Σχόλιο Τ.Ι.: Τα παρακάτω στοιχεία του ΚΕΘΕΑ έρχονται να προβληματίσουν όλους μας ως προς τις ευθύνες που μας αναλογούν.Ευθύνες έχουμε ως γονείς, Εκπαιδευτικοί, Εκκλησία, για την αγωγή που οφείλουμε να δινουμε στα παιδιά ώστε να διαπλάθουν προσωπικότητες ισχυρές και ώριμες,με στόχους και αγωνιστικό φρόνημα, ωστε να μήν περιμένουν την ευτυχία,την αποδοχή, και την κοινωνικοποίηση μέσα από τον χώρο της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών.
Ευθύνες έχει βέβαια και ο κρατικός μηχανισμός.Αυξανόμενες ανάγκες έχουν διαπιστωθεί πανελλαδικά σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση σε θέματα εξαρτήσεων.
Η αύξηση της χρήσης των ουσιών και των ποικίλων εξαρτήσεων τα τελευταία χρόνια συνδέεται άμεσα με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχουν προκύψει, και έχουν αυξήσει πλήν των άλλων και τη νόμιμη χρήση αντικαταθλιπτικών υπναγωγών και ηρεμιστικών.
Εξάλλου η πολιτεία ευθύνεται και για την συστηματική προσπάθεια που κάνει να διαβρωθούν στη κοινωνία μας τα ερείσματα που διαχρονικά τη στήριζαν δηλαδή οι ισχυροί δεσμοί στην οικογένεια, η πίστη σε αξίες και ιδανικά που ενέπνεαν σε αγώνα,η προσπάθεια για την αριστεία στη παιδεία, η εμπιστοσύνη στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τους ανθρώπους που τη διακονούν. Επιπροσθέτως έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος των εκπαιδευτικών, της δικαιοσύνης ,των υγειονομικών δομών,του ασφαλιστικού συστήματος, κτλπ, με αποτέλεσμα θεσμοί που υπήρχαν για να εμπνευσουν ή να στηρίξουν στη δοκιμασία τον Έλληνα να έχουν απαξιωθεί ή υποβιβασθεί χωρίς να υπάρχει τίποτα ισάξιο να τους αναπληρώσει.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα, αλλάζει σταδιακά το τοπίο των εξαρτήσεων στη χώρα μας, . O Οργανισμός προσέφερε μέσα στο έτος 14.588 θέσεις θεραπείας σε ένα σύνολο εξυπηρετουμένων που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ανομοιογενές, με την εξάρτηση από την κάνναβη, το αλκοόλ και τον τζόγο να απασχολούν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες του.
Σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, σήμερα οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ από τα ναρκωτικά είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με περισσότερα χρόνια συστηματικής χρήσης και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις: προβλήματα σωματικής υγείας, κατάθλιψη, εμπλοκή με τον νόμο. Κύρια ουσία χρήσης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, με επικρατέστερους τρόπους χρήσης την εισπνοή από τη μύτη και το κάπνισμα. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία το ποσοστό όσων αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη έχει υπερδιπλασιαστεί, από 14% το 2006 σε 35% το 2017.
Οι ανάγκες των χρηστών παρουσιάζονται όλο και πιο διαφοροποιημένες. Στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ προσέρχεται ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών ενηλίκων οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης. Την ίδια στιγμή αυξάνεται και ο αριθμός των εξυπηρετουμένων του που ανήκουν στον γηράσκοντα πληθυσμό των χρηστών, κυρίως ενέσιμης ηρωίνης και οπιοειδών, οι οποίοι είναι 40 ετών και άνω με μακρά πορεία στη χρήση, έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού, και αυξημένες ανάγκες φροντίδας.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν από το ΚΕΘΕΑ υποστήριξη για την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια και ο οργανισμός αναπτύσσει σταδιακά υπηρεσίες τέτοιου είδους σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πηγή: univadis.gr