Κατά καιρούς ναυλοχούσε παλαιότερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κάποιο αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού – Αργότερα αντικαταστάθηκε από μια κανονιοφόρο – Σήμερα όμως η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας έχει ανατεθεί στο Λιμενικό, που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο, χωρίς σύγχρονα μέσα και προσωπικό.
Είναι γνωστό ότι αποστολή του «Στρατού», όπως συνηθίζουμε να λέμε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατό Ξηράς – Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία), είναι η εξασφάλιση της άμυνας της χώρας, η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και η εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας.
Στα πλαίσια αυτά, τα χερσαία σύνορα της Θράκης (Έβρου) με την Τουρκία τα φυλούσε και τα φυλάει ο Στρατός Ξηράς.
Ποιος όμως φυλάει τα θαλάσσια σύνορα της Θράκης (του Έβρου στο Θρακικό) με την Τουρκία;
Με βάση τα παραπάνω, λογικά, πρέπει να τα φυλάει το Πολεμικό Ναυτικό.
Και αυτό πράγματι συνέβαινε, στο παρελθόν και για πολλά χρόνια, καθώς η επιτήρηση του Θρακικού Πελάγους και των νησιών του Ανατ. Αιγαίου γινόταν με περιπολίες – κωδική ονομασία ΞΙΦΙΑΣ – από αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού.
Σχεδόν κάθε βδομάδα, ναυλοχούσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κάποιο αντιτορπιλικό ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αντικατασταθεί από κανονιοφόρο.
Όμως, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, από το Πολεμικό Ναυτικό, πέρασε στο Λιμενικό Σώμα, από τα τέλη του 1999, χωρίς και την αντίστοιχη ενίσχυσή του σε μέσα και προσωπικό.
Από τότε, υπήρξε σιωπηλή απόσυρση του Πολεμικού Ναυτικού από το Θρακικό.
***
Από το 1970, το Λιμενικό Σώμα, με το ΝΔ 444/1970 «Περί αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος», είχε στην τοπική αρμοδιότητά του, την αστυνομία των πλοίων των λιμένων και λοιπών χώρων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.
Την αρμοδιότητα αυτή συνέχισε να την έχει επί σειρά ετών.
Επαναλαμβανόταν δε σε όλα τα νομοθετήματα (Ν.Δ 856/1971, Π.Δ 95/1977, Π.Δ 259/1988) τα οποία εκδίδονταν με αφορμή αλλαγές στον Οργανισμό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο υπάγεται και το Λιμενικό Σώμα.
Με την έκδοση όμως του Π.Δ 242/1999 (ΦΕΚ 201 Α/30-9-1999) με αφορμή την έκδοση νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο άρθρο 1 (αρμοδιότητες) παρ. δ. πέρασε για πρώτη φορά διάταξη όπου στις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος, προστέθηκαν και τα θαλάσσια σύνορα.
Ακριβώς ανέφερε: «Η αστυνόμευση των πλοίων, λιμένων, θαλάσσιου χώρου, καθώς και των θαλασσίων συνόρων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις διεθνείς συμβάσεις».
‘/
Με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (2009) το Λιμενικό Σώμα «πέρασε» από διάφορα Υπουργεία όπως, Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, χάνοντας, μεσούσης της κρίσης, πολύτιμο χρόνο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του.
0,Σήμερα με το Νόμο 4150/2013 «Ανασυγκρότηση Υ.Ν.Α» (ΦΕΚ 102 Α/29-4-2013) το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ναι μεν ανασυγκροτήθηκε αλλά και πάλι στην έκδοση του νέου20302302, ΠΔ 103/2014 (ΦΕΚ 170 Α/28-8-2014) για τον Οργανισμό του, στις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος παραμένει το καθώς και των θαλασσίων συνόρων.
***
Στη Θράκη, στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία υπάρχει ο Στρατός Ξηράς, υπάρχει η Αστυνομία, υπάρχουν οι Συνοριοφύλακες, υπάρχει η Frontex. Και όλα αυτά, καλώς υπάρχουν.
Στο Θρακικό, στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία, επιτρέπεται να υπάρχει μόνο ένα περιπολικό σκάφος για να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλαπλές ανάγκες όπως, φύλαξης συνόρων, αστυνόμευσης, διακομιδής ασθενών-τραυματιών κ.α ;
Παπανικολόπουλος Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Πηγή: Ελεύθερη Θράκη