Οι Αυτοδιοικούμενες Περιοχές, σε ένα Κυπριακό Απαρτχάιντ
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του όταν βολιδοσκοπήθηκε για τη συμπερίληψη του όρου «αυτοδιοικούμενες περιοχές», μέσα σε μελλοντικό σημείωμα του ΟΗΕ.
Κανείς όμως, δεν μας εξήγησε το λόγο της αντίδρασης του.
- Δεν του άρεσε ο όρος, ο τόπος ή ο χρόνος;
- Δηλαδή ο όρος «αυτοδιοικούμενες περιοχές» έχει κάποια ουσιαστική διαφορά από τα «συνιστώντα κρατίδια»;
- Μήπως τον ενόχλησε το γεωγραφικά απροσδιόριστο της λέξης «περιοχές» ενώ θα προτιμούσε το «βορρά και νότος» ως πιο συγκεκριμένες έννοιες;
- Ή μήπως η αναφορά στο παρόν (ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν «αυτοδιοικούμενες περιοχές») είναι που τον ενόχλησε;
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και ας δούμε τί αποδέχεται να συμβαίνει σήμερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Μέσα από τη Συμφωνία για την Πράσινη Γραμμή για το εμπόριο, τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται στην κατεχόμενη γη μας συνοδεύονται κατά τον έλεγχο, από πιστοποιητικό του «Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου».
Μέσα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έγινε διασύνδεση των συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, έτσι ώστε «να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών» και ως αποτέλεσμα έρχεται μήνυμα στο κινητό του κάθε τουρίστα, καλωσορίζοντας τον στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» κάθε φορά που περνά τα διακοσμημένα με ταμπέλες που γράφουν το ίδιο μήνυμα, «σημεία διέλευσης» (η λέξη οδοφράγματα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση της).
Επιπλέον, μέσα από τις Δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές, συζητούμε, συναποφασίζουμε και συνδιαχειριζόμαστε, διάφορα θέματα «που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών των δύο πλευρών», με τρόπο που φανερώνει μία αμοιβαία αναγνώριση (ή έστω αποδοχή της ύπαρξης) των απαραίτητων διοικητικών δομών για την χάραξη πολιτικής και για την εφαρμογή όσων συμφωνηθούν στις συνεδριάσεις αυτές.
Αν τα πιο πάνω, τα οποία ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται / εγκρίνει / επικροτεί, δεν είναι στοιχεία αναγνωρισμένης «αυτοδιοικούμενης περιοχής», τότε τί είναι;
Από την άλλη, ίσως τον ενόχλησε το γεγονός πως με τη χρήση του όρου στον πληθυντικό, δίδεται αμέσως η εντύπωση πως και η «δική μας πλευρά», ο «νότος» δηλαδή, είναι και αυτή μία «αυτοδιοικούμενη περιοχή». Που πάει το «Κράτος»; Που είναι η «Κυπριακή Δημοκρατία»; Εξαφανίστηκε;
Την απάντηση στα πιο πάνω, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να την πάρει από τον «ηγέτη της κοινότητας» μας, ο οποίος παραβρέθηκε στην «Πενταμερή». Αυτόν πρέπει να ρωτήσει. Την ίδια απορία είχαμε όλοι. Που πήγε η Κυπριακή Δημοκρατία; Εξαφανίστηκε;
Δύσκολα ερωτήματα σε δύσκολους καιρούς.
Το σημαντικό είναι ο πρόεδρος να επαναλαμβάνει στους διάφορους απεσταλμένους του ΟΗΕ, το ξεκάθαρο (?) πλάνο του, το οποίο μας επικοινωνεί εδώ και χρόνια αναλλοίωτο: «Στόχος μας παραμένει η διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με Πολιτική Ισότητα».
Ένα μοντέλο δηλαδή Ομοσπονδίας, στο οποίο η κάθε Κοινότητα θα έχει την Αυτοδιοίκηση της και θα ζει χωριστά από την άλλη, με βάση τη Διζωνικότητα που προκάλεσε η Εισβολή, η Κατοχή και ο βίαιος Εκτοπισμός. Ένα μοντέλο Ομοσπονδίας, στο οποίο η δύο Αυτοδιοικήσεις θα είναι Φυλετικά «καθαρές». Ένα μοντέλο Ομοσπονδίας, στο οποίο η Αυτοδιοίκηση της Μειοψηφικής Κοινότητας θα είναι ισότιμη στην Άσκηση Εξουσίας με την Αυτοδιοίκηση της Πλειοψηφούσας Κοινότητας, μέσα από την πρόνοια της Πολιτικής Ισότητας.
- Ένα πρωτοποριακό δηλαδή μοντέλο Ομοσπονδίας, στο οποίο οι Αυτοδιοικούμενες περιοχές θα ακολουθούν τους νόμους του Απαρτχάιντ:
- Διαχωρισμός με βάση τη φυλή,
- Διαχωρισμός επί του εδάφους,
- Ξεχωριστή ανάπτυξη,
- Διαχωρισμένοι αλλά ίσοι (βλέπε Σύμβαση του ΟΗΕ για το Έγκλημα του Απαρτχάιντ, 1976).
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς, πως μας αντιμετωπίζει η ηγεσία μας. Πόσο υποτιμά τη νοημοσύνης μας; Διαμαρτυρηθήκαμε λέει έντονα, γιατί πέρασε από το μυαλό του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει τον όρο «αυτοδιοικούμενες περιοχές»!
Έλεος.
Πηγή: Φιλελεύθερος, infognomonpolitics.gr