminal A , Luminal Β, με υπερέκφραση HER2 και τριπλά αρνητικό καρκίνο).
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε ισχυρή συσχέτιση της χρήσης από του στόματος ορμονικής «αντισύλληψης» με τον τριπλά αρνητικό τύπο καρκίνου. Διαπίστωσαν ότι η διάρκεια της χρήσης από του στόματος «αντισύλληψης» συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για υπερέκφραση του γονιδίουHER2 και ανάπτυξη τριπλά αρνητικού καρκίνου μαστού.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συσχετίστηκε ισχυρά με τους σωληνώδεις υποτύπους καρκίνου, ιδιαίτερα τον Luminal Α. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση από του στόματος αντισύλληψης και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μαζί μπορουν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέσω οδών που σχετίζονται με τα οιστρογόνα και/ή την προγεστερόνη. (2)
Σύμφωνα με άλλη μελέτη σχετικά με τις δράσεις των ορμονικών αντισυλληπτικών στις γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, διαπιστώθηκε πως η χρήση των σκευασμάτων από το στόμα συσχετίζεται με δυσλιπιδαιμία. Αυτή εμφανίζεται σύντομα μετά την έναρξή τους, μεταξύ 1 και 8 εβδομάδων, και χρειάζεται επαγρύπνηση για πιθανή παρέμβαση.(3)
Άλλη ανασκόπηση ανέλυσε την τρέχουσα βιβλιογραφία για τον καρκίνο του μαστού σε σχέση με τη χρήση του ενδομήτριου «αντισυλληπτικού» σπιράλ που απελευθερώνει λεβονοργεστρέλη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση του ενδομήτριου συστήματος που απελευθερώνει λεβονοργεστρέλη και αυτή να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι αναλογίες πιθανοτήτων κυμαίνονταν έως και 1,52, ήταν υψηλότερες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και αυξανόταν όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια χρήσης του σπιράλ. Επιπλέον άλλη πρόσφατη μελέτη από τη Γαλλία που δημοσιεύτηκε στο JAMA πρότεινε ότι η μακροχρόνια έκθεση στη λεβονοργεστρέλη που απελευθερώνεται με το σπιράλ μπορεί να σχετίζεται με άγχος και προβλήματα ύπνου και η συσχέτιση μπορεί να είναι δοσοεξαρτώμενη.(4)
Άλλη πρόσφατη μετα-ανάλυση είχε στόχο να διερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης εξωγενών ορμονών φύλου, δηλ. από του στόματος «αντισυλληπτικών» και ορμονικής υποκατάστασης, και καρκίνου από επιθηλιακά κύτταρα με κερατίνη (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και/ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) στις γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική χρήση τόσο των από του στόματος αντισυλληπτικών όσο και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνωμα από κερατινοκύτταρα.
Ειδικότερα, η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών αύξησε τον κίνδυνο για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ τα από του στόματος αντισυλληπτικά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα(5).
Είναι γνωστή η πρώιμη εμβρυοκτόνος δράση που έχουν τα ορμονικά «αντισυλληπτικά» και το ενδομήτριο σπιράλ μέσω του εχθρικού περιβάλλοντος που δημιουργούν στη μήτρα για το πρώιμο έμβρυο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε λανθασμένη τη λέξη αντισυλληπτικά εφόσον επιτρέπουν συχνά τη σύλληψη αλλά όχι την εμφύτευση. Είναι ήδη γνωστές και οι πολλαπλές άλλες ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Αυτή η ανασκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει τις γνώσεις μας, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες για τον επιπλέον σοβαρό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στον οποίο βάζουν τον εαυτό τους με τη χρήση της ορμονικής «αντισύλληψης».
____________
Παραπομπές:
- https://reference.medscape.com/viewarticle/997816
- https://reference.medscape.com/viewarticle/997816_2
- https://reference.medscape.com/viewarticle/997816_3
- https://reference.medscape.com/viewarticle/997816_4
- https://reference.medscape.com/viewarticle/997816_5
Σχετικά άρθρα
- https://www.afistemenaziso.gr/texts/medical/methodoi-ektrwshs/oi-7-tropoi-me-tous-opoious-ta-antisylliptika-xapia-vlaptoun-tis-gynaikes
- https://www.afistemenaziso.gr/texts/medical/methodoi-ektrwshs/the-business-of-birth-control
- https://www.afistemenaziso.gr/texts/medical/methodoi-ektrwshs/oi-10-kindynoi-apo-tin-ormoniki-antisyllipsi-pou-prepei-na-gnorizei-kathe-gynaika
- https://www.afistemenaziso.gr/texts/medical/psychology/ta-apo-tou-stomatos-ormonika-antisylliptika-syndeontai-amesa-me-katathliptiki-psyxiatriki-symptomatologia-stis-efives-kopeles
Πηγή: Αφήστε με να ζήσω!