Σχόλιο «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά»: Το θέμα το ομόφυλου «γάμου» που τόσο ύπουλα προωθείται, φέρνει στο προσκήνιο και το θέμα της απόκτησης παιδιών μέσω «παρένθετης μητρότητας» ή αλλιώς της ενοικίασης της γυναικείας μήτρας. Η παρένθετη μητρότητα είναι επιλογή που αφορά εύπορα ομόφυλα άρρενα ζεύγη, προσβλητική για την αξιοπρέπεια της γυναίκας και κακοποιητική για το κυοφορούμενο παιδί. Δυστυχώς σοβαροί οργανισμοί που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα,(ΟΗΕ), αρνούνται να πάρουν σαφή αντίθετη θέση στο θέμα. (1) Αναφέρουν: «Πολλά ερωτήματα αφορούν την πρακτική της παρένθετης μητρότητας. …Μερικοί υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας είναι απαραίτητη για την προστασία των δικαιωμάτων των φτωχών και ευάλωτων γυναικών, ενώ άλλοι λένε ότι παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών να χρησιμοποιούν το σώμα τους με τον τρόπο που θέλουν. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, η ανάγκη εξισορρόπησης των δικαιωμάτων των δυνητικών γονέων (βλέπε ομόφυλων πλούσιων ανδρικών ζευγαριών) με τα δικαιώματα άλλων ατόμων (βλέπε φτωχές γυναίκες-θύματα) και τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού (δηλ. να έχει μάνα και πατέρα και βιολογικούς γονείς) παραμένουν στο επίκεντρο.» Η παρένθετη μητρότητα δεν είναι αναπαραγωγική «επιλογή», αλλά προσβολή του φυσικού δεσμού μητέρας-παιδιού και συνδρομή σε μη ικανές μορφές συμβίωσης (κακώς αποκαλούμενες και «ομόφυλες οικογένειες»).
_________________
Είναι επιβλαβής για τα παιδιά και εκμεταλλεύεται τις γυναίκες.
C-Fam, Center for Family and Human Rights
Από την Rebecca Oas, Ph.D.
26 Μαρτίου 2021
Ουάσινγκτον, DC, 26 Μαρτίου (C-Fam) Η πολιτεία της Νέας Υόρκης υιοθέτησε σιωπηλά ένα μέτρο που καθιστά νόμιμη την εμπορική παρένθετη μητρότητα, δίνοντας έτσι αφορμή να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους οι ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και στρέφονται κατά της εμπορίας ανθρώπων. Την ίδια περίοδο, το κοινοβούλιο της Ρωσίας κινείται για να περιορίσει και τη δική της αναπτυσσόμενη βιομηχανία παρένθετης μητρότητας. Σε πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο που φιλοξένησε η C-Fam, εμπειρογνώμονες στη διεθνή παρένθετη μητρότητα, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί η εμπορευματοποίηση της γυναικείας μήτρας στις γυναίκες και τα κυοφορούμενα παιδιά, και εξέφρασαν το προβληματισμό για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία βρίσκεται εντός πλαισίου των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η παρένθετη μητρότητα είναι μια παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ λίγες μόνο χώρες επιτρέπουν ρητά την εμπορευματοποίηση της κύησης, το νομικό καθεστώς σε άλλες χώρες είναι διφορούμενο ή υπάρχει νομικό κενό.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια και συνεργάτη του "Marie Curie", Daniela Bandelli, η διαδικασία εμπλέκει αφενός ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα που θέλουν παιδιά και είναι διατεθειμένα να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για να τα αποκτήσουν, αφετέρου τις γυναίκες που χρειάζονται χρήματα. «Είναι μια αρκετά επικίνδυνη δραστηριότητα», δήλωσε η Bandelli, τόσο για τη μητέρα, η οποία διατρέχει υψηλότερους κινδύνους στην εγκυμοσύνη και εκδηλώνει περισσότερες επιπλοκές στο τοκετό σε σχέση με τις γυναίκες που συλλαμβάνουν φυσικά, αλλά και για το παιδί, που στερείται της σωματικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του θηλασμού «με αυτό το άτομο που συνήθως αποκαλούμε μητέρα.»
