Η Maria Del Valle είναι η πρώτη μητέρα που γίνεται γνωστό ότι πέθανε, από τότε που η άμβλωση έγινε νόμιμη στην Αργεντινή, στην αρχή αυτού του έτους.
LifeSiteNews
Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
Από Jeanne Smits
ΛΑ ΠΑΖ, Αργεντινή, 16 Απριλίου 2021 (LifeSiteNews) –
Μια 23χρονη γυναίκα πέθανε σε νοσοκομείο στο San Martin στην επαρχία Mendoza της Αργεντινής την περασμένη Κυριακή, τέσσερις ημέρες αφού έκανε νόμιμη έκτρωση στη γειτονική πόλη La Paz. Ο θάνατος της Maria del Valle Gonzalez Lopez, αποδόθηκε σε αιμορραγία και σε γενικευμένη σηψαιμία σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό από την έκθεση νεκροψίας της. Διεξάγονται δικαστικές έρευνες για να προσδιοριστεί εάν ο θάνατός της σχετίζεται με την άμβλωση ή αν έπεσε θύμα κακής ιατρικής πρακτικής. Αυτό που είναι γνωστό για την γυναίκα είναι ότι ήταν μια ανερχόμενη φυσιογνωμία στο κίνημα υπέρ της άμβλωσης «Union Civica Radical».
Η Del Valle είναι η πρώτη μητέρα που γίνεται γνωστό ότι πέθανε από τότε που η άμβλωση έγινε νόμιμη στην Αργεντινή στην αρχή αυτού του έτους. Ήταν φοιτήτρια πανεπιστημίου στο τμήμα Κοινωνικών σπουδών και διατηρούσε προσωπικό ρομαντικό δεσμό. Το κόμμα της έκανε εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης. Δεν είναι σαφές εάν συμμετείχε προσωπικά η ίδια στις διαδηλώσεις του «πράσινου κασκόλ» υπέρ της άμβλωσης, ωστόσο το κόμμα της υποστήριζε ανέκαθεν ότι η νόμιμη άμβλωση είναι «ασφαλής» και αποτελεί ζήτημα προσωπικής επιλογής.
Μετά από προσπάθειες ετών, έφτασε πέρυσι τελικά ενώπιον του κοινοβουλίου της Αργεντινής και εγκρίθηκε με την υποστήριξη του νέου προέδρου της χώρας, Alberto Fernandez τον Δεκέμβριο του 2020, η νομιμοποίηση της άμβλωσης. Η νομιμοποίηση της άμβλωσης κατόπιν αιτήσεως της γυναίκας, και για κύηση έως και 14 εβδομάδων τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021. Εάν δεν είχε εγκριθεί, ίσως η «Μάρι» ντελ Βαλέ Γκονζάλες Λόπεζ να ήταν ακόμα ζωντανή σήμερα. Πιθανότατα ήταν η "νόμιμή" της άμβλωση που την οδήγησε στη μόλυνση και στον πρόωρο θάνατό της - εκτός από τη θανάτωση του αγέννητου μωρού της.
Οι φεμινιστικές οργανώσεις στην Αργεντινή δεν σχολίασαν τα νέα, ούτε προειδοποίησαν, μετά την τραγωδία, ότι η νόμιμη άμβλωση σκοτώνει τις γυναίκες.
Η Del Valle πήγε στο τοπικό δημόσιο νοσοκομείο της Λα Παζ στις 7 Απριλίου για έκτρωση. Η οικογένειά της δεν γνώριζε το γεγονός, όπως δήλωσε στον τοπικό τύπο. Έλαβε ένα εκτρωτικό χάπι πιθανώς μισοπροστόλη. Η μισοπροστόλη θεωρείται «ασφαλές» φάρμακο από το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής και χορηγείται στα τμήματα των εξωτερικών ασθενών.
Κανονικά, η διαδικασία της φαρμακευτικής άμβλωσης πρέπει να ακολουθείται από ιατρικό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί ότι όλα εξελίχθηκαν κατά το αναμενόμενο. Εάν ο θάνατός της πρόκειται να χαρακτηρισθεί ως υπόθεση «κακής ιατρικής πρακτικής και ανθρωποκτονίας από αμέλεια», αυτό θα συμβεί επειδή η κατάσταση της Μάρι δεν παρακολουθήθηκε σωστά, σύμφωνα με τον Αργεντινό τύπο. Μια τοπική εφημερίδα, η Mendoza Post, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές που συμβουλεύθηκε όλα τα σημεία δείχνουν κακή ιατρική αντιμετώπιση.
