Μοναστήρια τῆς Θεοτόκου: Ἱερά Μονή Παναγίας Δοβρᾶ Βέροιας

iera monh panagia dovra 01


Στις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση, κοντά στη Βέροια, περίπου 5 χλμ. βορειοδυτικά της μακεδονικής πόλης, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά.

Ιδρύθηκε το 12ο αιώνα και λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 1822. Tην ονομασία της την οφείλει στο χωριό Δοβρά που καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Κατά την περίοδο της Επαναστάσεως υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά και θρησκευτικά κέντρα της περιοχής. Οχυρωμένοι το 1822 ο «Κολοκοτρώνης του Βορρά», οπλαρχηγός, Τάσος Καρατάσσος μαζί με άλλους συμπολεμιστές του, αγωνίστηκαν επιτυχώς εναντίον των Τούρκων στη μάχη της Δοβρά. Λίγο αργότερα στην εξέγερση του 1822, η μονή λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους, ενώ ο ηγούμενος της, ιερομόναχος Γεράσιμος απαγχονίζεται. Το Καθολικό που σώζεται σήμερα κτίσθηκε το 1844.

Από το 1950 μέχρι το 1986 λειτούργησε, υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας, η Παιδόπολη «Καλή Παναγιά», που φιλοξενούσε ορφανά και άπορα Ελληνόπουλα του δημοτικού.

Η μονή επανιδρύθηκε το 1995 κι έχει σήμερα 18 μοναχούς. Στους χώρους της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά λειτουργούν οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, αλλά και το εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών.

Έντονη παρουσία με πολλά θαύματα στο μοναστήρι και στη γύρω περιοχή κατέχει ο νεοφανής Ρώσος Άγιος Λουκάς, επίσκοπος Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, ο νέος Ιατρός (Εορτή 11 Ιουνίου). Η Ιερά Μονή κατέχει τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, ενώ χτίζεται και μεγάλος ναός προς τιμήν του.

Κάθε Τρίτη απόγευμα τελείται στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά εσπερινός και παράκληση, όπου έχει την ευκαιρία ο κάθε πιστός να προσκυνήσει τα λείψανά του.

Η Ιερά Μονή Δοβρά είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδιαίτερα πανηγυρίζει κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, εξαιτίας του περίφημου θαυματουργού Αγιάσματος που υπάρχει στο χώρο απέναντι από το Καθολικό.

Στη μονή φυλάσσεται επίσης, ως πολύτιμο θησαύρισμα η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Δοβρά, στην οποία προσέρχονται για να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί.

 

Πηγή: Μοναστήρια 

Εργαλεία Επισκεπτών

feed-image

Έχουμε 188 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Δεν ξεχνώ

ΝΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Τα  άρθρα, τα σχόλια και τα εν γένει κείμενα, εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους ή και των ιστοσελίδων και ιστοτόπων που τα δημοσίευσαν αρχικά. Η παρούσα ιστοσελίδα τα δημοσιεύει ή τα αναδημοσιεύει ως αρχειακό και ιστορικό υλικό και καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην περιλαμβάνει περιεχόμενο που εμπίπτει σε νομοθετικές απαγορεύσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν αποδέχεται, ούτε και υιοθετεί, σχόλια και χαρακτηρισμούς κειμένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως δυσφήμιση κάθε μορφής ή παράνομη αποκάλυψη στοιχείων και δεδομένων. Αν διαπιστώσετε δημοσιευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει σε νόμιμες απαγορεύσεις, παρακαλούμε στείλτε σχετικό e-mail στην ηλ. δ/νση : tideon at tideon.org . Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τους  όρους χρήσης και τις διευκρινίσεις για το περιεχόμενο.