Το βασικό ερώτημα, λέει η Bandelli, είναι: «γνωρίζουν οι γυναίκες όλους τους πιθανούς κινδύνους, όταν συμμετέχουν στη βιομηχανία παρένθεσης;»
Η Jennifer Lahl, πρόεδρος του Κέντρου Βιοηθικής και Πολιτισμού, Center for Bioethics and Culture, είναι υπέρμαχος της κατάργησης του θεσμού και έχει δημιουργήσει αρκετές ταινίες-ντοκιμαντέρ που επισημαίνουν τις καταχρήσεις που συμβαίνουν στη βιομηχανία της γονιμότητας. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει τρόπος να ασκείται η παρένθετη μητρότητα με ασφάλεια και ηθική και δε συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να παρέχεται νομιμοποίηση και ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων.
Η Lahl περιγράφει τις βλάβες που υφίστανται οι υποκατάστατες αυτές μητέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων τριών που πέθαναν από επιπλοκές της διαδικασίας. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι υπάρχουν αληθινά ανθρώπινα πλάσματα πίσω από αυτό που ίσως μοιάζει με μια φιλοσοφική συζήτηση σχετικά με την αξία να βοηθάμε τους ανθρώπους να χτίζουν οικογένειες».
Εάν συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες στις σχετικά πλούσιες ΗΠΑ, η κατάσταση των υποκατάστατων μητέρων στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Η Emmanuele di Leo, πρόεδρος του Ιδρύματος Steadfast, έχει καταγράψει την αναπτυσσόμενη βιομηχανία «υπηρεσιών ενοικίασης αναπαραγωγής» στη Νιγηρία, όπου περισυλλέγονται νέες γυναίκες και κορίτσια - με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη γυναικών στην πορνεία - από φτωχά χωριά και στεγάζονται σε "Εργοστάσια μωρών."
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η ζήτηση για υποκατάστατες μητέρες συχνά προέρχεται από το εξωτερικό και οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω ιδιωτικών πρακτόρων παρένθετης μητρότητας. Ενώ λίγοι διεθνείς οργανισμοί έχουν λάβει θέση κατά της πρακτικής, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι περισσότεροι είτε παραμένουν σιωπηλοί είτε, όπως στην περίπτωση ενός αυξανόμενου αριθμού εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, φαίνεται να τάσσονται υπέρ μιας πιο φιλελεύθερης προσέγγισης.
Μία κοινή ανακοίνωση που παρουσιάστηκε από το έργο WoMoGeS που συμμετείχαν οι C-Fam, Steadfast και Bandelli επισημαίνει ότι οποιαδήποτε υπεράσπιση της παρένθετης μητρότητας απαιτεί την αποδυνάμωση του δικαιώματος του παιδιού να γνωρίσει και να φροντίζεται από τους γονείς του, όπως κατοχυρώνεται στη Σύμβαση για την Δικαιώματα του παιδιού. Ο Διευθυντής Νομικών Σπουδών της C-Fam, Stefano Gennarini, υποστήριξε ότι αυτό παραβιάζει τα καθιερωμένα πρότυπα ερμηνείας των υποχρεώσεων αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε δικηγόρος ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ερμηνεύονται όσο το δυνατόν ευρύτερα και πρέπει να περιορίζονται όσο το δυνατόν λιγότερο».
Παραπομπές:
1.REPRODUCTIVE RIGHTS ARE HUMAN RIGHTS, A HANDBOOK FOR NATIONAL HUMAN RIGHTS INSTITUTIONS,
UNITED NATIONS POPULATION FUND, DANISH INSTITUTE FOR HUMAN RIGHTS, OFFICE OF THE HIGH COMMISSIONER FOR HUMAN RIGHTS, σελ. 118, https://www.ohchr.org/documents/publications/nhrihandbook.pdf
Πηγή: c-fam.org, Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά