Ἄλλο ἡ ἀνοχή πρός ὅσους ἐπιμένουν νά ἁμαρτάνουν ἐν γένει, καί ἄλλο ἡ κατοχύρωση δικαιώματός τους νά ἐκμαυλίζουν τά χρηστά κοινωνικά ἤθη παραβιάζοντας μέ... "δικαίωμα" τόν νόμο τοῦ Θεοῦ, μολύνοντας τούς ὀφθαλμούς τῶν παιδιῶν, δηλητηριάζοντας τήν συνείδηση τῶν νέων, προσβάλλοντας τήν εὐπρέπεια τῶν γερόντων, καταπατώντας κάθε συναίσθηση ἀγαθότητος καί ἁγνότητος πού ἀκόμη περισσεύει στόν ἄνθρωπο. Ἄν τέτοια εἶναι τά "ἀνθρώπινα δικαιώματα" κατά τό Ε.Δ.Α.Δ. καί τῆς "πολιτισμένης" Εὐρώπης, τότε δέν θέλουμε τόν δαιμονκεντρικό ἀνθρωπισμό τους. Οὔτε ὡς ἔθνη, οὔτε ὡς λαοί τῆς Εὐρώπης, οὔτε ὡς ἄτομα. Αὐτά δέν εἶναι δικαιώματα ἀνθρώπων, διότι εἶναι κατώτερα καί ἀπό τά φυσικά δικαιώματα τῶν ζώων. (Ν.Σ.)
8/11/13
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομος ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα
Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι συνιστά στην Ελλάδα ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης.
Η απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη στην έδρα του στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά στον νόμο 3719/2008 με τον οποίο εισαγόταν στη χώρα μας ο θεσμός του «συμφώνου συμβίωσης» με τον οποίο ζευγάρια μπορούν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με πιο ευέλικτο τρόπο απ' ότι η τέλεση γάμου. Στον νόμο όμως δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τα ομόφυλα ζευγάρια - αντιθέτως ο νόμος μιλά ρητώς για ζευγάρια αντίθετου φύλου, κάτι που από την πρώτη στιγμή στηλίτευσαν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη χώρα μας.
Αυτός ο αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συγκεκριμένα του άρθρου 14 (Απαγόρευση Διακρίσεων) και του άρθρου 8 (Δικαίωμα στον Σεβασμό της Ιδιωτικής και Οικογενειακής ζωής).
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπήρξε κόλαφος για την ελληνική πολιτεία καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά από τις 19 χώρες που έχουν εισάγει αυτή τη μορφή ένωσης ζευγαριών με νομική προστασία, μόνο στην Λιθουανία και στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί το δικαίωμα αυτό αποκλειστικά σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου.
Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι εξίσου ικανά με τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου να εισέρχονται σε σταθερές σχέσεις. Οπότε τα ομόφυλα ζευγάρια βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τα ζευγάρια αντίθετου φύλου σε σχέση με την ανάγκη προστασίας και νομικής αναγνώρισης των σχέσεών τους.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, μολονότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα, υπάρχει μια σαφής τάση για νομική αναγνώριση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Τέλος το Δικαστήριο τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση είναι ένα «ζωντανό εργαλείο» που πρέπει να ερμηνεύεται υπό τις παρούσες συνθήκες, οπότε το κράτος της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 8, έπρεπε να είχε λάβει υπόψη εξελίξεις στην κοινωνία μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ή μία επιλογή ως προς το πως διαλέγει κάποιος να δημιουργήσει οικογένεια και να ζήσει στην προσωπική του ζωή. Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να πληρώσει στο κάθε πρόσωπο πίσω από την αγωγή (σύνολο έξι) από 5.000 ευρώ.
Το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)» και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σύνθεση-Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Ερευνα για το HIV/AIDS», μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου στις υποθέσεις Βαλλιανάτος, Μυλωνάς και C.S. και λοιποί κατά Ελλάδος, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το "Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)" και η ΜΚΟ "Σύνθεση-Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS" εκφράζουν την ικανοποίησή τους, γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, με απόφαση της Ολομέλειάς του (17μελής σύνθεση), δικαίωσε τη θέση τους σε ένα ζήτημα αρχής: είναι ανεπίτρεπτη κάθε διάκριση σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμά τους να επιλέγουν το σύντροφό τους και να διαμορφώνουν από κοινού την οικογενειακή τους ζωή.
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα διότι ο νόμος 3719/2008 έδωσε τη δυνατότητα μόνο σε πρόσωπα διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) και την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14 ΕΣΔΑ).
Αναμένεται, ως εκ τούτου, η άμεση τροποποίηση του νόμου αυτού, ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και ζευγάρια του ιδίου φύλου.
Τις ανωτέρω οργανώσεις και τα 4 ομόφυλα ζευγάρια που είχαν προσφύγει στο Στρασβούργο εκπροσώπησαν ενώπιον του Δικαστηρίου, η Γαλλίδα δικηγόρος Caroline Mécary, ο καθηγητής Νομικής Ν.Κ. Αλιβιζάτος, ο Διδάκτωρ Νομικής Βαγγέλης Μάλλιος και ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς. Στη δίκη είχε παρέμβει ο καθηγητής στο King’s College Robert Wintemute, εκ μέρους των διεθνών ΜΚΟ FIDH, ICJ, AIRE Centre και ILGA-Europe».