Βοηθήστε να μείνουν οι κάτοικοι στο νησί!
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ του ΙΗΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Προς Κ. Αλέξανδρο Κόπτση,
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας.
Κοινοποίηση: Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) adedy@adedy.gr
Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) tsouhlos@gmail.com
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) gsecretary@gsee.gr
Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την Εκπαίδευση (ETUCE) secretariat@csee-etuce.org
Όχι κύριε Γενικέ,
δεν «Απαιτούνται οκτώ με εννέα εκπαιδευτικοί» για να λειτουργήσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην ακριτική μας Γαύδο (και σε άλλα μικρά ακριτικά νησιά).
Θα πρέπει να είστε ενήμερος ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι καθόλα έτοιμο να προσφέρει διαδικτυακή δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αν δεν είστε, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε μέσω του τεχνικού τμήματος του υπουργείου. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση.
Μπορείτε κάλλιστα να αποστείλετε στην Γαύδο ένα καθηγητή μαθηματικών και ένα φιλόλογο, οι οποίοι θα καλύπτουν την πλειονότητα των μαθημάτων και τα υπόλοιπα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά. Όταν τα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου παρέχουν μέχρι και διδακτορικά διπλώματα μέσω τηλεκπαίδευσης, είναι απλά ακατανόητο πως το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να προσφέρει, τουλάχιστον σε περιορισμένο βαθμό, δευτεροβάθμια διαδικτυακή εκπαίδευση. Είναι βέβαια ευρύτερα γνωστό ότι τα εκπαιδευτικά, συνδικαλιστικά σωματεία έχουν ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την τηλεκπαίδευση αλλά λαμβάνοντας υπόψην της άμεσης εθνικής ανάγκης που υφίσταται, θα συμφωνήσετε και εσείς ότι υπερτερεί το χρέος προς την πατρίδα.
Κύριε Γενικέ, είναι δυνατόν το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να μην προβληματίζετε με το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που υφίσταται, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ακριτικές περιοχές; Όταν οι γείτονες μας λένε ότι η Ψέριμος είναι στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και ότι η Γαύδος δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, πως η Ελληνική Πολιτεία εξαναγκάζει μια μητέρα με τρία παιδιά να εγκαταλείψει την Γαύδο;
Κύριε Γενικέ, η κυρία Εφη Γεωργακά με τα τρία παιδιά δεν σας ζητάει καμία χάρη. Απαιτεί εφαρμογή του 14ου άρθρου του Ελληνικού Συντάγματος το οποίο έχει ως εξής:
«Άρθρο 14 – Δικαίωμα εκπαίδευσης
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.
2. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ευχέρεια δωρεάν παρακολούθησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
3. Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών καθώς και το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την εκπαίδευση και τη μόρφωση των τέκνων τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές και παιδαγωγικές πεποιθήσεις τους, γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους.»
Σήμερα το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας διώχνει μια οικογένεια με τρία παιδιά από την Γαύδο, αύριο θα έρθει η σειρά της Ψερίμου, των Αρκιών, της Ερείκουσας, του Μαθρακίου κ.ο.κ. και μετά δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο πληθυσμός των ακριτικών νησιών αποτελείται πλέον από κατοίκους ηλικίας 70 ετών και άνω.
Στις 5 Φεβρουαρίου 2022 εγκαίρως σας ενημερώσαμε σχετικά με το θέμα αυτο:
https://professors-phds.com/2022/02/05/41640/
Δυστυχώς στους πολλούς μήνες που μεσολάβησαν, δεν λάβαμε καμιά ενημέρωση.
Σήμερα όμως καλείστε να βρείτε μια άμεση λύση, χρησιμοποιώντας και στοιχεία τηλεκπαίδευσης ώστε να παραμείνει στην Γαύδο η οικογένεια Γεωργακά με τους τρεις μαθητές. Είναι εθνική επιταγή κύριε Γενικέ. Διαφορετικά το υπουργείο σας είναι υπεύθυνο για τις καταστρεπτικές συνέπειες μιας πολιτικής που αναγκάζει νεαρές οικογένειες να εγκαταλείπουν τα ΑΚΡΙΤΙΚΑ μας νησιά.
Με όλο τον σεβασμό,
Ευαγγελος Ρήγος
Πρόεδρος ΙΗΑ
Πλοίαρχος Α! Τάξεως ΕΝ.
International Hellenic Association