Σε περίπου 24 ώρες το μονοκύτταρο έμβρυο πολλαπλασιάζεται διαιρούμενο σε δύο κύτταρα, μετά γίνεται τέσσερα κύτταρα και ούτω καθεξής. Αυτό ξεκινά την απίστευτη μεταμόρφωσή του μονοκύτταρου εμβρύου στο πολύτιμο νεογέννητο μωρό.
Η ανάπτυξη του μονοκύτταρου ανθρώπινου εμβρύου (1-8 κύτταρα)
Η κυτταρική διαίρεση συνεχίζεται. Το έμβρυο μετά από περίπου τρεις ημέρες φτάνει τα 12–16 κύτταρα και έχει προσωρινά το σχήμα μιας μπάλας από κύτταρα. Σε αυτό το στάδιο, το έμβρυο ονομάζεται μορίδιο (1)
Ανθρώπινο έμβρυο 10 κυττάρων
Σχήμα: Η διαφανής ζώνη (zona pellucida) παρέχει ένα προστατευτικό κάλυμμα γύρω από το έμβρυο.
Ανθρώπινο μορίδιο.
Σχήμα: Η φάση του μοριδίου διαρκεί συνήθως περίπου μία ημέρα.
Καθώς τα κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται, στο κέντρο του μοριδίου σχηματίζεται μια κοιλότητα γεμάτη με υγρό και το έμβρυο ονομάζεται τώρα βλαστοκύστη.
Η πρώιμη ανθρώπινη βλαστοκύστη
Σχήμα: Η πρώιμη βλαστοκύστη-άνθρωπος έχει ηλικία περίπου 4 ημερών από τη γονιμοποίηση. Τα κύτταρα της εσωτερικής κυτταρικής μάζας προορίζονται να σχηματίσουν το σώμα του εμβρύου. Σημειώστε ότι το προστατευτικό περίβλημα (διαφανής ζώνη- zona pellucida) της βλαστοκύστης είναι ακόμα στη θέση του.
Ώριμη ανθρώπινη βλαστοκύστη
Σχήμα: Αυτή η πιο ώριμη βλαστοκύστη έχει ηλικία 5 ημερών μετά τη γονιμοποίηση. Από τα εξωτερικά της κύτταρα θα προέλθει ο πλακούντας. Σημειώστε ότι το προστατευτικό της κάλυμμα, η διαφανής ζώνη (zona pellucida) έχει φύγει.
Για να προχωρήσει φυσιολογικά η ανθρώπινη ανάπτυξη, η βλαστοκύστη πρέπει να ξεφύγει από την προστατευτικό της κάλυμμα. Η διαδικασία απομάκρυνσης της βλαστοκύστης από το εξωτερικό της περίβλημα ονομάζεται "hatching" και περιλαμβάνει την καταστροφή και τον κατακερματισμό αυτού του περιβλήματος.
Πρώιμη βλαστοκύστη που ξεφεύγει από το περίβλημά της.
Σχήμα: Εδώ βλέπουμε το έμβρυο να "δραπετεύει" από τα όρια της διαφανούς ζώνης.
Η μεγάλη απόδραση.
Σχήμα: Εδώ βλέπουμε το ανθρώπινο έμβρυο να ελευθερώνεται από το προστατευτικό του περίβλημα.
Μόλις ελευθερωθεί, το έμβρυο είναι έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα: την εμφύτευση.
Η ελεύθερη βλαστοκύστη
Σχήμα: Αυτή η σχετικά μεγάλη βλαστοκύστη βρισκόταν προηγουμένως μέσα στο παρακείμενο προστατευτικό κυτταρικό περίβλημα.
Η εμφύτευση είναι η διαδικασία όπου το έμβρυο εγκαταλείπει την κοιλότητα της μήτρας, και ενσωματώνεται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτή η διαδικασία ξεκινά την 6η ημέρα από τη γονιμοποίηση. Γίνεται καταρχάς με προσκόλληση και κατόπιν με διείσδυση στο τοίχωμα της μήτρας, ενώ ολοκληρώνεται περίπου 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.
Η ταχύτητα και η πολυπλοκότητα με την οποία πραγματοποιείται η ανθρώπινη ανάπτυξη μπορεί να σας εκπλήξει. Με επαναλαμβανόμενες κυτταρικές διαιρέσεις και τη δημιουργία των εξειδικευμένων τύπων κυττάρων που σχηματίζονται στη πορεία, το μικρό μωρό μεγαλώνει και αλλάζει επανειλημμένα σχήμα. Η ανθρώπινη ανάπτυξη πραγματοποιείται ταχύτατα με έναν πολύ οργανωμένο και προκαθορισμένο τρόπο.
Το πρώτο σημείο ανάπτυξης του ανθρώπινου εγκεφάλου εμφανίζεται στις 18 ημέρες. (2)
«Και μόνο η ύπαρξη αυτού του κυττάρου (αναφέρεται στο κύτταρο που δημιουργεί τελικά όλο τον ανθρώπινο εγκέφαλο) πρέπει να γίνει αντιληπτό πως είναι ένα από τα θαυμαστότερα πράγματα στο κόσμο. Οι άνθρωποι έπρεπε να περπατούν όλη την ημέρα, όλη την ώρα που είναι ξύπνιοι, να συζητούν μεταξύ τους με άπειρο θαυμασμό, και να μην λένε για τίποτα άλλο εκτός από αυτό το κύτταρο ... Εάν κάποιος καταφέρει να εξηγήσει (πώς δημιουργείται από αυτό το κύτταρο ο εξαιρετικός ανθρώπινος εγκέφαλος) κατά τη διάρκεια της ζωής μου, θα ναυλώσω ένα αεροσκάφος από εκείνα που γράφουν στον ουρανό, ακόμη και ένα ολόκληρο σμήνος από αυτά, και θα τα στείλω ψηλά για να γράφουν το ένα μετά το άλλο μεγάλα θαυμαστικά, σε όλο τον ουρανό, έως ότου εξαντληθούν όλα μου τα χρήματά !»
Lewis Thomas,
The Medusa and the Snail,
(Η Μέδουσα και το σαλιγκάρι), 1979
Οι βασικές δομές του σώματος του ανθρώπινου εμβρύου που καθορίζουν τις ξεχωριστές του περιοχές, όπως είναι το κεφάλι, η περιοχή του θώρακα, η κοιλιά και οι καταβολές των άνω και κάτω άκρων, είναι σαφώς διαμορφωμένες, μόλις 4 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση.
Παραπομπές.
1. FIPAT, 2013. 145; Carlson, 2009. 44; Gasser, 1975. 1; O'Rahilly and Müller, 2001. 37; Spraycar, 1995. 1130.
2. O'Rahilly and Müller, 2006. 25.
Πηγή: ehd.org, Αφήστε με να ζήσω!