Πότε αρχίζει η ανθρώπινη ζωή;
Οι απλές ερωτήσεις στη ζωή μας απαντώνται καλύτερα με απλές απαντήσεις.
Γιατί έστειλε ο Θεός τον Υιό Του να πεθάνει για μας; Απάντηση: Γιατί μας αγαπά. Οι απλές ερωτήσεις στη ζωή γίνονται πολύπλοκες από εκείνους που απορρίπτουν τις απλές αλλά και αληθινές απαντήσεις. Έτσι, στο ερώτημα πότε αρχίζει η ανθρώπινη ζωή, η απάντηση είναι απλή. Αρχίζει από τη σύλληψη.
Αυτό που μας κάνει ως άτομα ξεχωριστούς από τα άλλα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη είναι το DNA μας. Τα χρωμοσώματα μας είναι το αποτύπωμα του ποιοι είμαστε. Τα ατομικά μας χρωμοσώματα είναι διαφορετικά από οποιονδήποτε έχει ζήσει ή θα ζήσει ποτέ. Ο καθένας μας είναι μοναδικός. Το ήμισυ του DNA μας προέρχεται από τις μητέρες μας και το άλλο μισό από τους πατέρες μας. Πριν από τη στιγμή της σύλληψής μας τα αναπαραγωγικά κύτταρα ωάρια και σπερματοζωάρια, δεν είχαν τίποτα να πουν, ήταν απλώς απλοειδή κύτταρα από τους γονείς μας. Ωστόσο, τη στιγμή της σύλληψης ξεκίνησε η καινούρια μας ιστορία, ως μοναδικά άτομα.
Αυτό το ένα αρχικό κύτταρο, ο ζυγώτης, θα διαφοροποιηθεί στα 40 τρισεκατομμύρια κύτταρα ενός ενήλικα. Όλα τα κύτταρα που φέρουν DNA αποτελούν ακριβή αντίγραφα αυτού του πρώτου κυττάρου. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα θαύμα. Η κυτταρική διαφοροποίηση. Πώς τα κύτταρα με τα ίδια αντίγραφα των χρωμοσωμάτων χωρίζονται σε 2, 4, 8, 16, 32, 64 ... κύτταρα και όμως τελικά γινόμαστε μια συλλογή πολλών διαφορετικών τύπων κυττάρων με πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Αυτό ονομάζεται κυτταρική διαφοροποίηση.
Καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, ένα από αυτά δίνει αρχή στο μελλοντικό νευρικό σύστημα και το άλλο ξεκινά το μελλοντικό κυκλοφορικό σύστημα. Πώς αυτά τα δύο διαιρούμενα κύτταρα, και τα δύο με ακριβώς πανομοιότυπα αντίγραφα γενετικού υλικού, να γνωρίζουν ποια πορεία στο σχέδιο διάπλασης θα ακολουθήσουν; Οι απλές ερωτήσεις απαντώνται καλύτερα με απλές απαντήσεις. Η απλή απάντηση; Δεν ξέρουμε. Αλλά μια τέτοια εκπληκτική σχεδίαση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν κατανοήσουμε πως υπάρχει ο Δημιουργός Θεός.
Έχετε ζητήσει για τον εαυτό σας ποτέ ανάλυση DNA; Η επιστήμη είναι εκπληκτική. Συλλέγετε 5 κυβικά εκατοστά από το σάλιο σας που περιέχει το DNA σας. Στέλνετε το δείγμα σε μια ανάλογη εταιρεία και αναλύουν το μοναδικό σας DNA. Συγκρίνουν τα χαρακτηριστικά του DNA σας με τα χαρακτηριστικά του DNA από εκατομμύρια άλλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Μπορούν να ελέγξουν αναδρομικά για εκατοντάδες χρόνια πριν και για πολλές γενεές, για να περιγράψουν την εθνική σας καταγωγή και την προσωπική σας ιστορία . Έστειλα το προσωπικό DNA μου για επιστημονική μελέτη. Όχι μόνο επιβεβαίωσαν τη γνωστή σε μένα γενεαλογία μου, αλλά επίσης μου είπαν και για συγγενείς που δεν γνώριζα. Έβαλαν δεκάδες κουκκίδες στο γεωγραφικό χάρτη του DNA για άτομα με παρόμοιο DNA με το δικό μου, για να μου πουν ότι πρέπει να είμαστε συγγενείς. Μια εκπληκτική αποκάλυψη της οικογενειακής ιστορίας μου και του ποιός είμαι.
Το DNA που υπέβαλα και μελετήθηκε είναι ένα ακριβές αντίγραφο του DNA που είχα από τότε που ήμουν ένα κύτταρο – το ζυγωτό –, αυτό που σχηματίσθηκε όταν ένα κύτταρο από τη μητέρα μου και ένα κύτταρο από τον πατέρα μου συνδυάσθηκαν στη μήτρα. Η στιγμή της δικής μου σύλληψης! Γι' αυτό η ιστορία μας, η ζωή μας, ξεκινάει από τη σύλληψη.
