Σχόλιο Τ.Ι.: Ο Νταγκ Χάμαρσκελντ (Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, 29 Ιουλίου 1905 - 18 Σεπτεμβρίου 1961), Σουηδός διπλωμάτης, οικονομολόγος, συγγραφέας, και δεύτερος Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. (υπηρετώντας από τον Απρίλιο του 1953 έως το θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα το Σεπτέμβριο του 1961) δήλωνε: «Αν δεν υπάρξει 'πνευματική αναγέννηση', ο κόσμος ποτέ δε θα γνωρίσει ειρήνη». Στο κάλεσμα αυτό συντάσσονται το Lucis Trust (που αρχικά ονομαζόταν Lucifer Publishing Company και ιδρύθηκε από την Αλίκη και τον Φόστερ Μπέιλη στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϋ των ΗΠΑ, τον Μάιο του 1922), η Παγκόσμια Καλή Θέληση (μέλος του Lucis Trust που ιδρύθηκε το 1932) αλλά και μια κοινότητα «... πολλών εκατοντάδων ΜΚΟ που παίζουν ενεργό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη, ειδικά στην εξάπλωση πληροφοριών σχετικά με τα Η.Ε. και στην προώθηση της υποστήριξης προγραμμάτων των Η.Ε...». Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι έτοιμη να "δικαιώσει" τις ακατάπαυστες προσπάθειες όλων αυτών των "πνευματικών οργανώσεων" για "παγκόσμια ειρήνη", "ίσα ανθρώπινα δικαιώματα", και "πνευματικότητα", θεσπίζοντας "δικαίωμα στην άμβλωση", δηλαδή κηρύσσοντας τον πόλεμο στα ανυπεράσπιστα έμβρυα.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 3 Νοεμβρίου 2017 (C-Fam) - Παρά τις εκκλήσεις περισσότερων από εκατό κυβερνήσεων και υπέρ-της-ζωής οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχει αποκλείσει τα αγέννητα παιδιά από το δικαίωμα στη ζωή όπως αυτό κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο, αυτή τη εβδομάδα στη Γενεύη.
«Ανησύχησα για λίγο ότι θα συζητούσαμε το όριο λέξεων για τις διαφορετικές απόψεις», αστειεύτηκε ο Yuval Shany. Ο Ισραηλινός καθηγητής Νομικής, διακωμωδούσε τους υπέρ-της-ζωής προβληματισμούς, καθώς η επιτροπή έσπευδε ραγδαίως στη δεύτερη ανάγνωση του αμφιλεγόμενου προσχέδιου σχολιασμού σχετικά με το δικαίωμα στη ζωή, σε αυτό που ίσως αποτελέσει τη σημαντικότερη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Shany, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το προσχέδιο για δύο χρόνια, ήξερε ότι δεν θα υπήρχε διαφωνία. Τα 18 μέλη της επιτροπής που καταγράφουν τις κρατικές προσπάθειες για την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, συναίνεσαν ομόφωνα σε ένα κείμενο που από ορισμένες απόψεις είναι περισσότερο ακραίο από τα προηγούμενα.
Η επιτροπή πρόσθεσε κομμάτι κειμένου που δηλώνεται ότι “η πρόσβαση στην άμβλωση” δεν είναι απλώς και μόνο ένα δικαίωμα, όπως είναι αποδεκτό από το «Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα», αλλά ότι πρέπει επίσης να είναι "προσιτή" και "αποτελεσματική", όπως συνέστησαν στην επιτροπή οι ομάδες αμβλώσεων. Η Sarah Cleveland, καθηγήτρια Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων στην έδρα Louis Henkin στο Πανεπιστήμιο Columbia και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να διευκολύνονται τα θύματα βιασμού να προχωρήσουν σε αμβλώσεις.
