Σταθερά ταγμένος νονός της συνωμοσίας για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βρετανία δημοσίευσε πρόσφατα κολοβό χάρτη της Κύπρου, με αφαιρεμένα από αυτόν τα κατεχόμενα μέρη μας και τα τελευταία αποικιακά απομεινάρια των βάσεων. Αντί άλλης δικής μας αντίδρασης η Αδούλωτη Κερύνεια υιοθετεί και προωθεί την σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κερύνειας, με την οποία συμφωνεί απόλυτα.
Είναι υποχρέωσή μας όμως ταυτόχρονα, να σημειώσουμε ότι ο ίδιος κολοβός χάρτης της Κύπρου συζητείται εδώ και 48 χρόνια και διαμορφώνεται στις δικοινοτικές συνομιλίες για λύση ΔΔΟ. Θα πρέπει λοιπόν η φωνή διαμαρτυρίας μας να στραφεί μαζικά από όλους και ενάντια και στις Δικοινοτικές συνομιλίες για λύση ΔΔΟ, διότι αν επιτρέψουμε στη διαδικασία να ολοκληρωθεί, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο νέος αυτός Βρετανικός Χάρτης, τον οποίο καταγγέλλουμε. Με λύση ΔΔΟ η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαλυθεί και κατάληξη της Κύπρου θα είναι αυτός ο τριχοτομημένος Χάρτης. Θα απομείνει ένα τριχοτομημένο ακυβέρνητο «κιτρινισμένο φύλλο» ριγμένο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Βρετανία
30.03.22 Δήμος Κερύνειας
Σφοδρές αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην κυπριακή κοινωνία προκάλεσε βίντεο που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, με αφορμή τις χώρες οι οποίες καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο συγκεκριμένο βίντεο, παρουσιαζόταν χάρτης της Κύπρου χωρίς τα κατεχόμενα εδάφη και τις δύο βρετανικές βάσεις. Η προκλητική και απαράδεκτη αμφισβήτηση της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Βρετανία δεν είναι δυνατόν να μείνει αναπάντητη. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στα κατεχόμενα έσπευσαν να σχολιάσουν πως, για πρώτη φορά ένας επίσημος κρατικός φορέας της Βρετανίας, απεικόνισε την Κύπρο διχοτομημένη, αποδεχόμενος την «πραγματικότητα» που δημιούργησε η τουρκική εισβολή το 1974. Μετά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών, το βίντεο έχει αφαιρεθεί από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, χωρίς όμως μια δημόσια και επίσημη συγγνώμη εκ μέρους των Βρετανών.
Βέβαια, θα πρέπει να γίνει σαφές πως, εάν υπάρχουν εδάφη που είναι υπό νομική αμφισβήτηση στην Κύπρο, αυτά δεν είναι τα κατεχόμενα, αλλά οι δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις. Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη διένεξη ανάμεσα στη Δημοκρατία του Μαυρίκιου και στη Βρετανία για το Αρχιπέλαγος Τσάγκος, περιλάμβανε την αποχώρηση της τελευταίας στο πλαίσιο της πλήρους αποαποικιοποίησης. Η κυπριακή κυβέρνηση θα έπρεπε με βάση την απόφαση αυτή, να προχωρήσει, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, θέτοντας ζήτημα διάλυσης των στρατιωτικών βάσεων και αποχώρησης των Βρετανών από την Κύπρο.
Ως Δήμος Κερύνειας τονίζουμε πως η Βρετανία ανέκαθεν διαδραμάτιζε ύπουλο και επικίνδυνο ρόλο στο Κυπριακό, υποσκάπτοντας την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα κατεχόμενα εδάφη μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και ουδέποτε θα αποδεχθούμε παράδοση τους στην επεκτατική Τουρκία, με τις ευλογίες της «εγγυήτριας δύναμης» Βρετανίας. Παρά το ότι, το συγκεκριμένο βίντεο έχει αφαιρεθεί, καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για μια επίσημη βρετανική συγγνώμη.
Πηγή: infognomonpolitics.gr