"Ένας ασθενής είναι ένα πρόσωπο, άσχετα με το πόσο μικρός είναι".
Χειριζόμαστε και θεραπεύουμε τα αγέννητα παιδιά ως ασθενείς ενώ βρίσκονται ακόμα στη μήτρα. Όταν βλέπω μια έγκυο ασθενή στο γραφείο μου, παρακολουθώ δύο ασθενείς. Το μωρό μοιράζεται μόνο το μισό DNA του με τη μητέρα. Το άλλο μισό προέρχεται από τον πατέρα. Η μητέρα είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής για το μωρό, αλλά το μωρό είναι ένα νέο ξεχωριστό πρόσωπο. Κάθε μητέρα θυμάται τη στιγμή που βλέπει το μωρό για πρώτη φορά με υπερήχους. Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τη καρδιά να χτυπά σε λιγότερο από 28 ημέρες μετά τη σύλληψη. Το αίμα που κυκλοφορεί από την καρδιά του μωρού δεν αναμιγνύεται με το αίμα της μητέρας. Στην πραγματικότητα, συχνά η μητέρα και το μωρό έχουν εντελώς διαφορετικούς τύπους αίματος.
Υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις όπου η μητέρα έχει αντισώματα που μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να επιτεθούν στο αίμα του μωρού. Ελέγχουμε αυτά τα αντισώματα κατά την πρώτη επίσκεψη. Γιατί το σώμα της μητέρας θα επιτεθεί στο μωρό; Επειδή το μωρό είναι ένα νέο άτομο, ένα νέο πρόσωπο. Ακριβώς όπως το μεταμοσχευμένο νεφρό ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά όχι απόλυτα, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ξενιστής να απορρίψει τον νέο νεφρό. Το ίδιο ισχύει και για το μωρό στη μήτρα.
Στην Rh ευαισθητοποίηση, τα αντισώματα της μητέρας επιτίθενται στα αιμοσφαίρια του μωρού. Αν δεν γίνει κάτι για να αντιμετωπισθεί αυτό, το μωρό μπορεί να οδηγηθεί σε καρδιακή ανεπάρκεια και να πεθάνει στη μήτρα από σοβαρή αναιμία. Το μωρό χρειάζεται μετάγγιση αίματος. Πώς μεταγγίζετε αίμα σε ένα μωρό στη μήτρα; Το κάνουμε μέσω της δειγματοληψίας αίματος ομφαλίου λώρου (PUBS). Διαγιγνώσκουμε ότι το μωρό είναι αναιμικό με υπερηχογράφημα. Μπορούμε να μετρήσουμε την ταχύτητα των κυττάρων του αίματος που διέρχονται από τα αιμοφόρα αγγεία του κύκλου του Willis στον εγκέφαλο και να υπολογίσουμε το επίπεδο αναιμίας του μωρού. Στη συνέχεια προγραμματίζεται η μετάγγιση.
Χρησιμοποιώντας καθοδήγηση με υπερήχους, μια μακριά, λεπτή βελόνη κατευθύνεται μέσω του κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας, διασχίζει το τοίχωμα της μήτρας και εισέρχεται κατευθείαν μέσα στη φλέβα του ομφάλιου λώρου. Αίμα ομάδος Ο αρνητικό μπορεί εν συνεχεία να μεταγγισθεί απευθείας στη φλέβα του ομφάλιου λώρου του μωρού. Αίμα που θα μπορούσατε εσείς να έχετε δώσει στην τοπική τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού. Έχουμε πραγματοποιήσει αυτή τη θεραπευτική διαδικασία ήδη από την 19η εβδομάδα κύησης στο νοσοκομείο μας. Έχουμε πραγματοποιήσει μετάγγιση αίματος 4 εβδομάδες πριν την ηλικία κύησης που το μωρό γίνεται ικανό να επιβιώνει ακόμα και στην πιο προηγμένη μονάδα νεογνών.
Οι πρόσφατες όμως εξελίξεις στην εμβρυϊκή θεραπεία έχουν ξεπεράσει τις μεταγγίσεις αίματος. Η εμβρυϊκή χειρουργική επέμβαση στη μήτρα έχει γίνει πλέον κοινή θεραπευτική μέθοδος σε Ιατρικά Κέντρα στη Βοστώνη, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Χιούστον και το Κλίβελαντ. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP) εκτελεί πάνω από 150 εμβρυϊκές επεμβάσεις κάθε χρόνο.
Καρδιολογικές επεμβάσεις σε μωρά στη μήτρα πραγματοποιούνται ήδη από την 21η εβδομάδα κύησης. Η επέμβαση καρδιακής βαλβίδας και επεμβάσεις διορθωτικές του μεσοκολπικού διαφράγματος εκτελούνται σε εμβρυϊκές καρδιές μεγέθους μεγάλης ρώγας σταφυλιού. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Τέξας στο Χιούστον πραγματοποιεί τώρα λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης για δισχιδή ράχη, πριν από την 23η εβδομάδα κύησης.
