Προς Βρετανό Πρωθυπουργό Boris Johnson, Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie και κυπριακή πολιτική ηγεσία
Το θέμα των βιασμών επανήλθε πρόσφατα με διάφορα δημοσιεύματα. Παραμονές ακόμα μιας τραγικής μαύρης Ιουλιανής επετείου. Όμως, πρέπει να θυμίσουμε ότι χθες είχαμε και τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας εν καιρώ συγκρούσεων.
Στις 12 Ιανουαρίου 2016 είχα γράψει στη «Σημερινή» «Δεύτερος βιασμός 42 χρόνια μετά». Με αφορμή την εξευτελιστική τότε είδηση ότι ζήτησαν πιστοποιητικά βιασμού από βιασθείσες από τους Τούρκους Ελληνίδες το 1974. Την καταγγελία είχε κάνει η βουλευτίνα Σκεύη Κουκουμά στις 17.12.2015, στη Βουλή. «Ένας αυτο-εξευτελισμός δεκαετιών μετατρέπεται σε κατευνασμό ‘‘Τσάμπερλεν προς Χίτλερ’’. Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν, ίσως καθ’ υπόδειξιν ξένων, να κλείσουν και το κεφάλαιο των βιασμών του 1974, μήπως κάποια θύματα τολμήσουν να κινήσουν αγωγές εναντίον των Τούρκων».
Σχετικό το άρθρο του μ. Κωστάκη Αντωνίου στη «Σημερινή», 19 Δεκεμβρίου 2015, «Τρισάθλιο κράτος με τρισαθλιότερους ηγέτες», όπως και του Άριστου Μιχαηλίδη στον «Φιλελεύθερο», «Δουλεύοντας χωρίς μυαλό», 18.12.2015.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 επανήλθα στη «Σημερινή», με τίτλο «Η ανοικτή πληγή του 1974».
«Σε αυτό το κράτος, όλοι οι Πρόεδροί του που πέρασαν, από τον πρώτο μέχρι τον σημερινό, ουδέποτε θεώρησαν ως στοιχειώδες καθήκον τους να καταγγείλουν αυτό το μαζικό έγκλημα εις βάρος των Ελληνίδων από τους Τούρκους στρατιώτες… να οδηγήσουν την Τουρκία στο εδώλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου… Αμνήστευσε αυτό το τρισάθλιο κράτος τους δολοφόνους του λαού του και θυσίασε τους ηρωομάρτυρές του στον βωμό των διακοινοτικών συνομιλιών και στην εξεύρεση συμφωνίας, με το κράτος που τους δολοφόνησε…», έγραψε μεταξύ άλλων ο μ. Κ. Αντωνίου.
Ξένος Τύπος και ο παππούς του Πρωθυπουργού Boris Johnson
Στα εγκλήματα βιασμών αναφέρθηκαν πρωτοσέλιδα βρετανικές εφημερίδες, όπως η SUN, «Βάρβαροι», 5 Αυγούστου 1974, το «Βήμα» Λονδίνου, 8 Αυγούστου 1974 κ.ά. Στις 23 Ιανουαρίου 1977, η βρετανική «Sunday Times» αναφέρθηκε στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βρήκε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση επτά άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τον καταδικαστικό τίτλο «Τουρκικές θηριωδίες: Τι αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση» και τον υπότιτλο «Τα τρομερά μυστικά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο», πληροφορίες για τις τουρκικές βαρβαρότητες, φόνους, βιασμούς, λεηλασίες το 1974 (Λεπτομέρειες στο δίγλωσσο βιβλίο «ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ – BloodyTruth»).
Αυτά τα ξέρετε, Πρωθυπουργέ Johnson, Αρμοστή Lillie και λοιποί δικοί μας;
Και ότι η ιστορική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που υιοθετήθηκε το 1976, είχε ετοιμαστεί κάτω από την Προεδρία του μ. James Fawcett (1913-1991), αργότερα γνωστού ως Sir James Fawcett DSCQC, ο οποίος ήταν ο παππούς του σημερινού Πρωθυπουργού Boris Johnson (από τη μητέρα του). Ο James Fawcett, παρόλη την υπηρεσία του στο Naval Intelligence (Μυστικές Υπηρεσίες Ναυτικού) και το Φόρεϊν Όφις, είχε το ηθικό θάρρος να προεδρεύσει της ιστορικής έκθεσης που συγκέντρωσε τόσες μαρτυρίες για τις απάνθρωπες ενέργειες της Τουρκίας με τα καταπελτικά εναντίον της συμπεράσματα.
