Έβγαλε πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου στη φόρα
Ο Μ. Σιζόπουλος ανέφερε πώς νιώθει ότι έχει την ευθύνη και το καθήκον να ενημερώσει τους Κύπριους πολίτες «για όσα γίνονται πίσω από την πλάτη τους» αναφορικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
«Ο κυπριακός λαός θα κληθεί με την ψήφο του σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό δημοψήφισμα είτε να σφραγίσει την εθνική και φυσική του επιβίωση, είτε να προσυπογράψει τον αφανισμό του» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Ο ίδιος αισθάνεται ότι προκλήθηκε από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο με τις δηλώσεις του στις 12 Φεβρουαρίου ότι οι ισχυρισμοί του για συγκεκριμένες πρόνοιες στο τραπέζι των συνομιλιών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, έχει καθαρή τη συνείδησή του και είναι απόλυτα βέβαιος ότι πράττει το σωστό.
Αναφορικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να αποτελείται από ίσο αριθμό δικαστών από τις δύο κοινότητες (4 + 4) με τις αρμοδιότητες που έχουν συμφωνηθεί. Δια κληρώσεως θα γίνεται η επιλογή του προέδρου από έναν κατάλογο ξένων δικαστών. Οι αρμοδιότητες και εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν συμφωνηθεί και όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των Δικαστών και σε περίπτωση ισοψηφίας, η Επιτροπή Επιλογής των Δικαστών θα στέλλει ένα κατάλογο τριών Δικαστών εκτός από Ελληνα, Τούρκο και Αγγλο, για να γίνεται δια κληρώσεως η υπόδειξη του Προεδρεύοντος του Δικαστηρίου.
Σε σχέση με τις ιδιότητες των πολιτών, είπε πως μέσα από την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη προκύπτει ότι στην ουσία θα υπάρχουν 4 διαφορετικές κατηγορίες υπηκόων της ΚΔ με διαφορετικά δικαιώματα η καθεμία. Για τη Γερουσία θα ψηφίζουν μόνο οι έχοντες την εσωτερική ιθαγένεια Ε/κ ή Τ/κ για να μη μολύνεται η ισότητα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά ένα αριθμό Ε/κ που θα έχουν το δικαίωμα της επιστροφής, θα μπορεί να γίνει πολίτης τ/κ πολιτείας για να μπορεί να ψηφίζει και να ψηφίζεται για τη Βουλή. Η τρίτη κατηγορία αφορά αυτούς που θα επιλέξουν να είναι μόνιμοι κάτοικοι της τ/κ πολιτείας χωρίς να πάρουν την τ/κ υπηκοότητα, θα μπορούν να ψηφίζουν σε τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές. Η τέταρτη κατηγορία, αυτοί που δεν θα επιλέγουν κανένα από τα δύο πιο πάνω, θα θεωρούνται ετεροδημότες, με την έννοια ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και θα έχουν μόνο το δικαίωμα διαμονής.
Για το περιουσιακό είπε πως οι επιλογές των επηρεαζόμενων είναι η αποζημίωση, η ανταλλαγή και η επανεγκατάσταση. Είπε πως με βάση τα πρακτικά, για να τηρείται μια αναλογία του 4:1 οι χρήστες έχουν κατηγοριοποιηθεί και σε συνδυασμό με τα κριτήρια που θα τεθούν η επιλογή θα γίνεται ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παίρνει η Επιτροπή Περιουσιών. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 10 κλιμάκια που με τη σειρά τους θα αποτελούνται από έναν Ε/κ, έναν Τ/κ και θα προεδρεύονται ενδεχομένως από ξένο εμπειρογνώμονα.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως τα όσα έχει αναφέρει είναι όσα έχουν συμφωνηθεί ή όσα αποτελούν σύγκλιση προσθέτοντας πως για τα κριτήρια του περιουσιακού, δύο βασικά στοιχεία είναι η αξία του ακινήτου και ο συναισθηματικός παράγοντας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κατάληξη πάνω σε αυτό. Επίσης, όπως είπε, αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι εκ προοιμίου νομιμοποιείται η παρουσία πέραν των 100 χιλιάδων εποίκων που θα έχει και την πλειοψηφία στο Τ/κ συνιστών κρατίδιο.
Τα όργανα του νέου κράτους (κεντρική κυβέρνηση) θα είναι α) η Γερουσία, που θα αποτελείται από 20 Ε/κ και 20 Τ/κ γερουσιαστές και β) η Ομοσπονδιακή Βουλή με 48 μέλη, εκ των οποίων 36 Ε/κ και 12 Τ/κ.
