Επειδή από τους πολιτικούς δεν περιμένουμε και πολλά ώστε να διορθωθεί η κατρακύλα, τουλάχιστον ας έχουμε απαιτήσεις από την ΕΣΗΕΑ, τους δημοσιογράφους και τους αναγνώστες. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Αν δείτε τη βασική φωτογραφία τότε θα διαπιστώσετε ότι Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου!
Κάτι που δεν είναι κολακευτικό για την Ελλάδα άρα και για όλους εμάς. Για παράδειγμα το να είναι παραπάνω από εμάς το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Αλβανία και το Μπουρούντι (και πολλές ακόμα χώρες) δεν αποτελεί και τίτλο τιμής.
Βεβαίως να σας υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται κάτω από τη χώρα μας σε αυτό τον δείκτη είναι η Λευκορωσία του Λουκασένκο, η ημι-Ευρωπαϊκή Τουρκία του Ερντογάν και η Ρωσία του Πούτιν ο οποίος ελέγχει τα πάντα. Λίγο πάνω από εμάς είναι η Ουκρανία του Ζελένσκι.
Όποιος βλέπει αυτό το αποτέλεσμα και αδιαφορεί τότε πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία.
Οι συγκρίσεις με το παρελθόν είναι ακόμα χειρότερες. Και θα σας εξηγήσουμε γιατί.
Το 2021 η Ελλάδα ήταν στην 70η θέση στην ίδια λίστα κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο έπεσε κατά 38 ολόκληρες θέσεις.
Επίσης (για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα) και η Αλβανία έπεσε 20 θέσεις μέσα σε ένα χρόνο αλλά απ’ εκεί που ήταν πίσω από εμάς (83η το 2021) βρέθηκε 5 θέσεις πιο πάνω (το 2022).
Το 2020 η Ελλάδα ήταν στην 65η θέση και είχε διαφορετική απόχρωση στο χάρτη (όπως μπορείτε να διαπιστώσετε) κάτι που σημαίνει ότι πήγαινε προς το θετικό η κατάσταση.
Στην ίδια θέση ακριβώς (65η) ήταν και το 2019 κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε μια τριετία η Ελλάδα έχει πέσει 43 ολόκληρες θέσεις στη λίστα για την ελευθερία του Τύπου!
Ακόμα και στις εποχές του σκληρού μνημονίου (2009-2012) η χώρα μας βρισκόταν μεταξύ 70-80 και τώρα διαπιστώνουμε ότι οδεύει ολοταχώς προς τριτοκοσμικά πολιτισμικά φαινόμενα.
Με αφορμή λοιπόν το ότι η 3η Μαϊου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας ας αναλογιστούμε αυτόν τον πίνακα, ας δούμε πολλές φορές αυτή τη λίστα κι ας βάλουμε στο μυαλό μας ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.
Πρώτα η ΕΣΗΕΑ στη συνέχεια οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και οι αναγνώστες. Η δημοσιογραφία θα πρέπει να πάψει να είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ ΠΡΟΠΑΝΑΝΔΑ και να βρεθεί ξανά στην πραγματική της διάσταση.
Οι πολιτικοί κάνουν τη δουλειά τους. Και τα Media είναι χρήσιμο εργαλείο!
Εμείς τι κάνουμε, όμως; Μας κολακεύει αυτή η λίστα;
Πηγή: sportime.gr