αποτελεί η τοποθέτηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, παρόμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά.
Την Παρασκευή, μέρα μνήμης και τιμής για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής, η πολιτεία θα τιμήσει τους Ελληνες αεροπόρους και καταδρομείς με ένα συμβολικό τρόπο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου πλέον βρίσκεται το αεροσκάφος, στο χώρο όπου κατέπεσε το Νοράτλας που συμμετείχε στην επιχείρηση ΝΙΚΗ 4.
Αντικείμενα που ανευρέθησαν κατά την εκταφή του αεροσκάφους θα βρίσκονται μέσα στο αεροπλάνο του οποίου τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπως είθισται κάθε χρόνο.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, τη μεγάλη θυσία θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμένος, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο Β’ Αντιπρόεδρος της, Γεώργιος Βαρεμένος, καθώς και διάφοροι σύνδεσμοι αγωνιστών από την Ελλάδα και άτομα των πληρωμάτων από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση. Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου είπε ότι το αεροσκάφος που βρίσκεται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, «είναι μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης καθώς και φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους καταδρομείς που συμμετείχαν σε αυτήν την τραγική επιχείρηση, τη ΝΙΚΗ 4, που είχε ως στόχο στήριξη του αεροδρομίου Λευκωσίας».
Αλλά πάνω από όλα, σημείωσε, «ήταν η ηρωική πράξη εκείνων των ανθρώπων να έρθουν εδώ για να υπερασπιστούν τις δύσκολες μέρες την πατρώα γη. Αυτή η ενέργεια είναι συμβολική αλλά έχει σημασία να αποδοθεί ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλα αυτά τα παλληκάρια που στο τέλος είχαν μια τραγική κατάληξη». Το «Νοράτλας» συμμετείχε με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας με την ονομασία «Νίκη» τον Ιούλιο του 1974 για να μεταφέρει καταδρομείς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Μετέφερε 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος.
Ωστόσο το αεροσκάφος ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης δέχθηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά προερχόμενα από το αεροδρόμιο, καθώς εξελήφθη ως τουρκικό, με αποτέλεσμα να συντριβεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Εκδήλωση τιμής σε πεσόντες του πραξικοπήματος: Οι ήρωες που αντιστάθηκαν Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Ενας καταδομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, επέζησε. Απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016.
Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανα τους εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ταυτοποιήθηκαν. Τα λείψανά τους επιστράφηκαν στις οικογένειες. Από τους 16, δεν έχουν ανευρεθεί τα λείψανα τριών. Χρειάστηκαν 14 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ανασκαφής και της ταυτοποίησης. Τα οστά των ηρώων που δεν ταυτοποιήθηκαν θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Πηγή: Μόνο η αλήθεια