Για τη νομοθετική εξουσία, είπε πως με βάση τα πρακτικά, η Γερουσία έχει αποφασιστεί ότι θα αποτελείται από 40 Γερουσιαστές, 20 από κάθε κοινότητα. Στη Βουλή θα εκλέγονται 48 Βουλευτές, 36 Ε/κ και 12 Τ/κ. Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ νοουμένου ότι η Προεδρία θα είναι 2:1, δηλαδή 2 χρόνια Ε/κ και 1 Τ/κ. Για τους ανεξάρτητους αξιωματούχους έχει συμφωνηθεί πως θα είναι σε αναλογία 2:1.
Σε ερώτηση αν η αποκάλυψη των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου κρύβει εκλογικές σκοπιμότητες, είπε πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ο λαός τόσο καιρό έμεινε αμέτοχος και ανενημέρωτος, και έτσι η ΕΔΕΚ έχει την υποχρέωση να ενημερώσει το λαό για την πορεία των συνομιλιών και να αποδείξει ότι αυτό που συζητείται δεν είναι Ομοσπονδία δημοκρατικού χαρακτήρα και λειτουργίας αλλά συνομοσπονδία.
Όπως είπε, αποκάλυψε όσα έχουν συμφωνηθεί και αυτό δεν αποτελεί διαρροή πρακτικών Εθνικού ούτε αποκαλύπτει τις προθέσεις της πλευράς μας, ούτε δίνει επιχειρήματα στην άλλη. «Ζητώ ακόμη μια φορά το Προεδρικό να απαντήσει αν αυτά που ανέγνωσα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ναι ή όχι;΅», είπε και πρόσθεσε πως σε πολλές περιπτώσεις συνελήφθη το Προεδρικό να μην λέει την αλήθεια.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ γνωστοποίησε ότι απέστειλε δύο επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ζητά σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, όπου στην παρουσία και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς να γίνει εκτενής ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας για το ζήτημα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με τη μείωση της θητείας, αρκεί, όπως είπε, αυτή να γίνει κατά τρόπο συντεταγμένο και συγκροτημένο ούτως ώστε να μην επιδεινωθεί περισσότερο το επίπεδο του αξιόμαχου της ΕΦ και της ασφάλειας.
Στη δεύτερη προβαίνει σε εισηγήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας.
Πώς θα φτάσει η ΕΔΕΚ στο 9%
Σε άλλα σημεία της δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε σήμερα, ο Μ. Σιζόπουλος απάντησε και σε ερωτήσεις για τις επικείμενες Βουλευτικές σημειώνοντας πως ακόμη και με βάση αυτές τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΕΔΕΚ παραμένει χαμηλά, το κόμμα του με βάση την ελάχιστη συσπείρωση που έχει καταγράψει ιστορικά θα ξεπεράσει το 9% με την αναγωγή και την αποχή.
«Ακόμα και στο πιο χαμηλό ποσοστό που έδειξαν οι δημοσκοπήσεις για την ΕΔΕΚ και που είναι στο 3,7% με συσπείρωση 32%. Εάν η ΕΔΕΚ ανεβάσει τη συσπείρωση στο 65% που είναι το ελάχιστο ποσοστό που έχει παρουσιάσει ποτέ, αυτό ανεβάζει το ποσοστό στο 7,4% και με δεδομένη την αποχή, το ποσοστό ξεπερνά το 9% εξήγησε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι εντός Μαρτίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι της ΕΔΕΚ. Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει τα ποσοστά της ΕΔΕΚ το ότι πάνω από τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ δεν θα είναι υποψήφιοι, είπε πως πέραν και πάνω από τις οποιεσδήποτε προσωπικές επιλογές αυτό που προέχει είναι η δημοκρατία, σημειώνοντας πως κατά το συνέδριο του κόμματος αποφασίστηκε ο καθορισμός περιορισμού στα πολιτειακά και στα κομματικά αξιώματα.
Ο Μ. Σιζόπουλος κληθείς να σχολιάσει την έξοδο από το Μνημόνιο, είπε πως η όποια βελτίωση των όποιων δεικτών της οικονομίας δεν προήλθε από την αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης αλλά ως αποτέλεσμα των βαριών φορολογιών που επιβλήθηκαν και η Κυβέρνηση δεν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία να ευχαριστήσει τους πολίτες. Επίσης, είπε πως ελπίζει ότι ένας από τους λόγους που κάποιοι βιάζονται να κλείσει το Κυπριακό δεν είναι για να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να σκεπαστούν και όλα τα σκάνδαλα της οικονομίας και οι ευθύνες που προέκυψαν.
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ, Ινφογνώμων Πολιτικά