ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 10 Ιουλίου (C-Fam) Το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ, ο UNFPA, καταδίκασε την επιλεκτική άμβλωση με βάση το φύλο αυτή την εβδομάδα, σε αντίθεση με την γενική υποστήριξή του για την άμβλωση. Όμως ο οργανισμός σε αυτήν την ίδια έκθεση έρχεται σε αντίθεση με την δική του θέση λέγοντας ότι τα έθνη δεν πρέπει να περιορίσουν την άμβλωση, ούτε ακόμη και στα πλαίσια της προσπάθειας να σώσουν τις ζωές των 1,2 εκατομμυρίων κοριτσιών που σκοτώνονται κάθε χρόνο με αυτό το τρόπο.
Κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού για το 2020, Σχήμα 3.1
«Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης όταν το έμβρυο είναι κορίτσι ή ο προσδιορισμός και η επιλογή του φύλου πριν από την εμφύτευση ή “η επιλογή σπέρματος” για γονιμοποίηση in-vitro» αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» σύμφωνα με τη Δήλωση για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό για το 2020.
Όπως και οι υποστηρικτές υπέρ της ζωής του αγέννητου παιδιού, οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η ανεξέλεγκτη άμβλωση προκαλεί προβλήματα στις γυναίκες, λόγω δυσαναλογίας ανδρών-γυναικών, δυσκολίες στους γάμους από τις πολύ λίγες νύφες, που με τη σειρά τους αυξάνουν τη «βία με βάση το φύλο, το βιασμό, το αναγκαστικό σεξ, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, το εμπόριο ανθρώπων και το γάμο παιδιών - όλα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
«Η καταχρηστική επιλογή φύλου … εξαρτάται από την πρόσβαση στην άμβλωση μετά το πρώτο τρίμηνο, το χρονικό σημείο όπου η τεχνολογία υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει το φύλο ενός εμβρύου», αναφέρει η έκθεση, συνδέοντας την απελευθέρωση των νόμων περί άμβλωσης με την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες και τα κορίτσια. «Τεχνολογικές ανακαλύψεις όπως η υπερηχογραφική απεικόνιση δεν ενισχύουν την αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα, αλλά μετατρέπουν τις επιλογές σε υποχρεώσεις».
Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια κορίτσια σκοτώνονται πριν και μετά τη γέννηση κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα περισσότερες από 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να «αγνοούνται», κυρίως Κινέζες και Ινδές, σύμφωνα με την έκθεση. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το UNFPA τώρα παραδέχεται ότι το κίνητρο για μικρότερες οικογένειες - η αποστολή του οργανισμού από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 - είναι η κύρια αιτία θανάτων λόγω επιλογής φύλου.
Το UNFPA έχει εντείνει τον περιορισμό της επίσημης προώθησης της άμβλωσης ως ανθρώπινου δικαιώματος, την οποία τα Ηνωμένα Έθνη του επέβαλαν το 1994 στη Διεθνή Διάσκεψη για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στο Κάιρο.
«Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μεγάλο βαθμό αποτρέπει τα έθνη να νομοθετούν για την άμβλωση», αναφέρει η έκθεση. «Στην πραγματικότητα, το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτρέπει πλήρως τους νόμους περί άμβλωσης από τις εθνικές νομοθεσίες. Καμία συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναφέρει την άμβλωση. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφουν την προτίμηση στα αγόρια που εκδηλώνεται με την επιλογή φύλου, ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε αυτά περιλαμβάνονται δικαιώματα που σχετίζονται με την ισότητα και τη μη διάκριση, την ασφάλεια του ατόμου και το δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας.
Το UNFPA προσπαθεί να κάνει και τα δύο, καταδικάζει τον έναν λόγο για άμβλωση ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και (υποστηρίζει) κάθε άλλο λόγο ως ανθρώπινο δικαίωμα: «Συνολικά, οι απαγορεύσεις για την επιλογή φύλου είναι συχνά αναποτελεσματικές και παραβιάζουν επίσης τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις στις χώρες όπου η άμβλωση είναι νόμιμη.» Προτρέπει τα έθνη να διασφαλίσουν ότι «οι νόμοι και οι πολιτικές δεν βλάπτουν τα κορίτσια και τις γυναίκες που προορίζουν να προστατέψουν» και «διατυπώνουν νόμους και πολιτικές που … δεν παραβιάζουν άλλα δικαιώματα. Διαφορετικά, τα κράτη διατρέχουν κίνδυνο μη εφαρμογής, απόρριψης από τη κοινότητα και άσκησης παράνομων πρακτικών».
Η Dr. Natalia Kanem, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Εκτελεστική Διευθύντρια του UNFPA, στην εισαγωγή της στην έκθεση, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να χρηματοδοτήσουν το UNFPA με 34 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του παιδικού γάμου, που βιώνουν 84 εκατομμύρια κορίτσια. Η δολοφονία των μωρών κοριτσιών, ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, πιθανότατα θα συνεχιστεί λόγω της επιμονής στην πρακτική της άμβλωσης, της τεχνολογίας των υπερήχων, της τάσης προς τις μικρότερες οικογένειες και της προτίμησης αγοριών.
Πηγή: https://c-fam.org, Αφήστε με να ζήσω!