Τα μωρά στη μήτρα είναι σαφώς ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Εάν είναι ασθενείς, είναι και πρόσωπα, και αν είναι πρόσωπα αξίζουν ως τέτοια την προστασία μας.
Η «Ενημερωμένη Συγκατάθεση» αποτελεί ζωτικό μέρος της ιατρικής περίθαλψης σήμερα. Δεν είναι απλώς ένα έντυπο που υπογράφετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία κατά την οποία οι κίνδυνοι, τα οφέλη, οι ενδείξεις και οι εναλλακτικές δυνατότητες εξετάζονται πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Σχετικά με την «Ενημερωμένη Συγκατάθεση» σε μια γνωμοδότηση της Επιτροπής που εκδόθηκε από το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (Αριθμός 439, Αύγουστος 2009): «Η λήψη ενημερωμένης συγκατάθεσης εκφράζει το σεβασμό προς τον ασθενή ως άτομο. Αποδίδει σεβασμό ιδιαίτερα προς το ηθικό δικαίωμα του ασθενούς στην σωματική του ακεραιότητα».
Κατά τις επανορθωτικές επεμβάσεις που γίνονται στα έμβρυα, με ποιό τρόπο ωφελείται η μητέρα που δίνει την συγκατάθεση; Πολύ απλά, δεν ωφελείται η μητέρα, η μητέρα κινδυνεύει από αιμορραγία και μόλυνση. Λοιπόν, ποιός ωφελείται; Όλα τα οφέλη είναι για το μωρό. Αυτή είναι η βασική ιδέα. Το μωρό στη μήτρα είναι και αντιμετωπίζεται ως ασθενής. Και η ενημερωμένη συγκατάθεση που δίνει η μητέρα αφορά τον έμβρυο που θεωρείται ξεχωριστό πρόσωπο–ασθενής. Και έχει δικαίωμα στη σωματική του ακεραιότητα όπως κάθε άλλος ασθενής.
Αν κάνουμε καρδιοχειρουργική επέμβαση, χειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης σπονδυλικής στήλης και μεταγγίσεις αίματος στο αγέννητο παιδί, ενώ είναι ακόμη μέσα στη μήτρα, είναι γιατί είναι ασθενής. Και αν τα αγέννητα παιδιά είναι ασθενείς, έχουν «ηθικό δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα».
Η έκτρωση στερεί από έναν ασθενή το «ηθικό δικαίωμά του στην σωματική του ακεραιότητα».
Στη βασισμένη στη πλειοψηφία νομική απόφαση Roe vs Wade, την οποία διατύπωσε γραπτώς ο δικαστής Harry Blackmun, δήλωσε ότι: «Αν η προσωπικότητα του ανθρώπινου εμβρύου θεωρηθεί ότι υφίσταται, η περίπτωση του συνταγματικού δικαιώματος για τις αμβλώσεις καταρρέει, διότι το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή θα είναι εγγυημένο με βάση τη δέκατη τέταρτη τροπολογία του Συντάγματος».
Τα αγέννητα παιδιά είναι σαφώς ασθενείς, και αν είναι ασθενείς είναι άνθρωποι, και αν είναι ανθρώπινα πρόσωπα έχουμε ηθικό και συνταγματικό καθήκον να τα προστατεύσουμε.
Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός λέει στον Ιερεμία: «Σε γνωρίζω πολύ καλά, πριν ακόμη σε πλάσσω ως έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας σου και πριν ακόμη γεννηθείς, σε καθιέρωσα στην υπηρεσία του έργου μου· σε εγκατέστησα προφήτη για τα έθνη» (Ιερεμ. 1, 5). Ο Θεός μας ήξερε όλους μας ενώ ήμασταν ακόμη στη μήτρα της μητέρας μας. Είχε ένα σχέδιο για μας και έστειλε τον Υιο Του, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, να πεθάνει από αγάπη για εμάς, να νικήσει το θάνατο και να Αναστηθεί από τον τάφο για εμάς, έτσι ώστε, εφόσον εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας στο Θεάνθρωπο Χριστό, να μπορούμε να ζήσουμε μαζί Του αιώνια στον Ουρανό. Σε αντάλλαγμα για την αιώνια ζωή μαζί Του στον Ουρανό, έχουμε μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα για να ζήσουμε κατά το θέλημά Του εδώ στη Γη, έτσι ώστε μια μέρα να ακούσουμε αυτά τα λόγια: «Εύγε δούλε, αγαθέ και πιστέ!» (Ματθ. 25, 21).
* Ο Δρ. William Lile είναι Ιατρός πιστοποιημένος στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Είναι εξουσιοδοτημένος να ασκεί την ιατρική στη Φλόριντα και την Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της σύγχρονης Μαιευτικής για να αναδείξει τη ζωή, την προσωπικότητα και την αξία του αγέννητου παιδιού. Διατηρεί την προσωπική του ιστοσελίδα: www.ProLifeDoc.org
Πηγή: www.prolifedoc.org/articles.html, Αφήστε με να ζήσω!