Θηρίο είχε γίνει η Τουρκία, όπως και το Φόρεϊν Όφις, το οποίο προσπαθούσε απεγνωσμένα να μάθει από ποιους αφέθηκε να διαρρεύσει η έκθεση προς την εφημερίδα. Γιατί η δημοσίευση ήταν μόνον τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση Μακαρίου/Ντενκτάς/Βάλντχαϊμ… όταν μετατόπισαν το Κυπριακό από θέμα εισβολής και κατοχής σε… δικοινοτική διαφορά!
«Ο άλλος πόλεμος των γιατρών του 1974»
Τον Ιούνιο του 2014, 85 γιατροί που εξέτασαν τα θύματα βιασμού από τους Τούρκους το 1974, εξέδωσαν βιβλίο με συγκλονιστικές αφηγήσεις και μαρτυρίες από τους ανθρώπους που βίωσαν την τουρκική κτηνωδία. Διαβάστε, κύριε Lillie και λοιποί, τις κτηνωδίες στο βιβλίο του Χρύσανθου Χρυσάνθου «Ο άλλος πόλεμος των γιατρών του 1974».
1974: Τουρκικοί βιασμοί - Αυτά τα ξέρετε, Εξοχότατε κ. Stephen Lillie και λοιποί;
«Οι βρετανικές Βάσεις το 1974 είχαν απευθείας μαρτυρίες για τους τουρκικούς βιασμούς Ελληνοκυπρίων γυναικών. Κατόπιν παράκλησης της κυπριακής Κυβέρνησης, και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων διενήργησαν πέραν των 40 εκτρώσεων σε Ελληνοκύπριες που είχαν βιαστεί από τους βαρβάρους. Μάλιστα, για να μπορέσουν να καλυφθούν νομικά οι χειρουργικές εκείνες επεμβάσεις, οι βρετανικές Αρχές χρειάστηκε να τροποποιήσουν τον περί εκτρώσεων νόμο, καθώς ο νόμος στο ΗΒ δεν κάλυπτε αυτόματα και τις περιοχές των ‘‘κυρίαρχων’’ Βρετανικών Βάσεων.
Οι εκτρώσεις είχαν ξεκινήσει στο Νοσοκομείο Πριγκίπισσα Μαίρη (Princess Mary) στο Ακρωτήρι, στις 22 Οκτωβρίου. Έτσι τροποποιήθηκε ο νόμος αναλόγως στις 21 Οκτωβρίου 1974…» («Σημερινή», 27 Δεκεμβρίου 2006).
Οι Βρετανοί δεν ήθελαν να γίνουν θέμα οι βιασμοί!
Η Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1974 εισηγείτο στο Φόρεϊν Όφις ότι έπρεπε να βοηθήσουν να έκλεινε ουσιαστικά το θέμα των βιασμών και έτσι να μην επανερχόταν ως πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για να προχωρούσαν οι συνομιλίες Κληρίδη/Ντενκτάς…
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία
Στη δεύτερη έκδοση της Έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2010 με τον πιο πάνω τίτλο (Κείμενο Δρος Βαγγέλη Κουφουδάκη, Επιμέλεια Μίλτου Μιλτιάδου, Ανδρέα Λυρίτσα, Μαρίας Γεωργίου), υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Βιασμοί και καταναγκαστική πορνεία», στο οποίο τονίζονται μεταξύ άλλων:
«Τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της εισβολής και αμέσως μετά από αυτή, διέπραξαν μεγάλο αριθμό αποδεδειγμένων βιασμών Ελληνοκυπρίων γυναικών και παιδιών ηλικίας από 12 μέχρι και 71 ετών… Ο βιασμός και η ατίμωση γυναικών είναι ένα άκρως ειδεχθές έγκλημα, με τραγικές επιπτώσεις για το θύμα… Τα αποδεικτικά στοιχεία για τους βιασμούς προήλθαν από τις καταθέσεις θυμάτων αυτοπτών μαρτύρων, ιατρικού προσωπικού, ακόμα και μελών του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού… Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι έχει ληφθεί οποιοδήποτε πειθαρχικό μέτρο από τις τουρκικές στρατιωτικές Αρχές γι' αυτές τις ενέργειες.