Κανένας εμπειρογνώμονας (δυστυχώς) δεν (βρέθηκε) να εκφράσει ενδιαφέρον για το γεγονός ότι τα παιδιά στη μήτρα μπορούν να αισθανθούν πόνο, και να θέσει τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (σχόλιο Τ.Ι.: Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Έως σήμερα έχει επικυρωθεί από 193 χώρες, ενώ δεν την έχουν επικυρώσει δύο. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992), η οποία απαιτεί ρητά από τα κράτη να προστατεύουν τα παιδιά και "πριν από τη γέννηση".
«Έχω μεγάλη ευαισθησία στη συνείδησή μου», είπε σε κάποια στιγμή ο Mauro Politi. Βέβαια, η συνείδηση του ιταλικού καθηγητή δεν ελέγχθει από προβληματισμούς σχετικούς με την άμβλωση, αλλά από τη θέλησή του να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν έκτρωση στην περίπτωση βιασμού, ή όταν συντρέχουν λόγοι αναπηρίας, ή ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο.
"Φυσικά, συμφωνήσαμε ότι εναπόκειται στα κράτη να αποφασίσουν για τον προσδιορισμό του πότε ξεκινά η ζωή", δήλωσε η Γερμανίδα καθηγήτρια Anja Seibert-Fohr (Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και αντιπρόεδρος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) - το μοναδικό μέλος της επιτροπής που επέστησε την προσοχή σχετικά με την επιβολή δικαιώματος στην άμβλωση, παραπέμποντας στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Τα κράτη πρέπει να έχουν κάποια σχετική διακριτική ευχέρεια," συμφώνησε ο Shany, "Δεν θέλουμε να επεισέλθουμε στο ζήτημα των όψιμων εκτρώσεων σε προχωρημένο στάδιο κύησης".
Ο Ιάπωνας προδρεύων της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών Yuji Iwasawa (σχόλιο Τ.Ι.: καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολή του Πανεπιστημίου του Τόκυο, και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης), από τη δική του μεριά βιάστηκε να δείξει την ανυπομονησία του με μεγάλη σπουδή. Επέμεινε ότι τα θέματα αυτά έχουν ήδη συζητηθεί, αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια τα πρακτικά αυτών των συζητήσεων.
Η επιτροπή ίσως και να πέρασε κάποιες στιγμές αμηχανίας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Ιαπωνία, η Πολωνία και άλλα κράτη και οργανώσεις αρνήθηκαν ότι η επιτροπή είχε οποιαδήποτε εξουσία να αναγνωρίσει δικαίωμα στην έκτρωση μέσα στο Σύμφωνο για τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα.
«Αυτή η συνθήκη είναι ένα ζωτικό εργαλείο», είπε ο Γάλλος καθηγητής Olivier de Frouville (Σχόλιο Τ.Ι.: Καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris 2 (Panthéon-Assas), και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικού Δικαίου - C.R.D.H.). Μαζί με τη Shany, υπογράμμισε πως παγίως το ‘δικαίωμα’ στην έκτρωση είναι επίμομονο αίτημα των διαφόρων οργάνων της συνθήκης στα Ηνωμενα Έθνη.
Το μόνο κόλλημα που αντιμετώπισε η επιτροπή δεν προήλθε από κυρίαρχα Κράτη αλλά από ένα άλλο μέλος της γραφειοκρατείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αατόμων με Αναπηρία ζήτησε την αλλαγή του προσχεδίου για την αποφυγή εκφράσεων που μειώνουν τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, oIwasawa είπε ότι συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Συγκεκρμένα, δήλωσε ότι η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία θα είναι ικανοποιημένη αν η αναφορά σε «αμβλώσεις για μη βιώσιμες εγκυμοσύνες» αντικαθιστούσε την αναφορά σε «αμβλώσεις για καίρια διαταραγμένα έμβρυα»!
Η δεύτερη ανάγνωση του Συμφώνου αναμένεται να συνεχιστεί το Μάρτιο. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμα φτάσει στο σημείο να ασχοληθεί με το ζήτημα της ‘ευθανασίας’, το οποίο θεωρείται ως υποχρέωση (της Επιτροπής) στο σχέδιο σχολίων.
Πηγή: Lifesite