Μια μέρα αφού έλαβε τα «φάρμακα» για να σκοτώσει το μωρό της, η Del Valle άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία, συνοδευόμενη από πυρετό και πόνο στο στομάχι. Επέστρεψε στο νοσοκομείο την Παρασκευή, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από τις τοπικές αρχές και την οικογένεια του θύματος, θεωρήθηκε αρχικά ως ασθενής COVID-19. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμήθηκε ότι είχε περιτονίτιδα. Από ότι φαίνεται, σε αυτή τη φάση η ασθενής δεν εμπιστεύθηκε στους γιατρούς που την παρακολουθούσαν ότι είχε προβεί σε φαρμακευτική άμβλωση δύο ημέρες νωρίτερα. Διαγνώστηκε με γενικευμένη σηψαιμία.
Όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε, την επόμενη μέρα, η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε σε καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο στο Σαν Μάρτιν, όπου πέθανε μία μέρα αργότερα. Διατάχθηκε άμεσα μετά το θάνατό της, έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες καθώς και νεκροψία.
Η είδηση ότι η νεαρή γυναίκα είχε υποβληθεί σε άμβλωση λίγο πριν πεθάνει διέρρευσε σύντομα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του εισαγγελέα, διότι ο νόμος της Αργεντινής προστατεύει την ταυτότητα και όλα τα προσωπικά στοιχεία των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση. Ο εισαγγελέας δήλωσε πως το άτομο που αποκάλυψε τις σχετικές πληροφορίες «παραβίασε το νόμο».
Πράγματι η προστασία της ιδιωτικής ζωής του θύματος είναι ένα σοβαρό θέμα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η αιτία του θανάτου της Μάρι έχει πολιτικό βάρος και άξιζε να γίνει γνωστή. Αποδεικνύει ότι η υποτιθέμενη «ασφαλής» άμβλωση, εκτός από τη θανάτωση ενός αγέννητου παιδιού, μπορεί επίσης να αφαιρέσει τη ζωή των νεαρών γυναικών για τους ίδιους ακριβώς ιατρικούς λόγους που την αφαιρεί και η παράνομη άμβλωση: λοιμώξεις, σηψαιμία, ιατρική αμέλεια ή προσωπικά ζητήματα του θύματος. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η νεαρή γυναίκα που πέθανε ενδέχεται να είχε κάποιο ζήτημα από το ιατρικό ιστορικό της που την έκανε ευάλωτη στο εκτρωτικό χάπι.
Στην πράξη στις χώρες όπου η άμβλωση ήταν ή είναι παράνομη, το ιατρικό απόρρητο των γυναικών που πεθαίνουν μετά από μια άμβλωση ή επειδή - υποτίθεται - δεν έκαναν την άμβλωση που επιθυμούσαν, δεν θεωρείται τόσο σημαντικό. Η υπόθεση της Savita Halappanavar στην Ιρλανδία, που πέθανε από σηψαιμία ενώ ήταν έγκυος (και επιθυμούσε την άμβλωση) έρχεται στο μυαλό: Η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την προώθηση της νομιμοποίησης της άμβλωσης στην Ιρλανδία στις αρχές του 2019.
Ενώ πολλές δημόσιες προσωπικότητες στην Αργεντινή εξέφρασαν συλλυπητήρια μετά το θάνατο της Μάρι, χωρίς να σχολιάσουν την αιτία της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέμειναν για τον λόγο που έφυγε από τη ζωή με το hashtag # MurióPorAbortoLegal: «Πέθανε λόγω νόμιμης άμβλωσης».
Ένα σχόλιο στο Twitter δήλωσε: «Η άμβλωση πήγε στραβά και η μητέρα και το μωρό πέθαναν και οι δύο. Εάν είχε πάει «καλά», μόνο το μωρό θα είχε πεθάνει. Η άμβλωση πάντα σκοτώνει.»
Κάποιος άλλος είπε: «Σπάστε τη σιωπή. Η άμβλωση δεν είναι υγειονομική περίθαλψη».
Αλλού σημειώνεται: «Η Μαρία δεν πέθανε παράνομα. Η Μαρία # MurióPorAbortoLegal. Πέθανε λόγω νόμιμης άμβλωσης».
Οι φεμινίστριες και οι ακτιβιστές υπέρ της άμβλωσης απαντούν τώρα δηλώνοντας ότι «κάθε χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει κινδύνους».
Πηγή: lifesitenews.com, Αφήστε με να ζήσω!