“Η μετάλλαξη του κορονοϊού του τύπου «Νότιας Αφρικής» είναι ικανότερη από τις άλλες μορφές του ιού να «σπάζει» την άμυνα που προσφέρει το εμβόλιο Pfizer / BioNTech”, ανέφεραν Ισραηλινοί ειδικοί την προηγούμενη Κυριακή.
Ωστόσο, ένας από τους συγγραφείς της εργασίας, είπε στο AFP ότι ενώ η μελέτη έδειξε ότι η μετάλλαξη έχει σχετική επιτυχία στη μόλυνση των εμβολιασμένων ατόμων, δεν παρείχε αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το εάν θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στους εμβολιασμένους.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Tel Aviv University και το Clalit Health Services, τον μεγαλύτερο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, συνέκρινε 400 μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί με Covid-19 με 400 άτομα μερικώς ή πλήρως εμβολιασμένα που είχαν επίσης προσβληθεί από τον ιό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε ως πρόδρομη ανακοίνωση το προηγούμενο Σάββατο και εξετάζεται αυτές τις μέρες από την συντακτική επιτροπή για την οριστική της έγκριση,η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων κορονοϊού στο Ισραήλ.
Ωστόσο, μεταξύ των 150 ατόμων της μελέτης που εμβολιάστηκαν πλήρως και είχαν Covid-19, «το ποσοστό της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης ήταν οκτώ φορές υψηλότερο από το ποσοστό της ίδιας μετάλλαξης μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων», ανέφερε η μελέτη.
«Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNtech, αν και εξαιρετικά προστατευτικό, πιθανότατα δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της παραλλαγής του ιού του τύπου της Νότιας Αφρικής (Β.1.351)», πρόσθεσε η μελέτη.
«Η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, είναι σε θέση, σε κάποιο βαθμό, να διασπάσει την προστασία του εμβολίου», δήλωσε ο καθηγητής Adi Stern του Tel Aviv University's Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Σύμφωνα με δήλωση του Stern στο AFP η μελέτη δεν εκτίμησε εάν οι πλήρως εμβολιασμένοι Ισραηλινοί με την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής - συνολικά οκτώ άτομα - εμφάνισαν σοβαρή ασθένεια.
«Δεδομένου ότι εντοπίσαμε πολύ μικρό αριθμό εμβολιασμένων που έχουν μολυνθεί με το στέλεχος Β.1.351, είναι στατιστικά άσκοπο να αναφέρουμε τα αποτελέσματα της νόσου», είπε.
Προληπτικά μέτρα
Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο στο New England Journal of Medicine και διεξήχθησαν από τους κύριους κατασκευαστές εμβολίων, τους Pfizer / BioNTech και Moderna, έδειξαν ότι η παρουσία αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ήταν λιγότερο έντονη σε άτομα που εκτέθηκαν στην παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής, υποδεικνύοντας μειωμένη προστασία από το συγκεκριμένο στέλεχος.
Η ισραηλινή μελέτη ήταν η πρώτη υπό πραγματικές συνθήκες αξιολόγηση της ικανότητας της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής να ξεπεράσει ένα εμβόλιο.
Η εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ έχει οδηγήσει 5,3 εκατομμύρια άτομα να λάβουν την πρώτη δόση, ενώ 4,9 εκατομμύρια, ή 53% του πληθυσμού, έχουν υποβληθεί και στις δύο δόσεις.
Μια προηγούμενη μελέτη του Clalit σε 1,2 εκατομμύρια Ισραηλινούς απέδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech παρείχε 94% προστασία έναντι του Covid-19.
Μετά την επιτυχή εξέλιξη του εμβολιασμού, το Ισραήλ έχει χαλαρώσει πολλούς από τους περιορισμούς του, αλλά κάποια μέτρα εξακολουθούν ακόμη να ισχύουν, όπως η χρήση μάσκας, ενώ ένα σύστημα «πράσινου διαβατηρίου» παρέχει πρόσβαση σε ορισμένες δραστηριότητες μόνο για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.
Ο Ran Balicer του Clalit, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε στο AFP ότι τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των κρατών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για την χαλάρωση των περιορισμών.
Ο Balicer είπε ότι οι εμβολιασμοί, καθώς και η χρήση μάσκας και τα άλλα μέτρα ασφαλείας πιθανότατα συνέβαλαν στον περιορισμό εξάπλωσης της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης παρά την προφανή της ικανότητά να ξεπερνά το εμβόλιο Pfizer / BioNTech.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων «είναι πιθανότατα ... αποτρεπτικός στην εξάπλωση των στελεχών του ιού, συμπεριλαμβανομένου του Νοτιοαφρικανικού στελέχους στο Ισραήλ», είπε.
«Καθώς περιορίζουμε τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, πρέπει να το κάνουμε σταδιακά για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε το όριο που θα επέτρεπε την διάδοση αυτών των μεταλλάξεων».
Πηγή: france24.com