»Ο βιασμός και η καταναγκαστική πορνεία απαγορεύονται ρητά από το άρθρο 27 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 και από το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης…» (www.moi.gov.cy/pio ) ISBN 978-9963-38-793-9.
Η κυπριακή Κυβέρνηση κατέχει πλήρη στοιχεία, όπως και ο Ερυθρός Σταυρός από το 1974 (επιβεβαίωση προς κ. Κουκουμά από Ε.Σ., Γενεύη), τα Η.Ε, οι Βρετανοί, και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά, δυστυχώς, για 47 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις «αμνήστευαν τους δολοφόνους επί όλων των εγκλημάτων τους». Μια ένοχη πολιτική αυτο-εξευτελισμού, «στον βωμό των διακοινοτικών συνομιλιών και στην εξεύρεση συμφωνίας, με το κράτος που τους δολοφόνησε», όπως εισηγείτο και η βρετανική Υπ. Αρμοστεία τον Οκτώβριο του 1974!
Φυλακή για 13 χρόνια
Σε 13 χρόνια φυλακή έστειλε ο δικαστής Richard Bond QC στο Birmingham στις 19 Δεκεμβρίου 2016 τον γηραιότερο Βρετανό, Ραλφ Κλαρκ, 101 χρονών, για σεξουαλικές κακοποιήσεις νεαρών κοριτσιών. Η απόφαση εκείνη έστειλε το καθαρό μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για τα θύματα βιασμών και κακοποίησης που επέζησαν.
Είπε ο Δικαστής: «Η πάροδος του χρόνου δεν σημαίνει ότι οι ένοχοι μπορούν να δραπετεύσουν της Δικαιοσύνης… Η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι τόσο μεγάλη, που μόνο μια πολυετής καταδίκη μπορεί να απονείμει δικαιοσύνη».
Βαριές ευθύνες
Η ένοχη αποφυγή δικαιοσύνης για τα θύματα των βιασμών αυτών είναι ντροπή που βαραίνει πια όλους. Τόσο δικούς μας -διαδοχικές κυπριακές κυβερνήσεις, τις χιλιάδες των δικηγόρων στο νησί- αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση και την Υπάτη Αρμοστεία της στη Λευκωσία. Η οποία συνεχίζει την πολιτική της συγκάλυψης των τουρκικών εγκλημάτων, την ατιμωρησία (impunity) ενώ εργάζεται «νυχθημερόν» για να… χωρίσουν τα «δύο κράτη» στην απαρτχάιντ βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική τους ομοσπονδία! Αντίθετα με το πώς θέλει το Φόρεϊν Όφις να φαίνεται διά του Λόρδου Ahmad. Διορισθέντος από τον Πρωθυπουργό Boris Johnson ως Ειδικός του Αντιπρόσωπος στην Κοινοπολιτεία και τον ΟΗΕ, για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας εν καιρώ συγκρούσεων. Ο ρόλος του οποίου είναι να εργάζεται με κυβερνήσεις, τον ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών και άλλων για την ενίσχυση της λογοδοσίας και αντιμετώπιση της ατιμωρησίας, μεγαλύτερη υποστήριξη στους επιζήσαντες κ.ά.
https://www.gov.uk/government/people/lord-ahmad-of-wimbledon
Πόσο πολιτισμένη είναι η κυπριακή κοινωνία, οι γυναικείες οργανώσεις, πόσο υπερασπίζονται το κράτος δικαίου, πόσο συμπλέει η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία με τον ρόλο του Λόρδου Ahmad;
Πόσες φορές θα πηγαινο-έρχεστε στη Γενεύη, κύριοι, όπου γεννήθηκαν οι Συμβάσεις του 1949 ενσυνείδητα περιφρονώντας τις υπέρ της Τουρκίας; Πώς θα ονομάσετε, κυρίες και κύριοι, τη «λύση» σας δίκαιη (just), χωρίς την απονομή δικαιοσύνης;
Το βρετανικό έγγραφο ημ. 19.5.1977, το οποίο αποκάλυψε την αλλαγή της νομοθεσίας στις Βρετανικές Βάσεις το φθινόπωρο του 1974, για να δικαιούνται οι γιατροί να κάνουν εκτρώσεις στις βιασθείσες γυναίκες κατά την τουρκική εισβολή.
Πηγή: Σημερινή